Prokletstvo Karaburme: Miroslava sinoć ubili policajci, Roćko ranio napadača koji je ubio dvojicu inspektora!

17.01.2023

19:45

1

Pre 24 godine prilikom hapšenja Aleksandra Matića (19) ubijeni su inspektori Trećeg odeljenja beogradske policije

Prokletstvo Karaburme: Miroslava sinoć ubili policajci, Roćko ranio napadača koji je ubio dvojicu inspektora!
Copyright 24sedam/M. S./YouTube

Miroslav M. (64) iz Feketića nastradao je sinoć na Karaburmi kada je potegao pištolj na policiju. Najpoznatiji slučaj policijske akcije u kojem je došlo do razmene vatre između policije i osumnjičenog dogodio se pre 24 godine u istom naselju, a tom prilikom stradala su dvojica policajaca, a jedan ranjen. Napadač, Aleksandar Matić, tada je ranjen i uhapšen.

Miroslav M. (64) je u ponedeljak u 21.35 sati opljačkao benzinsku pumpu u Mirijevskom bulevaru, sa hirurškom maskom na licu i uz pretnju pištoljem "M 70". Sa plenom od 4.000 dinara se dao u beg, međutim policajci sa Zvezdare sustigli su ga u Ulici Salvadora Aljendea. 

- Osumnjičeni je tom prilikom uperio pištolj prema policijskim službenicima, oglušivši se na njihova upozorenja da spusti oružje, nakon čega su oni ispalili tri hica i usmrtili osumnjičenog - navodi se u zajedničkom saopštenju MUP-a i Višeg javnog tužilaštva.

Mediji su preneli da je razbojnik došao do stepenica na koje se popeo, a potom se naglo okrenuo ka policijacima koji su ga jurili. Navodno je potegao pištolj uz pitanje: "Šta ćemo sad?", nakon čega su ga policajci usmrtili. Kod njega je pronađena lična karta i pištolj sa izbrušenim serijskim brojem i šest metaka.

Ubijeni Miroslav je 1992. godine osuđen za ubistvo na 14 godina zatvora, a odslužio je samo dve godine kazne. Bio je hapšen i zbog napada na službeno lice, razbojništva, nasilničkog ponašanja, nedozvoljene proizvodnje, nošenja, držanja i prometa oružja i ekplozivnih naprava.

Matić ubio dvojicu inspektora

U ulici u kojoj je u ponedeljak uveče sve počelo, Mirijevskom bulevaru, pre 24 godine, prilikom hapšenja Aleksandra Matića (19), ubijeni su inspektori Trećeg odeljenja beogradske policije Zoran Pavličević i Slavoljub Božović, a teško ranjen Rodoljub Milović. 

Printscreen/YouTube
Rodoljub Milović

Milović, koji je kasnije bio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, uspeo je da rani napadača, koji je potom uhapšen.

Tog 4. januara 1999. godine, trojica inspektora Odeljenja za krvne i seksualne delikte SUP Beograd došli su da uhapse Matića zbog sumnje da je umešan u ubistvo Davida Dukića, koje se dogodilo dan ranije.

Dunjić je bio Matićev drug, a ubistvo se dogodilo nakon svađe oko mobilnog telefona.

Inspektori su došli do stana u kojem je bio Matić, vrata im je otvorila vlasnica, a potom su ušli u sobu u kojoj je on sedeo u fotelji. Matić je zapucao i ubio Pavličića i Božovića, a Milovića teško ranio. Uprkos toj činjenici, Milović je uspeo da rani Matića.

Ranjeni Milović je čak uspeo da odgurne od sebe pripravnika, koji je išao s njim i tako mu spase život.

- Božoviću je tog dana bio rođendan. Ušao je prvi. Nije stigao da kaže bilo šta kad mu je Matić pucao u glavu. Inspektor je pao. Sledeći hitac pogodio je nenaoružanog Pavličevića u leđa. Zatim je nišanio u Roćka i ispalio mu tri hica u rame. Iako teško ranjen, Milović je uspeo da se baci u stranu, zapuca u Matića i rani ga - tvrdio je kasnije medijima jedan od inspektora upoznatih sa slučajem.

I kad je pričao za medije, Milović nikad nije želeo da govori o svom ranjavanju, već je govorio o svojim kolegama koji su nastradali i, između ostalog, navodio da njihova hrabrost i herojstvo ne smeju biti nikad zaboravljeni.

Za ubistvo Dunjića i dvojice inspektora, Aleksandar Matić bio je osuđen na 21 godinu zatvora, ali je prilikom izdržavanja kazne preminuo 2015. godine.

Dvojica inspektora sahranjena su na groblju Lešće u Beogradu, a Rodoljub Milović svakog 4. januara dolazi da zapali sveće na njihovim grobovima. 

- Bili su najbolji policajci. Legende... - tiho, kao za sebe, rekao je Milović na jednom od pomena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike