Ko je čovek koji je razotkrio veze bezbednosnih službi i Jovanke Broz?

21.09.2021

18:45 >> 11:42

0

Autor: R.M.

Svetko Kovač 10 godina bio na čelu Vojnobezbednosne agencije, pa napisao scenario o tajnim službama i Jovanki Broz

Ko je čovek koji je razotkrio veze bezbednosnih službi i Jovanke Broz?
Copyright Jovanka Broz, Svetko Kovač Printscreen RTS /Profimedia

Uprkos tome što je napisao scenario za seriju o vezama tajnih službi i Jovanke Broz, Svetko Kovač pisac ni scenarista, već iskusni bezbednjak koji je čak 10 godina bio direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA).

Naime, Kovač je bio na čelu agencije od 2004. do 2014. godine i kao većina njegovih prethodnika, nije se baš često pojavljivao u medijima.

Ono što je poznato iz njegove biografije je da je vojsku završio u oklopnoj brigadi, a bio je veoma kvalitetan vojnik. Tome u prilog govori i činjenica da je na takmičenju tenkovskih posada JNA 1975. godine osvojio prvo mesto.

Već naredne godine, Kovača su prekomandovali u gardu, dok je u vojnu službu bezbednosti došao 1980. godine. Iste godine kada je umro Josip Broz Tito.

Jovanka i Tito, Rts printscreen

Osim što je vodio VBA jednu deceniju, Kovač je bio i član Kolegijuma ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost. Dobio je više odlikovanja među kojima i Orden zasluga za narod.

Nakon što je 2014. godine penzionisan, Kovač nije prestao da radi pa ga je već naredne godine angažovalo preduzeće “Srbijašume” da napravi sistem zaštite koji bi bezbednosne rizike u firmi sveo na najmanji mogući nivo.

Kovačevo interesovanje za tajne službe bivše države pokazao je i kao autor i koaoutor nekoliko knjiga. I to “Enigma i rat u Jugoslaviji”, “Vojne službe bezbednosti u Srbiji”, “Slučaj Ranković iz arhiva KOS-a” i “Oficir sa pet dosijea: život Dimitrija Cvetkovića”.

Kovaču nije prvi put da piše scenario za neku seriju, pa se pre serijalu o Jovanki Broz, okušao u seriji “Tajne službe Srbije”.

Jovanka Broz i Tito/Profimedia

Serija o Jovanki Broz baviće se njenim dolaskom u rezidenciju Josipa Broza, kao i time kakvu su ulogu imale bezbednosne službe u njihovoj vezi. Prema najavama, u seriji bi trebalo da bude reči i o nesporazumima, sukobima i aferama kao i razdvajanjem od Tita, izolacijom i ponižavanjem prve dame Jugoslavije.

Iako su o Jovanki Broz brojni mediji, pozivajući se na tajna dosijea, pisali kao o osobi sa prevelikim uticajem na Tita i ženi koja je “vedrila i oblačila” Jugoslavijom i tajnim službama, Kovač tvrdi suprotno:

– Za Jovanku Broz, kao suprugu dugogodišnjeg predsednika Jugoslavije, bilo bi neozbiljno smatrati da je radila za DB. O njoj postoje razne teorije, od kojih se neke tiču i službi bezbednosti, ali se one uglavnom zasnivaju na poluistinama – izjavio je on medijima.

Ipak, nije poricao da Brionski plenum bio jedan od ključnih događaja za službu bezbednosti.

On je objasnio da su u službama bile nagomilane afere koje nisu rešavane, što su Ivan Stevo Krajačić i Edo Brajnih iskoristili za razbijanje savezne službe i eliminisanje Aleksandra Rankovića.

Pročitajte još:
Cilj je bio i oslabiti Udbu Srbije, koja je bila glavna podrška Rankoviću, koji se zalagao za federativnu Jugoslaviju.

Kovač je objasnio da su protiv Rankovića bili bezbednjaci koji su pripadali konfederalnom konceptu, a nakon Brionskog plenuma jugoslovenske službe su konstantno uništavane i zatvarane u republičke granice, odakle su delovale kao instrument republičkih rukovodstava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike