Ubistvo vođa "zemunskog" klana u Meljaku misterija koja traje 19 godina: Uklonjeni nezgodni svedoci, nestali milion evra? (FOTO)

27.03.2022

07:00

1

Sumnja u zvaničnu verziju smrti Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića postoji i danas, mada nema ni kaseta iz Šilerove

Ubistvo vođa "zemunskog" klana u Meljaku misterija koja traje 19 godina: Uklonjeni nezgodni svedoci, nestali milion evra? (FOTO)
Dušan Spasojević Mile Luković Kum - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7 MUP printscreen

Ubistvo Dušana Spasojevića, poznatijeg kao Šiptar i Mileta Lukovića, zvanog Kum,i danas, 19 godina kasnije, obavijeno je velom tajne. Da li su vođe "zemunskog klana" likvidirane tamo gde je saopštila policija ili su njihova tela tu dovučena i "nameštena" i danas je nepoznanica. Mnogi od početka sumnjaju u zvaničnu verziju koju prati gomila nelogičnosti i razne teorije, ali ima i onih koji i danas veruju da se sve odigralo onako kako je saopšteno u vreme "Sablje". Činjenica je jedino da su tela Šiptara i Kuma nađena u dvorištu vikendice u barajevskom naselju Meljak 27. marta 2003. godine, oko 20.40 sati, sa povredama koje su ukazivale na nasilnu smrt.

"Zemunci" su bili osumjičeni da su učestvovali u organizaciji i izvršenju atentata na bivšeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića koji je ubijen 12. marta, snajperskim hicem ispred zgrade vlade u Beogradu. Smatra se da je motiv njihove likvidacije bilo prikrivanje pozadine atentata na premijera, kao i da su na taj način uklonjeni ljudi koji su mogli da budu ključni svedoci u otkrivanju istine o ubistvu Zorana Đinđića.

Zvanična verzija kaže da su vođe "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni 27. marta 2003. godine tokom obračuna sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice.

Prema zvaničnoj verziji, pripadnici SAJ, nakon što su dobili obaveštenje da se odbegli "zemunci" skrivaju u jednoj vikendici, otišli su u to selo i uočili dvojicu muškarca kako izlaze iz kuće. Specijalci su ih upozorili nekoliko puta, ali su se oni oglušili o naredbu da se zaustave.

Uočili su najpre osobu koja je uperila automatsku pušku prema pripadnicima SAJ i tada je prvi ubijen Spasojević. Ugledali su potom i drugog muškarca, Lukovića, koji je pokušao da aktivira bombu, pa je i on tada ubijen.

Automatom i bombom na specijalce

Tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije general Sreten Lukić rekao je su pripadnici specijalizovanih policijskih snaga likvidirali vođe zemunske bande Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, nakon što su pružili oružani otpor policiji prilikom pokušaja hapšenja. 

Navodno kada su opkoljeni u kući u Meljaku, Spasojević i Luković su čuli motor vozila i osetili da se nešto čudno dešava. Sa njima je navodno u toj kući u Ustaničkoj 27 u Meljaku, bio i odbegli Dejan Milenković Bagzi.

Jedna pesma 10 puta

Posle uspešno obavljenih "akcija" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum su redovno slavili u kafanama. Jednu pesmu su posebno voleli, a svojevremeno je Marko Bulat ispričao da su za noć tu pesmu naručivali i po 10 puta.

- Jutros rano oko sedam sati, probudi me moja mila mati, ustaj, sine, za te krevet nije, za tebe su zatvorske ćelije - stihovi su malo izmenjene pesme "Ptičica", koju su "zemunci" obožavali.

Oni su na brzinu popakovali stvari i užurbano izleteli iz kuće. Tog trenutka su nabasali na širi obruč "sajovaca", pa su se i sami specijalci iznenadili. Krenula je jurnjava po okolnom šumarku uz povike: "Stani, policija!"

U jednom trenutku, prema zvaničnoj verziji, Spasojević i Luković krenuli su na specijalce sa automatom i bombom. Tog trenutka sasekli su ih rafali. Ukupno dva, prema obdukcionom nalazu. Prvi je pogodio Šiptara, a delić sekunde kasnije drugim je ubijen i Kum. Interesantno je da su se vođe "zemunskog klana" i Bagzi razdvojili odmah po izlasku iz skrovišta  i da je Bagzi otišao na jednu, a Spasojević i Luković na drugu stranu.

Obdukcijom su otkriveni intenzivni krvni podlivi i oderotine kože glave kod Dušana Spasojevića. Te povrede mogle su da nastanu od udaraca tupim predmetom. Ipak, nije tačno navedeno kojim oruđem su nanete niti pod kojim okolnostima su nastale, te je ostala misterija da li su oni uopšte likvidirani na tom mestu ili negde drugde, dok su im samo tela ostavljena u Meljaku. 

Mnoštvo teorija

Prema jednoj verziji, Spasojević i Luković su u Meljaku uhapšeni, vezani i brutalno pretučeni tokom ispitivanja koje je trajalo određeno vreme. Nakon što je ono završeno, obojica su streljanim a tela su im izbačena u dvorište. Druga verzija kaže da su mučeni nekoliko dana i ubijeni u okolini Pančeva, pa dovučeni u Meljak. Sve ostale teorije kažu da su ubijeni na drugom mestu i njihova tela dovučena u Meljak.

Dušan Spasojević je u trenutku ubistva imao 35 godina, dok je njegov kum Mile Luković ubijen sa jednom manje - 34.

SAJ krenuo na pogrešnu vikendicu

Teorije da su oni negde ubijeni, pa doneti u Meljak nisu tačne, tvrdi nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Mile Novaković, koji je imao važnu ulogu i u akciji "Sablja", sprovedenoj posle ubistva premijera.

- Izmišljene su te priče da su oni negde uhapšeni, saslušani i ubijeni, pa doneti tamo ili da su dovedeni tamo pa ubijeni. SAJ je osmislio akciju hapšenja: prvo su napravili jedan širi obruč u vikend-naselju, a potom je udarna ekipa SAJ borbenim vozilima krenula frontalno. Probili su dvorišnu kapiju i usmerili se ka pogrešnoj vikendici. Sve je eksplodiralo. Begunci su odmah shvatili o čemu je reč. Izbacili su torbe, iskočili kroz prozor i potrčali u dva pravca - ispričao je kasnije Novaković.

Sumnju u zvaničnu verziju javno je izrazio i poznati beogradski advokat, inače bivši sudija, Goran Petronijević.

- Spasojević i Luković nisu ubijeni na mestu na kojem su zatečeni. Na osnovu svih saznanja koja imam tvrdim da su oni bili uhapšeni, mučeni, pa otud podlivi na telu na fotografijama sa obdukcije, a potom ubijeni i doneti u Meljak - otkrio je svoje sumnje poznati beogradski advokat i objašnjava da je do ovog zaključka došao jer je sam sproveo istragu i uviđaj na licu mesta.

Sopstvenu istragu, kako je rekao, sproveo je jer je branio Sašu Pejakovića Peleta, jednog od osuđenih za ubistvo premijera Đinđića, a koji je poslednji video žive Šiptara i Kuma.

- Treći dan posle ubistva otišao sam u dvorište vikendice u Meljaku, ali nigde nisam našao tragove borbe i pucnjave. Nije bilo nikakvih čaura niti oštećenja na zidovima kuće, ograde i na stablima. Na travi nije bilo tragova krvi niti bilo kakvog znaka da su se tu dogodila ubistva. Uopšte nije bilo naznaka da su Šiptar i Kum boravili tamo - rekao je Petronijević.

Gde su milioni evra?

Dodao je da je sumnjivo i providno da je pored mrtvog Šiptara pronađen ogroman puškomitraljez, jer je od svedoka čuo da su on i Kum nosili samo pištolje i poluautomatsko oružije. 

Zemunski klan Printscreen/Mup
 

- Nema nikakve logike da su prilikom bekstva nosili težak puškomitraljez iz Zemuna do Meljaka. Imali su i torbu sa nekoliko miliona evra, ali ona je nestala posle njihovog ubistva. Obojica su likvidirani kada su od njih saznali gde se nalaze kasete sa snimcima posetilaca Šilerove, kao i gde se nalazi njihov novac - izjavio je svojevremeno Petronijević.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović, svojevremeno je rekao da su prilikom bekstva nakon atentata na premijera, "zemunci" sa sobom poneli velike količine novca kao i da su postojali pregovori pre hapšenja.

- Te vođe "zemunskog klana" su ponele velike pare sa sobom u Meljak. Posle je Dejan Milenković Bagzi, koji je pobegao specijalcima prilikom hapšenja u Meljaku, išao i da pregovara sa vlašću da "otkupe glave". Međutim, oni su prevareni. Vlast im je uzela i keš i likvidirala Spasojevića i Lukovića. A to je mogao da naredi samo vrh vlasti. Država je tada bila u vanrednom stanju, tako da su to mogli da narede ministri policije i pravde Dušan Mihajlović i Vladan Batić, zatim šef BIA, a o mnogo čemu je odlučivao i Čedomir Jovanović - rekao je Nicović u jednom od ranijih intervjua.

Obdukcija ništa nije pokazala

Dr Branimir Aleksandrić koji je radio obdukciju tela ubijenih vođa "zemunskog klana", a koji je u međuvremenu nažalost preminuo, izjavio je svojevremeno da se nije saznalo iz kojih su oružja i kako likvidirani "zemunci".

Printscreen/Mup
 

- Obojica su bili pogođeni rafalima i nije bilo šanse da promene položaj tela. To govore paralelni kanali kroz koje su im prošli hici kroz telo. I jedan i drugi su imali prostrelne rane i nijedno zrno nije nađeno u njihovim telima, pa se zbog toga ne zna iz kojeg je oružja pucano niti koliko je osoba pucalo. Nisam dobio foto-dokumentaciju, tako da se ne zna koliko je bilo krvi na mestu na kom su nađeni - izjavio je ranije obducent dr Aleksandrić.

On je bio začuđen što dokazi sa lica mesta nisu upoređeni sa tragovima na telima ubijenih, što je obavezno kada je reč o ubistvima.

- To bi razjasnilo njihovu smrt. Nisam dobio zapisnik o uviđaju, fotografije sa mesta ubistva, čaure, obdukcioni zapisnik, balističko veštačenje, niti izjave svedoka, da bih mogao sve to da uporedim i utvrdim na koji način su ubijeni. S obzirom na to da je reč o ubistvu, to je neophodno učiniti - naglašava poznati obducent i dodaje da se seća da je "Zemuncima" odeća bila krvava.

Uviđaj ili pozorište?

On je istakao i da bi Gorana Čavlinu, tadašnjeg istražnog sudiju Okružnog suda u Beogradu, trebalo pitati zašto nije naredio veštačenje leševa. Tužilac koji je te večeri radio uviđaj izjavio je da su on i istražni sudija te večeri zatekli mrtve Šiptara i Kuma u dvorištu tuđe vikendice u Meljaku.

Dušan Spasojević Printscreen/Mup
 

Policajci koji su stigli na lice mesta, prema pisanju pojedinih medija, odmah su posumnjali da je u pitanju nameštaljka i sumnjiva smrt. 

- Je l ovo uviđaj ili pozorište?! - preneli su reči policajaca očevici.

Mile Luković Kum poticao je iz sela Donji Gajtan, u opštini Medveđa. Po završetku srednje elektrotehničke škole, Luković odlazi u Prištinu, gde je radio kao čuvar u zatvoru. Nelogično je kako je dospeo na ovu poziciju, jer je i u mladosti bio poznat kao delikvent.

Facebook/Legende devedesetih
 

Nema podataka ni zašto je prestao da obavlja posao zatvorskog čuvara, ali se zna da posle toga odlazi u Beograd gde sa zemljakom, Dušanom Spasojevićem, postaje vođa "zemunskog klana". Upravo je Kum uticao na Spasojevića da se oda kriminalu.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike