Nakon većanja pala odluka: Apelacioni sud otvoriće glavni pretres sa ubistvo novinara Slavka Ćuruvije!

19.12.2022

09:11

0

Autor: 24sedam

 Apelacioni sud je doneo ovakvu odluku imajući u vidu da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju

Nakon većanja pala odluka: Apelacioni sud otvoriće glavni pretres sa ubistvo novinara Slavka Ćuruvije!
Milan Radonjić i Ratko Romić optuženi za ubistvo Ćuruvije - Copyright Slavko Ćuruvija fondacija 24sedam/Katarina Mihajlović

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon većanja, donelo je rešenje da se u postupku koji se vodi zbog ubistva vlasnika, direktora, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dnevni telegraf“ i nedeljnika „Evropljanin“, Slavka Ćuruvije, otvori pretres i isti je zakazan za 6,7,8,9. i 10. mart 2023. godine.

 
Apelacioni sud je doneo ovo rešenje na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca imajući u vidu da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda prvostepenog suda usled čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je uticalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Prvostepenom presudom osuđeni su nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti, tadašnji njen šef Rade Marković osuđen je na 30 godina zatvora, kao i šef njenog beogradskog centra Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Slavko Ćuruvija fondacija
Slavko Ćuruvija ubijen na Uskrs 1999. godine

Apelacini sud je, ukidajući presudu, naveo da je Veće Specijalnog suda prekoračilo optužbu jer je navelo da je u Ćuruviju pucalo NN lice, mada su u optužnici kao neposredni izvršioci označeni Romić i Kurak. U presudi su Romić i Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, kvalifikovani kao pomagači.

Optužnica je podignuta petnaest godina nakon što je na Uskrs 1999. godine u centru Beograda ubijen Slavko Ćuruvija, i to nakon što je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, osuđen na 40 godina za ubistvo premijera Srbije, izneo određena sazanja o tome ko je ubio novinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike