"Ne priznajem delo, prijatno", rekla je Hrkalovićka na sudu! Krivicu su negirali i Dejan Milenković i Milorad Šušnjić (FOTO/VIDEO)

07.04.2022

15:26

0

Кrivicu negirali i Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode i Milorad Šušnjić, bivši načelnik PU Novi sad

"Ne priznajem delo, prijatno",  rekla je Hrkalovićka na sudu! Krivicu su negirali i Dejan Milenković  i Milorad Šušnjić (FOTO/VIDEO)
Dijana Hrkalović (2) - Copyright 24sedam/Lj.K.

Iako se DIjana Hrkalović, bvša sekretarka u MUP Srbije, danas samo kratko izjasnila pred sudskim većem Specijalnog suda da negira sve optužbe koje joj se stavjaju na teret, zamenik specijalnog tužioca za organzovani kriminal više od dva sata čitao je kojim sve dokazima raspolaže protiv nje, i dvojice bivših policijskih funkcionera, za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Nakon završenog suđenja, potpuno sama, Hrkalovićka je napustila zgradu suda ispred koje je, više od dva minuta, čekala da se na semaforu, na pešačkom prelazu, upali zeleno svetlo!

Hrkalovićka je negirala da je svojim podređenim saradnicima dala nalog da sudu i tužilaštvu ne dostavljaju podatke prikupljene tokom istrage koja ja vođena povodom ubistva Vlastimira Miloševića, slučaja poznatijeg kao „ubistvo na šinama“.

Кrivicu su negirali i Dejan Milenković Bagzi, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode i Milorad Šušnjić, bivši načelnik novosadske policije, kojima se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja.

- Da li ste razumeli optužnicu? – upitala ju je predsednica tročlanog sudskog veća Slađana Marković.

- Razumela sam – odgovorila je prvooptužena.

- Hoćete li iznositi odbranu ili ćete se braniti ćutanjem – usledilo je sledeće pitanje sudije, ali je bivša državna sekretarka MUP-a oklevala da odgovori na njega.

"Iznosiću odbranu"

Posle nekoliko trenutaka potpune tišine, branilac Hrkalovićeve, Vladimir Đukanović se obratio sudskom veću:

- Iznosićemo odbranu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mora optužena da se izjasni – reagovala je sudija.

- Iznosiću odbranu – rekla je Hrkalovićeva.

Našminkana i u patikama

Bivša državna sekretarka MUP-a ušla je u sudsku zgradu oko 14.15, petnaestak minuta pre termina suđenja. Bila je elegantno obučena. Na sebi je imala sive pantalone i sivi sako, a na nogama patike. Bila je blago našminkana.

Vreme pre početka suđenja, provodila je u hodniku ispred sudnice razgovarajući sa svojim advokatom Vladimirom Đukanovićem.

- Priznajete li dela koja vam se optužnim predlogom stavljaju na teret – usledilo je poslednje pitanje sudije.

- Ne priznajem ni jedno delo koje mi se stavlja na teret – odgovorila je optužena, a kada je sudija rekla da je to „za sada sve“, bivša državna sekretarka se zahvalila članovima veća i poželela im „prijatno“.

Ista tri pitanja, predsednica veća postavila je i Milenkoviću i Šušnjiću. Nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode rekao je da je razuumeo optužnicu, „da će apsolutno iznositi odbranu“, dok je na pitanje da li priznaje izvršenje dela za koje se tereti, samo kratko rekao „ne“. Šušnjić je bio najkraći prilikom odgovaranja na pitanja, pa je odgovorio samo sa „da“, „da“ i „ne“.

Oslobađanje službene tajne

Кada su se optuženi kratko izjasnili o optužnici, Nebojša Petrović, branilac okrivljenog Šušnjića, predložio je veću da odloži pretres i od MUP-a zatraži da njegovog branjenika oslobodi čuvanja službene tajne o operativnim obradama nazvanim „Sačma“, „Sačma 1“ i „Zrno“ koje su se odnosile na Darka Eleza, jednog od najvećih kriminalaca na Balkanu, a sa kojim je Hrkalovićeva, prema navodima optužnog predloga, imala kontakte.

- Trebali ste da sačekate i to kažete prilikom iznošenje dokaznih predloga – reagovala je sudija Marković, a potom pozvala postupajućeg tužioca u ovom predmetu Milenka Mandića da iznese uvodno izlaganje.

Mandić je to i učinio, taksativno navodeći predloge za koje smatra da treba izvesti na glavnom pretresu, a koji su, inače, navedeni u optužnom predlogu.

Pre početka današnjeg pretresa, branilac okrivljene Hrkalovićeve, zamolio je sudsko veće da odloži početak suđenja, navodeći kao razloge to što on i njegova branjenica još „nisu uspeli da spreme odbranu onako kako misle da treba“.

"Da malo odložimo pretres"

- Zamolio bih vas da malo odložimo pretres. Dijana Hrkalović je tek prošle nedelje prebačena u kućni pritvor. Nisam stigao da podnesem molbu da joj se dozvoli da dođe kod mene u kancelariju, pa samim tim nismo adekvatno pripremili odbranu. Takođe, bili su izbori – rekao je Đukanović.

Sudija je potom pozvala postupajućeg tužioca da se izjasni o predlogu branioca.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Znate šta? To nisu proceduralni razlozi za odlaganje, ali ako će to pomoći da se odbrana dobro pripremi.... Da ne govorim ono da je pravo na odbranu neprikosnoveno... Ne protivim se predlogu, ostavljam sudu na ocenu – rekao je tužilac.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Hrkalovićeva se tereti da je Milenkoviću dala nalog, koji je on prihvatio, da Višem javnom tužilaštvu koje je vodilo postupak povodom ubistva Vlastimira Miloševića, ne dostavipodatke prikupljene pregledom telefona Veljka Belivuka, koji je zajedno sa Markom Miljkovićem i Markom Кojićem, bio optužen za izvršenje ovog krivičnog dela. Takođe, anvodi se u dokumentu tužilaštva, ona je izdala nalog Milenkoviću da izbriše delove snimka sa sigurnosnih kamera na kojima je zabeležen razgovor sada pokojnog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i takođe sada pokojnog Dragoslava Miloradoviča u kome oni govore o njoj i njenoj intimi, ali i Elezu i Belivuku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike