Uznemirujuće svedočenje Belivukovog pokajnika Lalića: Ubili su sve koji su Zviceru želeli smrt, presudili čak i svojim kumovima

08.11.2022

13:01

0

Autor: V.B.

Lalić je juče pričao o ubistvima za koja se grupa tereti optužnicom, ali i o ubistvima koja se na njoj nisu našla

Uznemirujuće svedočenje Belivukovog pokajnika Lalića: Ubili su sve koji su Zviceru želeli smrt, presudili čak i svojim kumovima
Suđenje grupi Veljka Belivuka - Copyright Profimedia/Mup

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se izlaganje okrivljenog-saradnika Srđana Lalića  povodom suđenja pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Likvidacije koje nisu obuhvaćene optužnicom

On je potom počeo da govori da su planirane i likvidacije koje nisu obuhvaćene optužnicom.

- Preko Zeme se saznalo da je Aleksandar Šarac učestvovao u pratnji. Miljković je bio uključen u to.

Svedok okrivljeni o ubistvu Peruničića u Španiji

- Pomenuo sam Nemanju Simića Simketa i Duška, zvao se Džigins Kan, boravili su u Španiji, Simke je imao poternicu za pucnjavu kod nekog tržnog centra na Karaburmi a drugi je bio pod poternicom. Peruničić je bio kum Alana Kožara. Miljković je za Peruničića saznao preko šuraka, da je tamo. Simke je pucao na njega na onom pešačkom prelazu, a Džingis je bio vozač. Imali su neke probleme sa motorom, nije hteo da upali, pa su nađene neke potkape sa njihovim DNK i uhapšeni su. Krili su se u Marbelji, ja sam obezbedio skaj aparate, poslao preko renta kara, a posle smo im ubacili i kada su uhapšeni - otkrio je Lalić.

- Ja sam 2016. obezbedio jedan plac Veljku i pokojnom Aleksandru Stankoviću, za koji su mi rekli da će biti korišćen za paljenje neke dokumentacije, a tu je ubijen i spaljen neki meni nepoznati muškarac. Veljko mi se poverio kada smo bili zajendo u Španiji - progovorio je o još jednom ubistvu.

On je danas rekao i da je poslednjih meseci otkrio da je Veljko Banović planirao njegovo ubistvo i da su oni tada pokušali njega da ubiju.

- Lokaciju njegove kuće otkrio je brat pokojnog Mande. Veljko, Marko, otišli su tamo u lovačkom odelu, fotografisali kuću, njega kako sedi unutra, u međuvremenu se on aktivno dopisivao sa MIljkovićem, koji je koristio lažni nalog Leon. Odlučeno je da bude likvidiran snajperom, uzvišenje uz kuću ima oko o160 metara. On je ubrzo nestao odatle, da li je saznao ili je mislio da će biti uhapšen - otkro je Lalić.

O snajperima

- Što se oružja tiče, u kući se u toj skrivenoj prostoriji držalo oružje. Ja sam učestvovao u prikupljanju tog oružja. Mitraljez i snajper su na prevaru uzeti od škaljarskog klana, uzet je tako i motor, automobil. Za to je korišćen taj lažni nalog na "skaju" Leon. Deset glok pištolja je uzeto od Veljka Banovića na prevaru, doneo ih je jedan stariji čovek od 50 godina u restoran preko puta Zire. S naše strane je bio zadužen za preuzimanje jedan momak, Veks. To starije lice je ličilo na Veljka Banovića, došao je zlatnim džipom Rav 4. Snajper nađen na stadionu je doneo Gligorijevićem, on je namerno ostavljen tamo da bi se povezao s Gligorijevićem. Nešto oružja je oduzeto od Gorana Mihajlovića, jedan glok od Lazara Vukićevića. Rasprskavajuće mine su uzete od Banovića takođe, dovezao ih je čovek svetle kose, 30 ili 40 godina, bordo golfon u Milana Rakića. To znam jer sam Veksovo vozilo opremio kamerom. Nešto eksploziva sa daljinskim upravljanjem je isto uzeto od škaljarskog klana, došla su dva momka koja su ga dovela u stan koji je Marko Budimir iznajmio. Sećam ih se kako izgledaju, ostavili su mu dva paketa sa eksplozivom. Jedan veliki snajper, išli smo do Loznice, preko Zvicerovog kontakta je uzet, plaćen je 12.000 evra i on je trebao da služi za najzahtevnije zadatke. Još jedan kalašnjikov, nešto pušaka i pištolja je kupljeno preko Miljkovićevog prijatelja iz Hrvatske, preuzeli smo ih u jednoj vikendici u Vojvodini - detaljno je Lalić govorio o arsenalu oružja koje je posedovao zloglasni kriminalni klan.

Svo oružje, kako je naveo, voženo je ka kući u Ritopeku, koje je Draganić preuzimao u njivama oko kuće i dalje ga odvozio do kuće, gde se "konzerviralo, uvijalo u folije".

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen
 

Lalić potvrdi da je Zvicer dao 5 miliona da se u Srbiji smeni vlast

Lalić je opisao da su Belivuk i Miljković formirali grupu posle izlaska iz pritvora, za ubistvo Vlastimira Miloševića, a punu formu počela je da poprima 2019. godine. Grupa se finasnirala od trgovine drogom, obezbeđivanjem klubova gde se takođe trgovalo drogom. Kokain se kupovao preko Veljka i Marka i to je bio kokain od "kavačkog klana", a za nabavku marihuane bila su zadužena braća Budimir, dok se psolednjih meseci pravio i spid. To se radilo u bunkeru na Partizanovom stadionu, a jednom i sa Budimirom u njegovom štek stanu u Ustaničkoj.

U januaru 2021. godine, kako priča Lalić, Marko i Veljko išli su kod Zvicera na babine, a od dela bezebdnosnih službi, koje su bile deo kavačkog klana, saznali su da im se sprema ubistvo u Crnoj Gori.

- Kad su se vratili, pričali su kako deo crnogorske službe stoji iza njih, kako su svuda išli u naoruažnim konvojima, te da bi to trebalo i ovde ralizovati. Zvicer je obezebdio 5 miliona evra da se ovde podmite bezebdnosne strukture da rade u interesu klana, kao i da se napravi povoljna politička klima, odnosno da se obezedi ličnost. Kao neprijatelja videli su predsednika Vučića kad je najavio obračun sa kriminalom. Plan je bio da se u narednim neredima na ulicama narpavi veliki haos, kao pritisak na vladajući strukturu, a dogovarane su i diverzije - tvrdi Lalić.

Radoje Zicer/MUP
 

Lalić je progovorio i o vezama sa Zvicerom.

- Jednom sam učestvovao u pratnji 40 kilograma kokaina koji je na stadion poslao Radoje. Ja sam sa Markom učestvovao u pratnji tog kokaina, za kokain je bio zadužen Nenad, zvani Deda, koji je na skaju bio Đeneral. To je bilo možda dva meseca pre hapšenja.

- Sa Zvicerom sam ja sarađivao vezano za kokain, u više evropskih gradova. Slao mi je pet do 15 kilograma, ja sam mu novac ostavljao na kamion ili na automobilskim prevozima - otkrio je on.

U januaru 2021. Belivuk i Miljković su kako je naveo, išli kod Zvicera na proslavu rođenja deteta.

- Od dela policije Crne Gore koji je pod kontrolom kavačkog klana saznali su da se sprema njihovo ubistvo i kao mamac su trebali da posluže da se pohapse škaljarci. Po povratku su nam oduševljeni pričali kao deo crngorske službe stojii iza kavčana, kako bi to trebalo da se sprovede i ovde Zvicer je, pričao je, obezbedio 5 miliona evra za svrgavanje političke vlasti u Srbiji i da se dovede neko ko bi radio u interesu klana. U tu svrhu su bila sprovođenja neka dela, pisanje transparenata i na mrežama. Kao najveću pretnju su videli predsednika i to posle objave rata mafiji u čemu su se prepoznali. Kao pomen za krajnje rešenje je bilo reči o atentatu - otkrio je Lalić

Plan im je, kako je naveo bio da se izazovu veliki neredi na ulicama posle prvog sledećeg protesta.

- U slučaju da neko od nas bude uhapšen, trebalo je da se vrše diverzije po gradovima, pominjalo se postavljanje eksplozivnih naprava na javne objekte i površine - otkrio je Lalić.

Svedok okrivljeni o ubistvu Milana Ljepoje

Srđan Lalić, sa jednim listom papira u rukama, ponovo se vratio za sudsku govornicu.

- Narednih dana smo se dopisivali sa Radojevićevog aparata sa Barakudom i drugima. Supruga Zdravkova je nešto posumnjala, trećeg dana, čini mi se, i postavila mu je par pitanja o nadimcima ljudi iz komšiluka, kao i kako zovu jedno drugo. Miljković se konsultovao sa Budimirom, jer su bili kumovi, ali nisu joj odgovorili i onda je ona posumnjala. Poslata joj je ranije napravljena glasovna poruka, dok je Zdravko bio živ u kojoj  je rekao da trenutno ne može da se javi, ali pošto je bilo jasno da supruga sumnja, telefon je ugašen. Miljković je sa tuđeg telefona slao poruke Veljku Banoviću Votki, pitao ga je za nabavku oružja, a ovaj mu je preporučio izvesnu osobu pod nadimkom Zvonce, a to je zapravo bio Milan Ljepoja, koji je otrkio svoj identet jer je poslao svoju ličnu kartu za nabavku blindiranog vozila - priča Lalić i dodaje:
 
- Miljković zakazuje sastanak 09.12 kod stanice Lasta, da Ljepoja dođe i preuzme blindirani BMW za koji je ovlašćenje već izrađeno. Rano ujutro dolazimo svi u kuću, a veče pre toga 08. 12. odvezli smo blindirano vozilo u kuću u Ritopek. Draganić je otvorio kapiju i taj snimak se nalazi u spisima predmeta. Parkiramo blindirani auto u dvorište sa desne strane. U Skrivenoj prostoriji su bili Janković i Draganić, pripremali su Hekler Koh za tu sutrašnju otmicu. Belivuk je takođe došao, ispalio je tri metak u neku vreću od peska, nakon čega smo otišli. Sutradan smo došli svi u kuću u ranim jutarnjim časovima. U prostoriji levo od garaže, u nekoj ostavi, bili su skriveni Veljko, Marko, Draganić i Janković.

24sedam/Maja Kostić
 

Ljepoju je, kako je naveo, pokupio Tešić, ujutru oko 9 sati, nakon čega su krenuli ka Ritopeku.

 - Otvorio sam kapiju, parkirali su blindirani auto, izašli su, rukovali smo se, sve po unapred pripremljenom planu. Ljepoja se okrenuo prema meni da mu pokažem auto. Sa leđa ga je Tešić obuhvatio oko tela, da ga onemogući da potegne oružje. Zatim sam ga ja uhvatio za revere i pali smo sva trojica. Tešić je i dalje snažno držao Ljepoju, a u tom momentu su iz ostave izleteli i ostali. Veljko je nekoliko puta petom zgazio Ljepoju po glavi, odnosno zgazio mu je vilicu. Vezali smo ga lisicama i odveli u skrivenu prostoriju. Tu smo ga skinuli, Belivuk je povredio nogu dok ga je udarao po vilici. Ljepoja je shvatio u kakvoj je situaciji i nije bio tučen. Oko mu je bilo zatvoreno i usna naduvena, a tragovi krvi ostali su na nekim mestima u garaži. Seli smo ga u metalnu stolicu i počeli da ga ispitujemo. Vrlo brzo je dao šifru od Skaja, pa su Marko i Veljko otišli gore u kuću kako bi imali domet i kako bi mogli sa Ljepojinog telefona da šalju poruke. Priznao je svoje učešće u pokušaju ubistva Zvicera u Ukrajini i opravdao to finansijskim pobudama jer se pljačke teško više mogu izvoditi. Dao je dosta informacija. Na ruci je imao sat "šafhauzen", mislim da je limitirana serija. Taj sat je Miljković dao Draganiću, a praksa je bila da se sav novac uzet od žrtava da Draganiću. Ljepoja je imao pet ili šest hiljada dinara kod sebe.

Hrvatin i Belivuk su davili Ljepoju koji je počeo da krklja. Lalić je rekao da se videlo da se žrtva muči, pa je sugerisao da se to reši drugačije.

- Veljko je podmetnuo kadicu ispod glave i prerezao mu vratne žile, nakon čega je isteklo dosta krvi. Potom je uništeno telo, a isekli su ga Veljko, Hrvatin i Marko Budimir. Draganić je uvek bio zadužen za aktiviranje mašine za mlevenje. Kada su završili, sišao sam i pomogao Draganiću da crevom očistimo prostoriju.

Posle ubistva Ljepoje, Belivuk i Miljković su Laliću, kako je rekao, i Marku Budimiru rekli da im je Zvicer poslao po kocku, odnosno po kilo kokaina kao nagradu.

Lalić o ubistvu Zdravka Radojevića

Posle ubistva Lazara Vukićevića, nastavio je Lalić, on, Belivuk, Miljković i braća Budimir otišli su u Tursku, gde ih je dočekao Radoje Živković Žuti, gde su od osobe, pod nadimkom sa skaja Barakuda, saznali da je na nekom dečjem rođendanu trebalo da se ubiju Belivuk i Miljković, a Miljković počinje da sumnja da je u pitanju Zdravko Radojević, inače kum Miloša Budimira.

Miljković je inače angažovao klince da prežvrljaju grafit posvećen njegovom pokojnom bratu i da se tada Zdravković sam razotkrio, jer je odmah pisao Kaniđi.

- Namamljen je pričom oko prodaje nekog oružja, Radojević je na dogovoreno mesto kod Laste  kasnio nekih 20 minuta  Na spratu kuće u Ritopeku, bili su skriveni Marko, Veljko, Draganić i Budimir, a ja sam trebalo da ga dočekam. U pratnji su bili Budimir i Hrvatin, a pomogao im je i Đurić. Otvorio sam kapiju i krenuli smo na sprat. Radojević je seo, sa leve strane je bio Janković, a sa desne ja. Uhvatili smo ga za ruke, a u sobu su uleteli ostali. Savladali smo ga i vezali i krenulo je ispitivanje. Otvorenom šakom udaraili su ga Miljković i Budimir. Predao je šifru od svog Skaj uređaja. Zatim je ispitvan sa kim je na vezi, kao i o pripremama za ubistva na dečjem rođendanu. Stavili su mu masku i naterali ga da kašlje u nju, a zatim su je umotali u streč foliju, nakon čega je spušten u skrivenu prostoriju. Belivuk, Miloš Budimir i Hrvatin su to uradili, a Miljković, Marko Budimir i ja smo otišli nazad do parkinga do Laste, prešli u Zdravkov "pasat" i zaputili se ka gradu, a auto smo, kasnije odvezli u kuću advokata Dejana Lazarevića, koja se nalazi u ulici Slavka Ćuruvije - priča Lalić i dodaje:

MUP
 

- Radojević je bio prinuđen da napravi nekoliko glasovnih poruka, da ako neko posumnja da on ne stoji iza komunikacije sa njegovog telefona, da se ta poruka pusti, a kasnije je iscenirana pucnjava na kuću Marka Budimira, da bi se prikazalo kako je Radojević pucao na kuma, i da je zbog toga nestao.

Ono što znam je da je Belivuk udarcem sekirom po glavi usmrtio Radojevića. Uništili su telo i sve ostalo kao i u drugim delima - otkrio je Lalić.

Marko Miljković je, kako je naveo, sa Radojevićevog telefona slao poruke kako bi organizovao da mu se uzmu vozila.

- Dok smo u kući ispitivali Radojevića, bio je prinuđen da snimi nekoliko poruka. Jedan od njih je bila glasovna poruka "ne mogu sada da pričam u gužvi sam", u slučaju da neko posumnja. Potom smo angažovali mlađeg momka da puca na kuću Marka Budimira, da isceniramo da je nestao posle pucnjave na kuću Budimira - otkro je i kako su prikrivali tragove zločina.

Naveo je da su potom sa auto placa uzeti automobili koje je imao Zdravko Radojević, čak i jedan automobil s klase koji je bio prodat i za koji je neki momak dao kaparu od 10.000 evra - nastavio je Lalić.

Od ubistva Lazara Vukićevića, mašina za mlevenje odneta je na peiskiranje, odneo je Vlade Draganić, a to peskiranje je bilo uklanjanje tragova, anveo je Lalić.

Mašina se nalazila do tada u garaži, a posle Vukićevićevog ubistva, mašina je rasklopljena, odneat na peskiranje, a Draganić je potom sklopio u tajnoj prostoriji.

Lalić o ubistvu Lazara Vukićevića

- Opet ću pomenuti Zemu, odnosno Pištu, koji je bio trojanski konj u škaljarskom klanu i za to je nagrađen sa milion evra. Zemo je namamio u svoju vikendicu u Crnoj Gori Hodžića, Spahića i Radulovića. Oni su verovali da je on odan kao "škaljarac", a u susednoj prostoriji su bili Belivuk, Miljković, Janković. Oni su izeleteli iz te sobe, sa pancirima i likvidirali Spahića i Hodžića, a Radulovića su ostavili živog, rekao je u svom izlaganju Lalić.

Milo Radulović Kapetan je tu otet, i preko njegovog skaj telefona su ostvareni kontakti sa svim bitnim škaljarcima, i sa Jovanom Vukotićem i sa Bojovićevim saradnikom Votkom, kao i sa jednom osobom iz Bara.

- Kapetan nije imao izbora i učestvovao je u svim namamljivanjima pripadnika škaljarskog klana. Bio je u životu nekih dva i po meseca posle otmice. Preko njega je namamljen Lazar Vukićević, a pokušana je i otmica i namamljvianje Aleksandra Šarca i to pričom kako Miletovi ljudi tog dana moraju oteti Belivuka i ako uspeju da oni dođu da ga ispituju i muče. Šarac je prvo prihvatio, međutim, predomislio se, a Lazar je imao poverenja i prihvatio je taj zadatak. Za mesto otmice Vukićevića određen je parking u radničkoj ulici, gde je otet i Mirko Kojić. Marko i Belivuk davali su instrukcije preko skaja, jer su oni bili taj dan u Crnoj Gori.

Lalić je naveo da je za ovu akciju pripremio nove telefone i kartice da bi se izbeglo praćenje baznih stanica. Lazara je pokupio Mijat Đurić.

MUP
 


Vukićević, kad je video da je namamljen u Ritopeku i da je pitanju klopka, pokušao je da puca  ali ga je Budimir udario u lice, a dalje su na njega skočili ostali članovi grupe koji su ga šutirali u galavu i telo.

- Uneli smo ga nevezanog u garažu, Budimir uzima građevisnki čekić i njime mu je smrskao nekoliko prstiju, prsnula je krv i tragovi su ostali na zidu. Vezali smo ga i uneli ga u skrivenu prostoriju. Vukićević se tada osvestio, a Miloš Budimir i Draganić izlaze i primaju naloge od Marka i Veljka. Vukićević predaje šifru od skaja, ispitujemo ga o vezama sa škaljarcima, puštaju mu se poruke od Veljka i Marka, a njegove fotografije se njima šalju, rekao je Lalić.

Naveo je da je Lazar sve vreme krvario, i da je nešto nepovezano pričao, ali ništa značajno nije odao. Rekao je da se sa škaljacima povezao iz straha od Džonija Vušovića.

- Tukli smo ga po telu kablom, ali nije imao reakcije, osim kontrakcije telom. Da bi ga povraitli, polivali smo ga vodom iz creva, ali kako to nije davalo rezultate, gubio je dah jer smo mu crevo stavili direktno u usta, što ga je gušilo. U jednom momentu smo ga podigli i stavili na stolicu. Budimir ga je lopatom udario nekoliko puta u glavu. Vukićević je izuzetno bled, pa sam ga ogrnuo duksom, misleći da je u pitanju hipotermija. Odjednom mu se zgrčilo lice, otvorila se vilica, a zenice su mu se proširile. Nismo znali da li je mrtav ili živ, a onda smo ga Budimir i ja udavili kablom. Za svaki slučaj, Budimir ga je pričvrstio za radijator. Miloš i Marko Budimir i ja smo otišli gore u kuću, da bi rano ujutro stigao Vlade Draganić, pa smo nas četvorica uništili telo, kao i u predhodnim delima. Sadržaj džakova sa ostatkom tela bacili smo u reku - stravično je svedočenje Belivukovog vojnika, sada pokajnika Srđana Lalića.

Svedok saradnik o ubistvu Mitića

Sledeće delo u kojem učestvuje , kaže Lalić, jeste otmica i ubistvo Nikole Mitića. Lalić kaže da se nekoliko meseci ranije izvesni Pišta, na skaju Zemo, koji je bio u Zabeli pre toga zbog droge, visoko kotirao u škaljarskom klanu, i da im je upravo on prosleđivao poruke koje su oni među sobom prosleđivali.

- Dobijali smo od njega informacije o kretanjima i njihovim planovima. Posle dolaska Milija Brašnjovića iz Atine,, iscenirana je njegova otmica i ubsitvo, sa Milijem smo otišli u stan kod Budimira u kotež, svezali smo ga, prosuli smo lažnu krv, prosuli po njemu, slikali i psolali slike kao da je ubijen, a potom ga slikali pored neke rake. Podeljene su pare, uzeo je Zemo, ali i radoje Živković, i sa ovim slučajem se Zemo približio škaljarskom klanu.

Lalić je nastavio da priča o događaju kada su na četiri pozicije pokrivali kompletan prostor oko stadiona Partizan.

- Tada smo uočili "hondu sivik", parkiranu u rikverc, pretposatvio sam da je neko to namenski uradio i da bi to mogla biti osoba zadužena za pratnju, a ispostaviće se da je to bio Nikola Mitić. Inače,napravljena je skaj grupa Kovid 19 preko koje smo komunicirali - kaže Lalić i dodaje:

- Predveče su vozilima krenuli Belivuk i Miljković sa pratnjom ka Autokomandi, a pomenuto vozilo "honda" je propustilo nekoliko vozila, a zatim krenulo za njima. Potvrdio sam da je "honda" u pratnji. Oni su krenuli u ulicu Dijane Budisavljević, video sam kako ulaze u vozilo, nastavio sam pratnju, negde na pola puta ka kružnom toku na Dedinju rekli su da su oteli jedno lice i da se svi nalazimo u bazi. Krenuli smo svi ka bazi, ja poslednji stižem u kancelariju u sklopu bunkera. Svi su bili unutra, a ja viidim prebijeno i krvavo lice koje sedi na garnituri. Oni su ga već ispitali i već je bio otvorio Skaj. Rekli su da je bio učesnik pratnje i da radi za Lazara Vukićevića. Po nalogu Belivuka, brišem snimke sa kamera iz te naše prostorije i isključujem ih. Naređenjujem Budimiru da doveze kombi, da se oteto lice odveze u Ritopek. Ta osoba se vezuje lisicama, na sebi je imao tamnu majicu, bermude, i bele "Premijata" patike. Tešim i Miloš su bili napred, a ja ga pozadi čuvam, priča Lalić.

Nikola Mitić / Nestali Srbija
 

U Riitopeku ih, navodi dalje, sačekuje Vlade Draganić. Tu osobu uunose i skriveni prostor gde nastavlajju da ga ispituju.

- On počinje da priča nepovezane stvari, laže nas, objašnajva kako radi za Vukićevića, da su se upoznali u zatvoru, te da mu je Lazar dao 500 evra za angažman i da mu je još u zatvoru kupio te bele patike. Budimir i ja loše reagujemo i ja mu armiračkim kleštima mu gnječim mali prst na nozi. Budimir ga je građevisnkim čekićem udario u koleno i napraivo otvorenu ranu. On nije jauknuo, pa smo mislili da je pod dejstvom droga. Tukli smo ga drvenom palicom, dužine metar, da nam prizna šta zna. Draganić i Budimir su izlazili iz bunkera, pričali telefonom sa Veljkom i Markom i dobijali su instrukcije šta da se radi. Milo Budimir je uzeo strujni kabl, petožilni, ja i Miloš smo Mitiću stavili kabl oko vrata i svaki sa svoje strane je stezao. Tako smo ga udavilli. Uzeli smo jednu kadu i Budimir mu je velikim mesarskim nožem mu prerezao vrat, iscurelo je dosta krvi, strašna je ispvoest Srđan Lalića na sudu.

Sutradan smo uništili telo, a sačinjene su fotografije žrtve.

"Nasmejani koljač" Lalić za govornicom o ubistvu Veličkovića

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić izašao je za sudsku govornicu da bi nastavio da iznosi svoja saznanja o klanu Beljka Belivuka i Marka Miljkovića,sa kojima je, prema spostvenom priznanju, učestvovao u brojnim ubistvima, a u međuvremenu je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanu krivice za blažu kaznu..

Istakao je da se "ne bi osvrtao na komentare", aludirajući na Miljkovićevo izlaganje.

Lalić kaže da je na slučaju ubijenog Gorana Veličkovića Goksija prvi put učestvovao u uništavanju tela, misleći na industrijsku mašinu za mlevenje mesa.

- Posle ubistva Goksija, vratili smo se u Ritopek i uveče smo ponovo došli Belivuk, Miljković, Spasojević, Miloš Budimir i ja spustili smo se zemljanim putem do reke i izručili smo sadržaj džakova sa uništenim telom, tačnije Budimir, rekao je Lalić.

24sedam
 

Marko Miljković se odmah javio za reč

Za reč se odmah na početku javio Marko Miljković, kog su četvorica stražara ispratila do govornice.

- Imam primedbe na jučerašnje izlaganje Srđana Lalića. Prvo se uznemirio što nije mogao da koristi beleške, a onda je gledao u pod i govorio ono što je naučio napamet. Izjavio je saučešće porodicama, koje nisu tu, to svedoči da je naučio napamet. Gledao je u pod, nije smeo da vas pogleda. Videćete kada ga budemo ispitivali da ga je instruisao tužilac - rekao je Miljković koji je potom vraćen na svoje mesto u boksu za optužene.

Gužva ispred Specijalnog suda

Pripadnici klana Veljka Belivuka dovedeni su maricama u pratnji šest vozila policije iz Centralnog zatvora u Specijalni sud.

U pratnji supruga, Vlade Georgijeva koji je odnedavno na slobodi, stigla je i njegova žena Slađana Sekulić, a sa advokatom stigao je i optuženi Filip Ivanovski.

Stigao je i prvi optuženi sa slobode, Miloš Lukić Selak, kome je ukinut pritvor i određena mera zabrana napuštanja boravišta i na 15 dana mora da se javlja u policijsku stanicu.

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo prozivku prisutnih. U sudnicu Specijalnog suda dovedeni su i trojica svedoka.

24sedam/Lj.K.
 

Podsetimo, Lalić je juče pričao o ubistvima za koja se grupa tereti optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, ali i o ubistvima koja se na njoj nisu našla.

Najpre je pričao o ubistvu Vlastimira Miloševića, poznatom kao ubistvo na šinama, za šta su Belivuk i Miljković oslobođeni usled nedostatka dokaza, tvrdeći da su od njega vođe grupe tražili da postavi kamere i uređaje za praćenje u Miloševićev auto.

Sledeće ubistvo koje je Lalić pomenuo je ubistvo Gorana Mihajlovića 2020. godine, koga su pripadnici grupe prvo otrovali cijanidom i zatim njegovo telo spalili.

On je rekao da je Ljubomira Markovića Kiću ubio Ljubomir Lainović, po nalogu Belivuka i Miljkovića, kao i da su tada koristili Lalićevo vozilo.

24sedam/ Goran Sivački
 

Objasnio je sudu da je Lainović zajedno sa još jednim muškarcem (Brašnjovićem kako je Lalić rekao) ubio Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, ali da su obojica ubrzo nakon toga likvidirani u Severnoj Makedoniji.

Dalje je ispričao da je učestvovao u otmici Miljkovićevig kuma Mirka Kojića, koji je nakon toga ubijen u kući u Ritopeku, tako što su ga davili produžnim kablom dok mu nije pukao vrat.

Lalić je pričao i o kući u Ritopeku, navodeći da je Radoje Zvicer učestvovao u njenoj kupovini, kao i da su tu kuću pripadnici zvali "klanica".

Aleksandar Gligorijević je, prema rečima Lalića, sledeći ubijen.

Dalje je Lalić objasnio na koji način je otet i ubijen Goran Veličković u kući u Ritopeku. To je, kako je naveo, bio prvi put da prisustvuje ubistvu i da je bio iznenađen.

Lalić se nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločinima ove kriminalne grupe.

Nakon Lalića, očekuju se iskazi i okrivljenih-saradnika Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike