Iscenirali udese, namamljivali i pravili sačekuše: Ovako su "Vračarci" tipovali žrtve, otkriveni detalji stravičnih ubistava

13.11.2022

12:46

1

Ova kriminalna grupa ubila je Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića

Iscenirali udese, namamljivali i pravili sačekuše: Ovako su "Vračarci" tipovali žrtve, otkriveni detalji stravičnih ubistava
Ubistva - Copyright Profimedia/Mup/Facebook

Nakon policijske akcije MUP, BIA i SBPOK u okviru koje su uhapšeni pripadnici kriminalne "Vračarske grupe", Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 osoba. Istraga, osim tri ubistva, obuhvata i pet pokušaja ubistava.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, u periodu od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine, na teritoriji Republike Srbije, sposobni da shvate značaj svog dela i da upravljaju svojim postupvima, sa umišljajem, svesni da je njihovo delovanje zabranjeno i hteli su njegovo izvršenje, okrivljeni Nikola Vušović i Uroš Piperski organiuovali su organizovanu kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali osumnjičeni Nedeljko Todorović, Dario Đorđević, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Naumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Bur Ursulob, Darko Maletić, Rašo Ban, Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš, Jovan Bošnjak, Jovica Sovilj, Nikola Kačarević, Lazar ILić, Marko Drakula, Marko Tacić, Miloš Pavlović, Miloš Raičević, Nikola Božilović, Nikola Milenković, Nikola Filipović, Petar Jevtić, Radivoje Jovanović Rajko Topić, Stevan Mandarić, Strahinja Savić, Filip Grujić, Ivan Biletić, Vojin Stupar, Miloš ANdrejević, Aleksandar Ostojić, Draško Nikolić i Nikola Vukojević.

Organizovana kriminalna grupa je za cilj imala vršenje krivičnih dela teško ubistvo za koje se može izreći kazna zatvora od 20 godina ili doživotni zatvor, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćena proizvodnja, držanje, nođenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a sve u cilju stivanja finansijske i druge koristi. Oni su, kako je navedeno, imali i drugu predelu glavee ciljeve i to zastrašivanje suparrničkih kriminalnih grupa, preuzimanje prevlasti na tržištu opojne drohe, "likvidaciju" pripadnika superničkih kriminalnih grupa.

Šarcu s leđa pucali u glavu

Strahinja Savić, Aleksandar Milošević, Dario Đorđević, Ivan Biletić i Vojin Sumnjiče se da su, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, 17. oktobra u Bulevaru Mihajla Pupina, u podzemnoj garaži tržnog centra "Ušće" po prethodnom dogovoru i planu lišili života Aleksandra Šarca i to "iz koristoljublja i drugih niskih pobuda i na podmukao način".

Lazar Ilić je, dovodeći u opasnost živote drugih lica koja su se nalazila na parkingu prišao Šarcu s leđa i iz pištolja sa prigušivačem ispalio dva hica u predelu glave, čime mu je naneo teške telesne povrede opasne po život u vidu prostrelnih rana u predelu levog potiljka i levog obraza. Šarac je usled zadobijenih povreda preminuo 26. oktobra, piše Telegraf.

Kako je objašnjeno iz Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičeni Nikola Vušović je kao organizator kriminalne grupe, a u cilju ubistva Aleksandra Šarca, izdao nalog Nedeljku Todoroviću da pronađe lokaciju za izvršenje ubistva, kao i mesto na kom bi kasnije uništili dokaze, što je on i učinio. Zadatak Strahinje Savića bio je da doveze izvršioce ubistva na mesto na kom je trebalo da napadnu Šarca, a Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš i Marko Tacić trebalo je da lociraju vozilo koje je Šarac koristio i kojim je i došao u garažu.

Printscreen/Facebook
 

Nikola Milenković, Ivan Biletić i Vojin Stupar imali su zadatak da Lazara Ilića prokrijumčare preko granice u Crnu Goru.

Za izvršioca ubistva najpre je angažovan Filip Grujić, a finansiranje ubistva je finansirano tako što je zahtevano od Miloša Andrejevića da isplati novac u iznosu od 60.000 evra osumnjičenom Nikoli Kačareviću.

Nedeljko Todorović je o svim aktivnostima koje su se ticale ubustva Aleksandra Šarca obaveštavao Nikolu Vušovića i prenosio je njegove naloge za izvršenje ubistva ostalim učesnicima ubistva, dok je Nikola Kačarević odavao informacije o kretanju Aleksandra Šarca, njegovim navikama i mestima koja posećuja i zakazivao susrete sa Šarcem o kojima je obaveštavao Vušovića, napominjući kakvu garderobu nosi Šarac u više navrata tokom dana.

Strahina Savić je iznajmljivao vozila po nalozima Vušovića i njima prevozio ostale učesnike do mesta ubistva, ali je i zajedno sa Lazarom Ilićem iznajmljivao stanove u kojima je boravio do dana ubistva i od Vušovića uzeo silikonske maske koje bi koristili izvršioci ubistva kako bi prikrili svoj identitet.

Lazara Ilića je Aleksandar Milošević obučavao da rukuje vatrenim oružjem i pripremao ga za izvršenje ubistva.

Halabrina namamili u stan

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, 20. marta 2020. godine u iznajmljenom stanu u Beogradu, na za sada nepoznatoj lokaciji, nakon pouzdanih saznanja da pokojni Aleksandar Halabrin planira da ubije Uroša Piperskog i Daria Đorđevića, po prethodnom dogovoru i planu, "sa umišljajem, na podmukao način i iz bezobzirne osvete" lišili su života Aleksandra Halabrina.

Halabrinovo telo zatečeno je ukopano u zemlju, a pronađeno je 16. maja 2020. godine u zaseoku Zminjak u mestu Parcani u Sopotu, na udaljenosti od 100 metara od asfaltnog puta.

Uroš Piperski je, kako je navedeno, zajedno sa nikolom Vušovićem i Dariom Đorđevićem organizovao ubistvo Halabrina.

Aleksandar Halabrin 24sedam/Ljiljana Keković
 

Miloš Andrejević vršio je provere Halabrina kog su pokušali da lociraju i identifikuju nedaleko od ugostiteljskog objekta u kom su se okupljali na Novom Beogradu. Po prvobitnom planu, Piperski je Halabrina trebalo da ubije eksplozivom, ali su onda Aleksandar Ostojić, Miloš Rančević i za sada NN lica prikupljala informacije o navikama i kretanju Halabrina i sa Vušovićem i Maletićem isplanirali iznajmljivanje stana u koji bi namamili Halabrina.

Oni su krivično delo izvršili 20. marta 2020. godine, a nakon ubistva Piperski je obavestio ostale pripadnike te organizovane kriminalne grupe da je Halabrin ubijen i zakopan.

Miloš Rančević je pre ubistva iskoristio svoju blisku saradnju sa Halabrinom kako bi o njemu prikupljao informacije, a onda ih prosleđivao Piperskom i Vušoviću. Vladimir Kovačević je, takođe koristeći dobre odnose sa Halabrinom, istog namamio u stan u kom je lišen života.

Inscenirali udes da namame Ristića

Treća žrtva "Vračarske grupe" bio je Dragan Ristić iz Kaluđerice. On je u tom naselju ubijen 10. septembra 2020. godine kada je Vuk Ursulov, u "volksvagen pasatu" koji je prethodno nabavio za izvršenje krivičnog dela, čekao nailazak Ristića. Ubijeni je svojim "audijem A3" izašao iz dvorišta i krenuo ka smederevskom putu, kada je Ursulov prednjim delom svog automobila udario u zadnji deo "audija" i na taj način ga namamio da izađe iz vozila.

Kako je navedeno, kada je Ristić izašao iz automobila, Ursulov je takođe izašao, a potom poštoljem sa prigušivaćem u pravcu Ristića ispalio osam metaka. Ristić je zadobio više ustrelnih i prostrelnih povreda u gornji deo tela, usled kojih je došlo do oštećenja za život važnih moždanih centara i smrti na licu mesta.

Dario Đorđević finansirao je ubistvo sa 60.000 evra, nabavio oružje, prigušivač i municiju i naložio Aleksandru Naumovskom da preuzme oružje uz uputstva kako da njime postupa da ne bi ostavio biološke tragove. Naumovski je oružje predao Nikoli Božiloviću i obavestio ga o vremenu i mestu izvršenja ubistva.

Božilović je oružje i municiju spakovao torbu po koju je kasnije otišao i preuzeo je, a imao je nalog i da zapali vozilo koje je korišćeno prilikm izvršenja krivičnog dela i kojim su izvršioci otišli do lokacije, gde su zapalili i drugo vozilo koje je korišćeno tokom ubistva. On je obavestio Miloša Pavlovića da će sutradan da ubiju Dragana Ristića, a nakon ubistva je obavestio Pavlovića i druge pripadnike grupe da je krivično delo izvršeno.

Piperski je obavestio Aleksandra Ostojića da su pripremali krivično delo, kao i da su Ristića čelali nekoliko dana i da je izvršilac hteo da se sudari sa žrtvom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike