"Kavački klan" nisu samo kriminalci nego i sam vrh crnogorske države: Hteli da svrgnu vlast u Srbiji, Belivukov pokajnik sve razotkrio!

24.12.2022

19:45

0

Za godinu dana uhapšeno pet visokih predstavnika crnogorskog pravosuđa, tužilaštva i sistema bezbednosti

"Kavački klan" nisu samo kriminalci nego i sam vrh crnogorske države: Hteli da svrgnu vlast u Srbiji, Belivukov pokajnik sve razotkrio!
Copyright Profimedia

"Kavački klan" je dobro organizovana kriminalna organizacija koja ima svoje ljude u bezbednosnim strukturama Crne Gore, ali i pravosuđu. Oni su najobolji primer sprege države i mafije. Koliko se "kavački klan" uvukao u bezbednosne strukture države, najbolje ilustruju hapšenja ljudi iz policije, ali i pravosuđa u toj zemlji.

Svedok okrivljeni Srđan Lalić, na pitanje ko su pojedinci koje je obezbedio Radoje Zvicer za svrgavanje vladajuće strukture u Srbiji, odgovorio je da su to pripadnici crnogorske službe, koji su bliski sa "kavačkim klanom" i da ih "ima na slikama sa Veljkom i Markom".

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore za godinu dana uhapsilo je pet osoba koje su visoki predstavnici pravosuđa, tužilaštva, ali i sistema bezbednosti. Među njima je dvoje predsednika suda, dva službenika Agencije za nacionalnu bezbednost i jedan tužilac. Najnovije je hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića o kojem se, inače, malo znalo, a koji je postao član "kavčana" još 2020. godine.

Ono što je svima njima zajedničko jesu navodi da se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije, kao i direktna saradnja sa "kavačkim klanom".

Opozicioni crnogorski političari, tako, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, optuživali su takođe za direktnu saradnju sa "kavčanima". Mnogi smatraju da ni predsednik države Milo Đukanović nije bio baš neobavešten o delovanju zloglasnog kotorskog klana. Pominjalo se i da je Zvicer iz Crne Gore pobegao upravo predsednikovim avionom.

Raskrinkao ih "Skaj"

Velika prašina digla se svojevremeno oko Petra Lazovića i Ljuba Milovića, visokopozicioniranih službenika policije, koji su osumnjičeni, prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, za vezu sa "kavačkim klanom".

Petrar Lazović, sin je bliskog Đukanovićevog saradnika Zorana Lazovića, koji je 2019. godine bio imenovan za pomoćnika direktora Uprave policije u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zoran Lazović je bio dugogodišnji funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne gore.

Mlađi Lazović, koji je uhapšen 18. jula ove godine, negirao je dela koja mu se stavljaju na teret, dok se za Milovićem još traga. Oni su raskrinkani kada je provaljena komunikacija putem "Skaj" aplikacije između njih i pripadnika pomenutog klana. Lazović je kod tužioca izričito negirao dela koja mu se stavljaju na teret. On se ranije sam predao policiji, a pred tužiocem je istakao da je radio po zakonu.

Odbrana uhapšenog agenta crnogorske tajne službe Petra Lazovića, osumnjičenog da je bio deo kriminalne organizacije odbeglog vođe "kavčana" Radoja Zvicera, iznela je pre 10 dana najnoviju ponudu za jemstvo da se on pusti iz pritvora. Prethodnih nekoliko puta nudili su jemstvo od milion do 1,5 miliona evra, a sada su izašli sa vrtoglavom ponudom od čak 6,2 miliona evra u novcu i nekretninama.

U predlogu za jemstvo podsećaju da je veće Višeg suda odbilo prethodnu garanciju od 1.640.300 evra, zaključivši da po vrednosti “ne deluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci”.

Sudija dogovarala presude

Odbrana uhapšenog je, tako, sudu dostavila novi predlog i na već ponuđeno jemstvo dodala nekretnine firme “Gufo” u vrednosti od 4,6 miliona evra. Sada se čeka odluka sudskog veća, da li će znatno uvećano jemstvo biti dovoljno za Lazovićevu privremenu slobodu.

Bivši pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić našao se na optuženičkoj klupi podgoričkog Višeg suda još 2017. godine, kada je optužen da je pripadnik "kavačkog klana". Prema istrazi, on im je javljao kada su pretresi policije usmereni protiv njih, i druge radnje koje bi eventualno "kavčanima" naštetile.

U istom košu je i zatvorski službenik u Spužu Vladan Lučić, koji je uhapšen zbog sumnje da je kao član "kavačkog klana" učestvovao u planiranju likvidacije vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u pomenutom zatvoru. Vukotić je likvidiran 9. septembra ove godine u Istanbulu.

Kao najvažnija karika za "kavčane" pojavljuje se i poznata sudija Vesna Medenica. Ona je trenutno u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, a sumnja se da je po nalogu svog sina, koji je označen kao saradnik "kavačkog klana", dogovarala presude u određenim slučajevima. Ona je bivša presednica Vrhovnog suda, a osumnjičena je da je stvorila kriminalnu organizaciju i zloupotrebila službeni položaj, a sa njom je uhapšen i njen sin.

Blaža Jovanića, predsednika  Privrednog suda, procesuiralo je Specijalno državno tužilaštvo zbog sumnje da je tokom 2015. godine, organizovao kriminalnu organizaciju, koja je delovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine.

Dejana Peruničića, bivšeg šefa ANB-a, osumnjičilo je Specijalno državno tužilaštvo za dva predmeta. Ono je ranije podiglo optužnicu protiv Peruničića zbog sumnje da je u vreme njegovog mandata prisluškivao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Do istrage povodom ovog slučaja došlo je kada je otkriven prislušni uređaj za koji se sumnja da je postavljen krajem 2017. u Katnićev kabinet.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike