Kakve je beleške Dijana "hvatala" na svom suđenju? Milenković tvrdi da ga je bivša državna sekretarka zamolila da se iseku delovi o njoj!

18.05.2022

18:34

0

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović i kasnije ubijeni Dragoslav Miloradović spominjali Dijanu Hrkalović

Kakve je beleške Dijana "hvatala" na svom suđenju? Milenković tvrdi da ga je bivša državna sekretarka zamolila da se iseku delovi o njoj!
dijana hrkalović (6) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, priznao je danas pred Specijalnim sudom da ga je Dijana Hrkalović zvala dok je bio van zemlje i zamolila ga da se iseku delovi o njoj u prisluškivanim razgovorima pokojnog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i kasnije ubijenog Dragoslava Miloradovića koji su bili predmet obrade operativne grupe Mangusta. 

Advokata i njegovog klijenta Služba za specijalne istražne metode 17. maja 2018. ambijentalno je snimala u jednom lokalu u Beogradu i tom prilikom su spominjali državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović.

- Informisani smo da se pominju dosta vulgarni, intimni sadržaji Dijane Hrkalović. Prvi put sam tu matricu slušao ovde u Specijalnom sudu, o tim intimnim sadržajima sam informisam, da se radi u visokom državnom funkcioneru u smislu vulgarnog intimnog sadržaja. Čuo sam se oko toga sa Dijanom Hrkalović, koja je bila i koordinator te grupe, jer je bilo uvredljivo i sramno za nju, a mi se kao služba nismo bavili tračevima niti tuđom intimom. S tim u vezi, na molbu, poštujući praksu da se takvi materijali ne transkribuju, oni nisu dati u pisanom obliku, a kompletan materijal predat je načelniku Uprave kriminalističke policije - rekao je Milenković u svojoj tročasovnoj odbrani danas pred sudom.

Dodao je da je Dijana Hrkalović imala 24 sata obezbeđenje, pratnju BIA i blindirani automobil o čemu je bila obavešteno i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

- Imajući u vidu da je žena, da postoji intimni sadržaj, bila je štićena ličnost, imali smo mogućnost da zaštitimo nekoga ko se uvredljivo pominje, na to nas obavezuju i zakonski i međunarodni propisi. Vodilo se računa o tome. To je bila praksa - naveo je Milenković.

Hvatala beleške

On je, inače, optužen da je zloupotrebio položaj otežavajući prikupljanje dokaza protiv Veljka Belivuka i Marka MIljkovića u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017. godine i učestvovao u uklanjanju 39 minuta razgovora pokojnog advokata Dragoslava Ognjanovića i ubijenog Dragoslava Miloradovića u kom su pominjali u vulgarnom i negativnom kontekstu Dijanu Hrkalović, razmenjujući njene seksi fotografije. I sam je javno pitao gde su tih 39 minuta, jer je iz njegove službe otišao kompletan snimak.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sve vreme dok je Milenković iznosio odbranu Dijana Hrkalović i Milorad Śušnjić su šaputali na optuženičkoj klupi, što je u jednom momentu zasmetalo sudiji, pa im je zabranila da komuniciraju. Ona je danas u sud došla kompletno našminkana, odevena u crne pantalone i sivu bluzu, u belom sakou i belim patikama, a u ruci je držala sivu fasciklu. 

Dijana je tokom sudjenja hvatala beleške i često nameštala kosu, a probleme joj je zadavala i nanogvica koju je u nekoliko navrata nameštala. Tokom pauze, svo troje okrivljenih međusobno je razgovaralo, pa čak se i smejalo u jednom momentu.

Milenković je kazao da je 20 godina bio profesionalac koji nikada nije seo ili popio kafu sa kriminalcem i da su zbog toga navodi optuženice za njega "kao čoveka i profesionalca ponižavajući".

- Držao sam se slova zakona, svoje profesije i hijerarhije u MUP - izjavio je Milenković.

Razlike u iskazima

U iscrpnoj odbrani Milenković je govorio o svojim dometima u karijeri, pa ga je sudija opominjala da se okrene optužbama, a u više navrata i da ne čita tekst sa papira koji je doneo sa sobom. Milenković je negirao i da je naredio da se ukloni snimak prisluškivanog razgovora u kome je učestvovao Branko Stefanović, inače otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. 

Veće je insistiralo da objasni razlike u izjavama pred tužiocem i policijom nakon što se pred davanje odbrane izjasnio da samo delimično ostaje pri ranijim navodima. On je prethodno izjavio da je DVD podatke sa telefona Belivuka dao lično Hrkalovićevoj, a danas je istakao da je to ipak učinio na pisarnici UKP MUP.

Sada je kazao da je Dijana Hrkalović postupala profesionalno kao i on , ali da jeste "zastajkivalo" veštačenje telefona Veljka Belivuka koji je radio njegov sektor, kao i da je ministar Stefanović poručio preko njega tužiteljki Nataši Krivokapić da njega pozove u vezi sa tim nalazom koji čeka.

Zanimljiv je detalj koji je Milenković izneo o njegovom saslušanju u Sektoru unutrašnje kontrole, gde je više puta išao bez advokata u svojstvu građanina, dok nije obavešten da je podneta krivična prijava protiv njega, kada je prisutan bio i tužilac.

Deset puta na razgovoru

- Godinu dana pozivanja, verovao sam da tamo rade časni i pošteni ljudi. Pozvali su me u svojstvu građanina. Jednom kada sam došao, tu je i tužilac, saopštili su mi za krivičnu prijavu. Do tog momenta sam dolazio više od 10 puta - ispričao je Milenković.

Advokat Vladimir Đukanović, branilac Dijane Hrkalović, tražio je od suda da se ta izjava iz SUK izuzme.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Ovo je nedopušteno, dolazio je u svojstvu građanina i bez advokata - istakao je Đukanović dok je ispitivao Milenkovića.

Milenković je danas između ostalog rekao i da bi umesto njega na optuženičkoj klupi trebalo da se nađe nekoliko osoba, među kojima je i ministar Nebojša Stefanović.

Nastavak sudjenja zakazan je za 6. jun kada bi odbranu trebalo da iznese bivsi šef novosadske policije, koji danas nije oslobođen čuvanja službene tajne.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike