Od čega beži bivši ministar policije: Belivuk se molio da Stefanović ostane na funkciji, a Dijana i Papić radili po njegovom nalogu?

14.06.2022

18:30

0

Njegovo svedočenje još od hapšenja klana Veljka Belivuka željno očekuje čitava javnost, pa i oni koji su se našli na optuženičkim klupama

Od čega beži bivši ministar policije: Belivuk se molio da Stefanović ostane na funkciji, a Dijana i Papić radili po njegovom nalogu?
Nebojša Stefanović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

U Palati pravde je danas nastavljeno suđenje bivšem zameniku načelnika SBPOK Goranu Papiću, za kojeg se sumnja da je naredio da se Marku Miljkoviću vrati blindirani džip. Međutim, na današnjem ročištu je ponovo kao svedok izostao bivši ministar policije i aktuelni ministar odbrane, Nebojša Stefanović.

Prema saznanjima portala 24sedam, on se nije pojavio jer se nalazi u Francuskoj i svoj nedolozak je, ovaj put, opravdao unapred pred sudom.

Ipak, danas je saslušan jedan svedok, bivši načelnik beogradske policije Milan Stanić. On je rekao je da je preko vajber grupe bio obavešten da je Interventna jedinica zaustavila Marka Miljkovića u blindiranom vozilu, kao i da je postojala odluka da se blinde posebno kontrolišu.

Papića doživljavali kao Stefanovićevo lično obezbeđenje

Pred Višim sudom u Beogradu je još 23. maja nastavljen postupak protiv nekadašnjeg zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića. U Palati pravde se pojavio bivši direktor policije Vladimir Rebić koji je svedok u procesu, ali Stefanovića ni tada nigde nije bilo. Opravdanje za ovaj nedolazak je, baš kao i on, izostalo.

U sud je tada stigao i Dejan Kovačevic, bivši načelnik UKP-a, a bivši načelnik drugog odelenja Zoran Kovačević, koji je svedok u slučaju,  rekao je da je tadašnji načelnik SBPOK Milenko Munižaba naredio da se blindirani džip vrati jer je tako naređeno iz MUP-a.

Bivši direktor policije Vladimir Rebić je prilikom svedočenja rekao da ne veruje da je Goran Papić imao uticaj na Nebojšu Stefanovića. Rekao je da je doživljavao Papića kao lično obezbeđenje Stefanovića. Izjavio je i da ništa nije znao o vraćanju Miljkovićeve blinde i da je za ceo slučaj saznao kad je uhapšen Goran Papić.

Advokat Branislav Tapušković, branilac Gorana Papića, je tada istakao da je potpuno neverovatno da Nebojši Stefanoviću nije uručen poziv za današnje svedočenje.

Još 19. novembra Papić je objasnio da je SBPOK od Tužilaštva za organizovani kriminal dobio nalog da Miljkovića saslušaju u svojstvu građanina zbog prijave za pretnje koju je protiv njega podneo Nenad Vučković, pukovnik u Žandarmeriji.

- Tadašnji ministar Nebojša Stefanović zvao me je dva dana pre tog 15. aprila i decidno mi rekao "imate zahtev, treba da dođe Marko Miljković u vaše prostorije da da iskaz po prijavi Nenada Vučkovića. Odradite profesionalno, bez bespotrebnog zadržavanja i odmah prosledite tužilaštvu".

24sedam/J.J.
Goran Papić

- Tog 15. aprila oko podneva me ponovo zvao i bio izuzetno ljut i rekao mi je "koji deo mog naređenja nije bio jasan, rekao sam da se obavi brzo, a vi ga držite već pet sati." - ispričao je Papić tvrdeći da ništa o tome nije znao i naveo da je pozvao kolege iz beogradske policije i da je saznao da je tog dana Interventna jedinica iz drugih razloga već privela Miljkovića.

Prema rečima bivšeg zamenika načelnika, sa kolegama je dogovorio da iz SBPOK dođu po Miljkovića i odvedu ga u tu službu da da izjavu, tvrdeći da u tom trenutku nije znao da mu je automobil oduzet.

- Mi vozilo nismo ni uzimali, preuzeli smo lice obavili razgovor, vratili ga u beogradsku policiju.

Na pitanje sudije šta je značio nalog tadašnjeg ministra da razgovor bude kratak bez nepotrebnog zadržavanja lica, iako se i tada znalo ko je Marko Miljković, Papić je odgovorio i da mu i danas nije jasan taj poziv ministra.

- Nikada mi neće biti jasno zašto je ministar Stefanović mene pozvao i preskočio načelnike, kao ni zašto je pominjao brzinu u postupanju, iako je bila reč o Marku Miljkoviću. Nikada mi dok smo se družili njega nije pominjao - rekao je Papić.

Dijana tvrdi: "Sve sam radila po Stefanovićevom nalogu"

Bivša državna sekretarka u MUP-u Srbije Dijana Hrkalović iznela je 27. aprila svoju odbranu na optužbe koje su joj stavljene na teret.

Kako je rekla, kao tadašnji sekretar UKP informisana je verovatno od nekoga iz službe za kriminalističku analitiku koja je vršila analizu telefona, da se u nekim prepiskama pominju ministar Stefanović, neki tužioci, policajci.

- Ministar Stefanović je uvek tražio da bude obavešten neodložno o takvim stvarima. Ja sam ga obavestila i on je naložio da mu se taj materijal dostavi, što sam ja i učinila - navela je tada Dijana Hrkalović tvrdeći da je ministru materijal dostavila u zatvorenoj koverti i da uopšte nije znala šta unutra piše.

24sedam/Goran Sivački
Dijana Hrkalović

Prema njenim rečima, Stefanović je izdao naređenje da pozove Milenkovića i da Milenkoviću kaže "da sačeka sa slanjem izveštaja".

Takođe, advokat Vladimir Đukanović, branilac Dijane Hrkalović tog dana je predložio je tog dana u Specijalnom sudu Nebojšu Stefanovića, bivšeg ministra policije, a sada minista odbrane, da svedoči u ovom postupku.

Pored njega, advokat Dijane Hrkalović, Vladimir Đukanović, pozvao je za svodoke bivše direktora policije Vladimir Rebića i višu javnu tužiteljku Natašu Krivokapić.

Krivična prijava protiv Stefanovića i Hrkalovićeve

Decembra 2015. godine Tužilaštvu za organizovani kriminal  podneta je krivična prijava protiv tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović, zamenice šefa Kabineta ministra, u vreme kada je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja, kao i zbog trgovine uticajem.

Krivična prijava podneta je zbog ilegalnog praćenja kao i zbog uništavanja dokaza, a njen potpisnik je pripadnik MUP Srbije.

U krivičnoj prijavi bilo je navedeno da su u Odeljenju za poslove bezbednosti pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova tokom 2014. „sprovodili mere opservacije i tajne pratnje novinarke Svetlane Vojinović bez otvorene operativne obrade i bez naredbe suda“, i to „u organizacionoj jedinici kojoj opservacija nije u opisu poslova“.

Podnosilac prijave, tadašnji pripadnik Odeljenja za poslove bezbednosti, izneo je sumnju da ovaj slučaj nije jedini, već da je tajno praćeno više od 100 ljudi, među kojima su i drugi novinari, visoki policijski funkcioneri, političari i javne ličnosti.

Kako je objasnio, u kancelariji u kojoj je radio na štampaču 4. decembra 2014. zatekao je odštampan dokument o praćenju pomenute novinarke, bez standardnih oznaka koje se koriste za tu vrstu dokumenata.

24sedam/Lj. K.
 

"Ne znamo da li će Stefanović da ostane ministar, ako ne ostane možemo svi da kupimo prnje"

Bivši navijač Rada Bojan Hrvatin (39), svedok saradnik u procesu protiv klana Veljka Belivuka svedočio je o strahu koji je, pre hapšenja, zavladao klanom zbog mogućnosti da Nebojša Stefanović ne ostane na funkciji ministra policije.  

Hrvatin je u svom prvom iskazu ispričao da se prvi put sreo i upoznao sa Belivukom u junu 2020. godine, na rođendanu Miljkovićevog sina.

- Za Belivuka sam znao iz priča od ranije i zbog dešavanja sa šina (ubistvo Vlastimira Miloševića, kuma Marka Miljkovića). Nekada je bio „Radov“ navijač, a ja sam u nekim neformalnim razgovorima sa ljudima iz tog sveta rekao da sam ja 100 odsto išao na tu tribinu i da se njega ne sećam, da je on možda dolazio ranije. Znao sam još da je radio neko obezbeđenje kod istog čoveka koji je bio sa mnom u zatvoru. Tada ga, znači, upoznajem lično - rekao je Hrvatin i ispričao da je tada odlučio da krene u posao sa Veljinim klanom.

- Pristao sam na saradnju sa poslovima sa drogom. Nikakve priče o ubistvima nije bilo, s tim što je ostao Trajko (Slavoljubom Trajkovićem (40), prijatelj Karađorđa Subotića), koji se spominjao kao problem, jer je Velji radio o glavi. Tada, na rođendanu, Miloš Budimir mi je preno da mu je Velja rekao: „Ništa sad, sa Trajkom stajemo. Sada su izbori, ne znamo da li će Stefanović da ostane ministar, ako ne ostane možemo svi da kupimo prnje i da letimo, da idemo iz ove zemlje“- ispričao je Hrvatin.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike