Darko Šarić danas se izjašnjava o krivici: Tereti se da je skovao plan za ubistvo svedoka saradnika i druga krivična dela, počinje suđenje!

20.02.2023

06:20

0

Šarić i pripadnici njegovog klana optuženi su za više krivičnih dela od početka 2020. do 14. aprila prošle godine

Darko Šarić danas se izjašnjava o krivici: Tereti se da je skovao plan za ubistvo svedoka saradnika i druga krivična dela, počinje suđenje!
Darko Šarić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Početak suđenja Darku Šariću i 14 pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe zakazano je za danas popodne u Specijalnom sudu u Beogradu, kada bi trebalo da se održi pripremno ročište bez prisustva javnosti. Oni su optuženi za više krivičnih dela.

Tužilaštvo i odbrana će danas predložiti sudu svoje dokaze, posle čega će se optuženi izjasniti o krivici. Sud će potom zakazati glavni pretres, a suđenje će onda biti javno.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, pored Šarića, tereti i advokata Dejana Lazarevića kome je pre tri dana ukinut zatvorski pritvor, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikolu Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića, Uroša Radovanovića, Milana Vučinića, Arsu Šarića i Duška Šarića.

Krivična dela za koja su optuženi su udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavlјanje oružja i sredstava namenjenih za krivična dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavlјivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka.

Oni su, kako se navodi u optužnci, od početka 2020. godine do 14. aprila prošle godine, kada su neki od njih i uhapšeni, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa, počinili više krivičnih dela. Kao vođa ove grupe označen je Darko Šarić, koji se tereti da je stvorio plan da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, inače svedok saradnik protiv njega i drugih na suđenju za šverc kokaina.

Prvobitni plan bio je da se, po Šarićevom nalogu, preduzmu radnje kojima bi Joksović bio diskreditovan i time izgubio status svedoka saradnika. Kada u tome nisu uspeli, Šarić je, kako se navodi, skovao plan za ubistvo Joksovića.

Prema navodima optužnice, pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, inače policijski službenici UKP MUP-a, Mirković, Stojanović i Radovanović, po nalogu okrivlјenog Šarića preduzimali su radnje sa cilјem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika ove grupe usmere na način da se ne otkriju pravi počinioci krivičnih dela.

Oni su to radili tako što su prikuplјali strogo poverlјive i poverlјive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika grupe i prenosili ih organizatoru, Šariću. On je, kako se navodi, pripadnicima grupe naloge o kriminalnom delovanju izdavao iz pritvorske jedinice u zgradi Specijalnog suda u Beogradu i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom "Skaj".

Darko Šarić je takođe osumnjičen i za teško ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru.

Odlukom Apelacionog suda, Šariću bi u Specijalnom sudu trebalo da se ponovi i suđenje za pranje novca stečenog krijumčarenjem kokaina. On je takođe pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike