Misterija navijačkih "sačekuša": U čijoj je režiji napad na vođu "Vandala" u Zemunu i čija se bitka zaista vodi na beogradskim ulicama?

05.07.2022

18:59

1

"Delije" nastavile tamo gde su stale pre tiranije Belivuka i Miljkovića?

Misterija navijačkih "sačekuša": U čijoj je režiji napad na vođu "Vandala" u Zemunu i čija se bitka zaista vodi na beogradskim ulicama?
demir jukic,aca vukovic - Copyright Printscreen/Facebook

Navodni vođa frakcije navijača Patizana "Vandal bojsa" Aleksandar Aca Vuković napadnut je 23. juna u Zemunu, kada je na njega pucano iz automobila u pokretu. Prema prvim informacijama koje su se pojavile među ljubiteljima tribina, motiv za ovaj napad je bio borba za prevlast na "jugu", a već sledeća da je u pitanju osveta zbog precrtanog grafita navijača Crvene zvezde. Čija se bitka zapravo vodi na beogradskim ulicama?

Zloglasni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića bio je strah i trepet za protivničke navijačke grupe, ali je taj strah vladao i među njihovim huliganima. Nijedna navijačka grupa nije smela da navija onako kako se to radilo ranije, pravo navijački, sa najtežim uvredama i optužbama. Loptu su spustili čak i njihovi najljući protivnici, "delije".

Južna tribina, svakako, godinama unazad nije bila mesto za navijanje, već samo običan paravan za mafijaške poslove. Zato borba za prevlast na njoj nema smisla. Od Belivukove grupe, koja je već godinu i po iza rešetaka, preuzimaju se samo kriminalni poslovi, a pravi navijači su ti koji se tek sad vraćaju na tribine. Zbog pretpostavke da zloglasna ekipa neće skoro na slobodu, jedina bitka među navijačima koja bi mogla da ima smisla jeste ona za prvake ljubitelja tribina, između "grobara" i "delija".

Moguće je da su "delije" nastavile tamo gde su stale pre tiranije Belivuka i Miljkovića.

Ukoliko je motiv za napad na Vukovića prevlast na južnoj tribini, u pitanju je upozorenje i znak da se Belivuk nije odrekao trona, ali ako je zaista u pitanju to što je "delijama" precrtan grafit, poruka je sasvim drugačija. Navijačke grupe se vraćaju na velika vrata.

Da je oružje potegnuto zbog jednog grafita, teško je poverovati. Ali Vuković ne bi bio prvi "grobar" koji je nastradao iz tog razloga. Tako je ubijen i Vukovićev dobar drug Demir Jukić, kojem "grobari" redovno skandiraju. Njegovo ubistvo nikada nije zaboravljeno među navijačima, a jedan je od retkih koji je ubijen zbog tribina, a ne zbog trgovine drugom i drugih mafijaških poslova. Sumnja se da su, od "grobara", iz navijačkih razloga stradali još samo Ljubomir Kića Marković i Goran Klještan Boske.

Aleksandar Vuković je, inače, vaterpolista koji je, i pored toga što je njegova frakcija bila u sukobu sa Belivukovim "Principima", imao strahopoštovanje prema njemu. Zejedničku fotografiju sa Belivukom, ali i Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, objavio je i na društvenim mrežama.

Printscreen/Facebook/Aleksandar V.
 

Pucnjavu u Zemunu zabeležile su sigurnosne kamere obližnjeg lokala. Na njemu se vidi kako vozač crne "fijeste" sa zatamnjenim staklima, nekoliko trenutaka pre prolaska "golfa" u kome se nalazio Vuković, polukružno okreće automobil i puca na Vukovićev "golf" koji je došao iz suprotnog smera.

Policija je identifikovala napadače, ali nije poznato koji je zaista motiv i da li su u pitanju navijači.

"Sačekuša" za Vučkovića

Pred večiti derbi u fudbalu, u finalu Kupa Srbije između Crvene zvezde i Partizana koje je odigrano krajem maja, ceo Beograd bio je pod opsadom. Posebnu pažnju, ipak, privuklo je hapšenje trojice navijača Partizana za koje se veruje da su spremali "sačekušu" jednom od najistaknutijih navijača Crvene zvezde.

Trojica pripadnika "Vandal bojsa" privedena su pre početka meča, pa je policija time sprečila njihovo prisustvo na utakmici, ali najverovatnije i jedan mnogo ozbiljniji problem. Domaći mediji preneli su nezvaničnu informaciju da je žrtva ove "sačekuše" trebalo da bude Marko Vučković, navijač na čelu "Ultra bojsa".

Osveta za plan napada na Vučkovića takođe bi mogla da bude motiv za kontranapad na Vukovića.  

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike