"Sve sam radila po nalogu Nebojše Stefanovića": Hrkalovićeva iznela svoju odbranu - "ne poznajem Veljka Belivuka!"

27.04.2022

14:05

0

Hrkalovićka je iznela odbranu u Specijalnom sudu

"Sve sam radila po nalogu Nebojše Stefanovića": Hrkalovićeva iznela svoju odbranu - "ne poznajem Veljka Belivuka!"
dijana hrkalović (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Bivša državna sekretarka u MUP-u Srbije Dijana Hrkalović upravo je iznela svoju odbrane na optužbe koje su joj stavljene na teret.

Hrkalovićeva je za govornicu izašla noseći nekoliko papira, te je upozorena da pri odbrani ne može da čita tekst, ali da je dozvoljeno da se posluži beleškama.

- U vezi prve tačke optužnice želim da istaknem nekoliko stvari. Nalog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova bio je da se sačeka sa slanjem izveštaja - istakla je optužena, govoreći o navodima optužnice u kojima se navodi da je pomogla Belivuku i Miljkoviću u postupku koji je protiv njih vođen zbog ubistva Vlastimira Miloševića.

Kako je dalje navela, kao tadašnji sekretar UKP informisana je verovatno od nekoga iz službe za kriminalističku analitiku koja je vršila analizu telefona, da se u nekim prepiskama pominju ministar Stefanović, neki tužioci, policajci.

- Ministar Stefanović je uvek tražio da bude obavešten neodložno o takvim stvarima. Ja sam ga obavestila i on je naložio da mu se taj materijal dostavi, što sam ja i učinila - navela je Dijana Hrkalović tvrdeći da je ministru materijal dostavila u zatvorenoj koverti i da uopšte nije znala šta unutra piše.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prema njenim rečima, Stefanović je izdao naređenje da pozovee Milenkovića i da Milenkoviću kaže, citiramo "da sačeka sa slanjem izveštaja".

- Zatim, nakon toga je usledilo nekoliko pisanih i usmenih urgencija Nataše Krivokapić, ja sam rekla da moramo, ali je njegov nalog ostao isti, da se sačeka sa slanjem. Kod poslednje urgencije, u julu 2017. ministar mi je na drzak i bezobrazan način rekao "ukoliko ima neki problem sa tim predmetom, neka se obrati ministru Nebojši Stefanoviću", govoreći o sebi u trećem licu. Znam da posle toga što je ministar poručio gospođi Krivokapić ona više nije slala urgencije. Sledeća je tek stigla osam meseci kasnije, od suda - kazala je u svoju odbranu Hrkalovićeva i dodala:

- Želim da se izjasnim i za sledeće. Nije mi jasno na osnovu čega tužilac tvrdi da sam nekome obezbedila bolji procesni položaj, o kom odlučuje sud. Ne znam kako je kašnjenje izveštaja moglo da utiče na presudu. Taj materijal je dostavljen - rekla je bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.

Ona je izjavila da ne poznaje lično Veljka Belivuka, Darka Eleza, Dragoslava Miloradovića, kao ni Mišu Ognjanovića.

Tokom pauze na suđenju sudsko veće je odlučivalo o zahtevu za skidanje nanogvice Dijani Hrkalović i njenom puštanju da se brani sa slobode. Doneta je odluka da ona ostaje u kućnom pritvoru i da joj neće biti ukinut elektronski nadzor. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike