Karika koju policija ne može da pokida: Ubice Ranka Eskobara, Gorana Vlaovića i Luke Žižića odmah uhapšene, ali nalogodavci ostaju tajna!

13.03.2023

20:45

0

Nijedan od brzo uhapšenih osumnjičenih plaćenika nikad nije progovorio o tome ko ga je angažovao za likvidaciju

Karika koju policija ne može da pokida: Ubice Ranka Eskobara, Gorana Vlaovića i Luke Žižića odmah uhapšene, ali nalogodavci ostaju tajna!
Ubice Ranka Eskobara stižu na pumpu da ga ubiju - Copyright Printscreen

Gotova sva mafijaška ubistva u poslednje vreme veoma brzo su rasvetljena i uhapšeni su počinioci. Karika u lancu organizacije brutalnih likvidacija koju, međutim, policija ne može da pokida i koja nedostaje u rešavanju zagonetke ovih zločina jeste to ko je angažovao kasnije uhvaćene ubice. Nijedan od osumnjičenih o tome nikad nije progovorio, pa su naručioci likvidacija visokopozicioniranih "škaljaraca" Ranka Radoševića (54), poznatijeg kao Ranko Eskobar i Gorana Vlaovića, ali i Luke Žižića, koji nije imao veze sa pomenutim klanom, i dalje nepoznati.

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je pokrenulo istragu protiv četiri osobe osumnjičene za učestvovanje u ubistvu Radoševića u kafiću na benzinskoj pumpi 9. marta ove godine. Policija je kao direktne počinioce uhapsila Stefana Z. (28) iz Lebana i Luku V. (35) iz Kraljeva, kao i treću osobu koja je osumnjičena za pomaganje, a reč je o maloletnoj ženskj osobi. Zbog sumnje da su počinili teško ubistvo u pomaganju, a zapravo su osumnjičeni da su ubicama pružili logistiku, raspisana je poternica za dvoje bosanskih državljana.

24sedam
Grob Ranka Radoševića na groblju Orlovača

Radošević je, inače, danas sahranjen na beogradskom groblju Orlovača, U tužnoj povorci, koju je činilo nekoliko stotina ljudi, bili su i košarakaš Miladin Kovačević, advokat Aleksandar Zarić, ali i Marija Vasiljković Bojović, inalče rođena sestra Luke Bojovića.

Policija je za manje od 48 sati uhapsila ubice Radoševića. Na sličan način i veoma brzo rasvetljena su i ubistva Gorana Vlaovića na hrvatskom ostrvu Pag, kao i Luke Žižića, vlasnika kafića "Ritual" u novobeogradskom Bloku 44. Nešto duže vremena, ali svakako prilično brzo, trebalo je da se otkriju ubice Milića Minje Šakovića u Budvi.

Osim činjenice da se za male pare ili malo droge za ubistva viđenijih ljudi u podzemlju angažuju klinci "bez imena", koji priznaju da su počinili krivično delo za koje se terete, nalogodavci u svim dosadašnjim slučajevima, ostaju neotkriveni.

Snimljeni kamerama

Sa jedne strane, jasno je da su golobrade ubice kako ih nazivaju u podzemlju, angažovane ciljano, birane iz unutrašnjosti, ali i zbog toga da bi kasnije ćutali. Sa druge strane, oni su od starta ucenjeni i zaprećeno im je navodno i ubistvom članova njihovih porodica ukoliko "ocinkare" imena onih koji su ih angažovali. Postoji, čak, mogućnost da i ne znaju za koga su obavili "prljavi posao", jer se čitav njihov angažman odvija putem posrednika.

Reč je o osobama koje imaju kriminalne dosijee i prolaze za sitnija krivična dela. Nije retko da ih plaćaju kokainom ili čak uopšte ne plaćaju, već im se na taj način otpisuje neki dug ili se penju na kriminalnoj lestvici. Zanimljivo je i to da su gotovo sve egzekucije u poslednje vreme snimljene sigurnosnim kamerama, što je u svim pomenutim slučajevima pomoglo policiji da uđe u trag ubicama.

Nikšićanin Ranko Eskobar, da podsetimo, ubijen je 9. marta, dok je sedeo u kafiću na pumpi u Rušnju. Dvojica maskiranih mladića, sa kapuljačama i hirurškim maskama snimljena su na kamerama video-nadzora. Oni su posle zločina pobegli automobilom marke "golf 4", koji je ubrzo pronađen zapaljen na Petlovom brdu.

Radošević je bio prijatelj Radomira Bobana Baćovića, za koga se veruje da je na čelu "škaljarskog klana" nasledio Jovana Vukotića, ubijenog 8. septembra u Istanbulu u Turskoj, a koji je do tada bio dugogodišnji neprikosnoveni šef "škaljaraca".

Egzekutori, koji su sa hirurškim maskama snimljeni na nadzornim kamerama brzo su uhapšeni, kao i maloletnica koja se sumnjiči da im je pomogla u ovom zlolinu. Dvojica osumnjičenih državljana BiH, kako se veruje, pružila su kompletnu logistiku Stefanu Z. i Luki V., pa je za njima raspisana poternica. 

Odbrana ćutanjem

Stefan Z. i Luka V. na saslušanju su se branili ćutanjem, Dušan Tanasković (28) iz Kragujevca koji je uhapšen i optužen za ubistvo Gorana Vlaovića na ostrvu Pag priznao je zločin hrvatskoj policiji, ali nijednog momenta nije progovorio o tome ko ga je angažovao i za koga je likvidirao "škaljarca". On je osumnjičen i da je kao pomagač učestvovao u ubistvu "škaljarca" Milića Minje Šakovića, dok se za direktnim počiniocem Lukom Pilčevićem (22) sa beogradske Karaburme i dalje traga.

Vlaović je likvidiran  25. avgusta 2022. godine tačno u 6.01 sati. Prema navodima optužnice, Tanasković je, po izlasku Vlaovića iz kluba, prišao i s leđa mu iz pištolja, iz neposredne blizine, ispalio hitac u glavu. Vlaović je zadobio tešku i po život opasnu povredu glave od koje je preminuo na putu do zadarske Opšte bolnice.

Stefan Milašinović (23) iz Kraljeva optužen je za ubistvo Luke Žižića 28. aprila prošle godine, u novobeogradskom kafću "Ritual", čiji je bio vlasnik, a suđenje još nije zakazano. Mladi Kraljevčanin je tada, obučen u radničko odelo, ušao u Žižićev kafić, pitao da ide do toaleta i pri izlasku, ispalio hice u vlasnika kafića. Lukin brat i prijatelji pokušali su da ga zaustave i prebili ga, ali se on otrgao i pobegao na električnom trotinetu.

Milašinović se takođe na sasliušanju u Višem javnom tužilaštvu branio ćutanjem. Od početka se znalo da je plaćenik i da je iz Kraljeva u Beograd stigao samo zbog ubistva Žižića. ali uprkos tome on takođe nije nijednog momenta progovorio o tome ko je naručio ubistvo, već naprotiv nije priznao ni da je ubio Žižića.

U otkrivanju poslednje karike u lancu takozvanih rasvetljenih zločina policiji ne može da pomogne ni to što su se smaknuća odigrala pred mnogobrojnim očevicima, na javnim mestima i pred kamerama. Da li će naručioci ostati zauvek tajna preostaje da se vidi, a kako trenutno izgleda, oni nikad neće biti otkriveni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike