Zvicer i Belivuk pod istragom za nove zločine: Pala "kavačka" hobotnica, rešavaju se ubistva, hapse saradnici, oduzima droga!

29.12.2022

19:45

0

Istragom za dvostruko ubistvo na Krfu obuhvaćeni i bivši službenik ANB Petar Lazović i njegov kolega Ljubo Milović

Zvicer i Belivuk pod istragom za nove zločine: Pala "kavačka" hobotnica, rešavaju se ubistva, hapse saradnici, oduzima droga!
Radoje Zvicer i Veljko Belivuk i mesto dvostrukog ubistva na Krfu - Copyright 24sedam/In4s/Facebook

Vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer osumnjičen je za nove zločine. U Crnoj Gori protiv njega i još 10 osoba pokrenuta je istraga za dvostruko ubistvo na Krfu, dok je za pokušaj likvidacije Ognjena Orašanina iz Sokoca pod istragom u BiH zajedno sa Darkom Elezom i još dve osobe.To, međutim, nisu jedina ubistva za koja se sumnjiči prvi čovek "kavčana".

Zvicer je na udaru svuda u svetu, hapse se njegovi saradnici u Crnoj Gori, uhapšene su ubice vođe "škaljaraca" Jovana Vukotića u Istanbulu, inače bliske Zviceru, posle grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pali su i "vračarci" u Beogradu, droga "kavčana" pleni se svuda u Evropi, dok je u Panami i sam Radoje u poslednjem momentu izbegao ubistvo.

Foto: In4s
Alan Kožar i Damir Hadžić i uviđaj posle likvidacije na Krfu

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske je protiv Darka Eleza, Radoje Zvicera i još dve osobe podnela izveštaj Tužilaštvu BiH, zbog sumnje da su pokušali da ubiju Ognjena Orašanina iz Sokoca. Orašanin je izbegao hapšenje pre tri dana, a protiv njega, Filipa Koraća i još 15 osoba podnet je izveštaj tužilaštvu zbog sumnje da su, između ostalog, trgovali drogom na međunarodnom nivou.

Radoje Zvicer, Milan Vujotić i Darko Šarić organizovali su kriminalnu grupu, koja je u leto 2020. godine na Krfu ubila Baranina Alana Kožara i Užičanina Damira Hadžića.

Pored organizatora, naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeni su i članovi kriminalne grupe i to bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović, koji je pre dva dana pušten iz pritvora u Crnoj Gori uz položeno jemstvo u vrednosti od 6,2 miliona evra. njegov prijatelj i nekadašnji kolega Ljubo Milović, koji je u bekstvu.

Ispaljeno 29 metaka

Kao pripadnici ove kriminalne grupe označeni su još Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Milan Knežević, Radoje Živković, Nikola Spasojević i Filip Knežević, kao i državljani Srbije Veljko Belivuk, Nebojša Janković, Ratko Živković, Milovan Zdravković, Stefan Andrejić, Vladimir Vojinović, Miloš Jevrić, Marko Stanković, Dušan Jovanović, Slobodan Vujačić i Nikola Spasojević.

Baranin Alan Kožar i Užičanin Damir Hadžić izrešetani su 23. jula 2020. godine ispred luksuzne vile koju su iznajmili u okolini Helikounasa u Prasoudiju, južno od Krfa. U njih je, dok su sedeli u svom parkiranom automobilu, ispaljeno ukupno 29 hitaca, a smaknuti su za svega nekoliko sekundi.

Printscreen/Libertas
Petar Lazović

Petrar Lazović, sin je bliskog Đukanovićevog saradnika Zorana Lazovića, koji je 2019. godine bio imenovan za pomoćnika direktora Uprave policije u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zoran Lazović je bio dugogodišnji funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost Crne gore.

Operativni podaci prikupljeni od bezbednosnih struktura ukazali su da je Zvicer poslednjih pola godine gotovo nerazdvojan od Ljubomira Ljuba Milovića, prljavog crnogorskog policajca koji mu se pridružio kada je pobegao iz zemlje, čim je saznao od policijskog i tužilačkog vrha Crne Gore da je potpuno razotkrivena njegova veza sa "kavčanima".

Zviceru i Miloviću kolumbijska mafija, za koju rade, navodno čuva leđa i upravo su im oni i spasli život u Panami, kao što su i obezbedili da u Istanbulu proprate ubistvo Jovana Vukotića i vrate se, navodno, preko Irana nazad u Južnu Ameriku, gde imaju više sigurnih utočišta.

Milović čuva Zvicerove milione

Ljubo Milović u poverljivim policijskim dokumentima navodi se kao vlasnik tajnih bankovnih računa na kojima krije Zvicerovih 49.624.511 evra, zarađenih švercom kokaina. U izveštaju Evropola, na osnovu dešifrovanih poruka sa "Skaj" aplikacije, Milović je sa kolegom Petrom Lazovićem koristio službenu poziciju i pružao zaštitu "kavačkom klanu", a vođi klana Radoju Zviceru davao osetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema.

Ljubo Milović, Foto: Liberetas
Ljubo Milović

U komunikaciji na četu sa Lazovićem i Zvicerom tokom 2020. godine Milović je koristio je nadimak Zli poručnik i Oficir i imao je nekoliko kriptovanih telefona, sa kojih je razmenio skoro 100.000 poruka o krijumčarenju kokaina, oružja i cigareta.

Zvicer je zajedno sa još 13 osoba među kojima je i Slobodan Kašćelan, takođe vođa "kavačkog klana", u Crnoj Gori optužen za kriminalno udruživanje, ubistvo i planiranje likvidacija. Tužilaštvo tvrdi da je ova kriminalna grupa na čijem je čelu bio Kašćelan u avgustu 2020. godine otela i ubila Nikolu Stanišića koji je važio za osobu blisku "škaljarskom klanu". Osumnjičeni su, naime, nekoliko dana osmatrali Stanišićevu kuću i pratili ga, kako bi isplanirali mesto i način likvidacije.

Zvicer im je pomogao, tvrdi tužilaštvo, tako što je predložio mesto ubistva, prikupljao podatke o Stanišićevom kretanju, obezbedio elektronska sredstva za posmatranje,  ali i davao savete i uputstva na koji način ukloniti tragove – savetovao ih je da preko krvi na zemlji pospu kiselinu, da koriste automobilske gume i ćumur kako bi spalili telo ubijenog, kao i da nakon toga ostatke zakopaju, a automobile koje su koristili operu.

Lalićevo svedočenje

Belivukov pokajnik, svedok okrivljeni Srđan Lalić, otkrio je u sudnici da je Ljubomir Lainović, sin ubijenog novosadskog kralja podzemlja Branislava Lainovića Dugog, bio plaćeni ubica "kavačkog klana". Lalić je pred sudskim većem ispričao da je Lainović likvidirao vođu navijača “Alkatraza” Kiću Markovića, kao i visokopozicionirane članove “škaljarskog klana” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Otkrio je i da je dvostruka likvidacija u Grčkoj plaćena milion evra, i da su plaćene ubice Ljubomir Lainović i Brašnjović trebalo da se tale po pola, ali je Radoje Zvicer preko "Skaj" aplikacije javio da se iznos mora podeliti sa još dvojicom, čime Ljubomir nije bio zadovoljan.

Pixabay/Printscreen/Pink/Mup
Srđan Lalić o likvidacijama koje je platio Radoje Zvicer

Na povratku iz Grčke, Lainović i Brašnjović, čije ime nije naveo, su preko Severne Makedonije ušli na Kosovu, odakle su hteli da se dokopaju Srbije. Na Kosovu ih je, kako je naveo, sačekala ekipa “kavčana” i razdvojila ih. Lalić je ispričao da je Lainović prebijen, a potom upucan metkom u glavu. Oni za koje je ubijao slikali su ga pored iskopane rupe.

Kako je naveo, sin od Dugog je od para dobijenih za ubistvo “škaljaraca” u Atini kupio zlatni roleks, određenu količinu droge za dalju prodaju i blindirani BMW.  Kad je likvidiran, ispričao je Lalić, ubice su mu sa ruke skinule skupoceni sat i time naplatile ubistvo, a blinidirano vozilo preuzeo je jedan od braće Budimir.

Bekstvo Radoja Zvicera se poklopilo i sa otkrićem holandske policije koja je razotkrivajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do "kavčana" i plana likvidacije. Tom prilikom je raskrinkan plan koji je napravljen za ubistvo Podgoričanina Milića Minje Šakovića, za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Veljka Belivuka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike