Šušnjić negirao saradnju sa Hrkalovićevom: Sud odbio zahtev tužioca za izuzimanje javnosti zbog iznošenja službene tajne (FOTO/VIDEO)

06.06.2022

12:11

0

Bivšoj državnoj sekretarki MUP ukinut kućni pritvor i zamenjen zabranom napuštanja mesta boravišta

Šušnjić negirao saradnju sa Hrkalovićevom: Sud odbio zahtev tužioca za izuzimanje javnosti zbog iznošenja službene tajne (FOTO/VIDEO)
24sedam/Katarina Mihajlović

U Specijalnom sudu danas je nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, kojoj je ukinut kućni pritvor. Svojiu odbranu danas je iznosio Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad.

Hrkalovićevoj je mera elelktronskog nadzora zamenjena merom zabrane napuštanja Beograda, a ujutru mora da dostavi svoj pasoš u depozit suda. Ona je dužna i da se svakog ponedeljka javlja Policijskoj stanici Voždovac.

Pre nego što je saopštena odluka o ukidanju kućnog pritvora za Dijanu Hrkalović, što je predložio njen branilac Vladimir Đukanović, predsednica sudskog veća pozvala je Dijanu da se izjasni o tome gde joj je putna isprava.

- Kod majke je u Požarevcu, ali mogu da je dostavim do kraja dana - rekla je Dijana Hrkalović.

Suđenju je prisustvovao i bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković.

Svoju odbranu iznosio je Milorad Šušnjić. On se tereti da je po nalogu Hrkalovićeve stavio na operativnu obradu Darka Eleza, a cilj je bio da se Elez zaštiti od praćenja drugih policijskih uprava.

Šušnjić je negirao da je počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret navodeći da su sve radnje koje su bile preduzete bile po zakonu.

- Nijedna teza optužnice nije tačna. Ne znam šta mi se stavlja na teret - počeo je Šušnjić.

On je dodao da je dolazio na kolegijume na kojima je viđao Dijanu Hrkalović, ali da nikad nije bio sam sa njom na nekom sastanku.

Šušnjić je negirao i da je stavio Darka Eleza, bosanskog kriminalca, pod operativnu obradu kako druge Policijske uprave ne bi mogle da ga nadziru, navodeći da dve ili više jedinica u isto vreme mogu da rade obradu nekog lica.

Povodom krivične prijave Želimira Krestalice protiv Eleza, Šušnjić je rekao da se tom krivičnom prijavom Elez tereti za blaže krivično delo, izazivanje opšte opasnosti, zbog čega je odlučeno da se nastavi njegova operativna obrada za teža krivična dela.

Sud je na početku odbio predlog tužilaštva da se isključi javnost sa današnjeg suđenja zbog toga što Šušnjić nije oslobođen čuvanja inforamacija koji se vode kao službena tajna.

Navodi optužnice "ponižavajući"?

Na prethodnom pretresu je drugooptuženi Dejan Milenković detaljno izneo svoju odbranu i negirao izvršenje dela koja mu se stavljaju na teret

On je kazao da je 20 godina bio profesionalac koji nikada nije seo ili popio kafu sa kriminalcem i da su zbog toga navodi optužnice za njega "kao čoveka i profesionalca ponižavajući".

- Držao sam se slova zakona, svoje profesije i hijerarhije u MUP - izjavio je Milenković.

Hrkalović je takođe iznela svoju odbranu i negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30.januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu obradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Advokat Ðukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivše više javne tužiteljke Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Od marta bila u kućnom pritvoru

Sud je Hrkalovićevoj 31. marta odredio kućnog pritvor uz elektronski nadzor, kao zamenu za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal ona se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti