Skoleta ubili "zemunci", rafali trajali minut i po: Policajci telohranitelji samo se sklonili!

26.04.2022

18:59

0

Sretko Kalinić posle deceniju i po priznao da je učestvovao u likvidaciji Zorana Uskokovića

Skoleta ubili "zemunci", rafali trajali minut i po: Policajci telohranitelji samo se sklonili!
zoran uskokovics skole - Copyright Printscreen/Youtube/Rudar7

Zoran Uskoković Skole, vođa miljakovačkog ganga, likvidiran je posle jurnjave ulicama Vidikovca i Miljakovca, pre tačno 22 godine. U čaršijskim pričama pominjao se kao organizator Arkanove likvidacije u hotelu "Interkontinental", a nalazio se na vrhu spiska za odstrel. Ubijeni su i ljudi povezani sa njim - Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda, Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić zvani Bata Tralaja... Skole je ubijen tri i po meseca posle Arkana. Glave su mu došli pripadnici "zemunskog klana" koji su ga izrešetali, zajedno sa njegovim telohraniteljem, policajcem Milošem Stevanovićem.

Uskokovićevi prijatelji i članovi klana Dobrosav Gavrić Gavra, Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić  Gagi, učestvovali su u likvidaciji komandanta Srpske dobrovoljačke garde. Bilo je pitanje vremena kad će osveta Arkanovih "tigrova" stići i Skoleta.

Skole je Arkanu dao čitulju, prvi je izjavio saučešće udovici Svetlani Ražnatović i Arkanovoj porodici, a onda je beogradsko podzemlje počelo da bruji da se iza zločina krije upravo on. Arkan je Skoleta smatrao za sitnu ribu, a pričalo se da su zajedno radili i sa transferima fudbalera.

Na sve češće napada za učešće u zločinu u hotelu, Uskoković je pokušao da se brani po povratku u Srbiju:

- Nisam imao nikakav motiv da ubijem Arkana, nema dokaza za to. Bavim se radnjom objekata u Švedskoj i Španiji. Kao organizator ubistva u "Interkontinentalu" pomenut sam bez ikakvog razloga, jer poznajem neke od mladića umešane u zločin. Pošto nisam ni fudbaler ni estradna ličnost da bih se ubuduće pojavljivao u medijima, ovako sam samo hteo da pokažem da sam održao reč i došao kući, jer ne postoji razlog da to ne uradim - pričao je Skole.

Bomba pre likvidacije

Usledila je tada bomba. U ulaz zgrade u kojoj je stanovao u Ulici Vidikovački venac broj 10, 25. aprila 2000. godine, pokušano je njegovo ubistvo. Skoleta su pozvali telefonom, a bomba je trebalo da bude aktivirana dok je bio u ulazu. Napad, međutim, nije bio dobro sinhronizovan i Skole je ostao nepovređen.

Sukob oko transfera Nikole Lazetića

Uskoković i Ražnatović se nisu razumeli oko procenta polaganja prava na novčanu naplatu. Skoletovi poznanici kažu da je tvrdio kako su u poslu oko Lazetića pola-pola, ali je Arkan očigledno mislio da Skoletu pripada samo prihod od „tehničkog angažmana“ prilikom dovođenja fudbalera u Obilić.

- Prilikom njihovog poslednjeg susreta, Arkan je već pokazivao izvesnu netrpeljivost. Jednostavno je pitao Skoleta: „Da li si zadovoljan milionom? „ Skole je odgovorio da jeste. Brzo su se rastali. Čim su kročili napolje, Skole se okrenuo ka prijatelju s kojim je došao na sastanak i rekao: „Ovaj hoće da me ukloni. Moraćemo mi...“ Ne znam kako je to shvatio, ali je sa sastanka izašao ubeđen da Arkan želi da ga ubije - opisuje Skoletov prijatelj iz tog vremena.

Posle ove sačekuše pojačao je obezbeđenje. Uz njega su, uglavnom, bili policajci plaćenici. Tog 27. aprila 2000. godine, Skole je bio u automobilu i vozio se po Vidikovcu. Ispred njega je bio auto, pun njegovih telohranitelja. Iza njega takođe su bili čuvari. Kad su sva tri vozila stala na crveno svetlo semafora, odjeknuli su prvi hici. Kao po komandi, oba voziila sa čuvarima su nestala. Policajci koji su ga čuvali su se sklonili.

Tog dana oko 16 časova na Uskokovićev "audi", koji je vozio Petar Jokić, na uglu ulica Kneza Višeslava i Pilota Mihajla Petrovića u naselju Cerak vinogradi otvorena je vatra. Skole je bio na suvozačkom mestu, a pozadi Stevanović. Njihovom automobilu, dok je stajao na semaforu iznenada je prišao drugi auto iz kog je sevnulo oružje. Na rafale iz vozila u pokretu, Skole i Stevanović su uzvratili pištoljima. U tom momentu, Jokić je u punoj brzini krenuo preko raskrsnice ka naselju Vidikovac.

Ranjeni i građani

Usledila je žestoka jurnjava automobilima, kao i razmena vatre. Sve je podsećalo na scene iz akcionih filmova. Bespoštedna trka između Skoleta i njegovih ubica trajala je narednih 15 minuta. Ispaljeno je više od 50 metaka iz "kalašnjikova", vozila su se lomila prigradskim ulicama. Jedna od ekipa egzekutora saterala ga je u ćošak i dočekala u Ulici Sretena Mladenovića Mike. Epilog je bio: dvojica mrtvih i jedan ranjen. Uskokovića su hici pogodili u glavu i vrat, kao i Stevanovića. Jokić je zadobio prostrelnu ranu leve ruke.

Lažni starac ubio Skoletovog sina Zorana

Profesionalni ubica koji je sa dva hica u glavu 29. januara prošle godine, oko 23.30 sati, ubio Zorana Uskokovića, sina istoimenog beogradskog kriminalca odneo je dokaz nalogodavcima da je likvidacija na Kanarevom brdu uspešno obavljena. Za ubicama Zorana Uskokovića mlađeg i dalje se traga. Ubica maskiran u nemoćnog starca sa štapom, pošto je ispalio metak u mladića sa manje od metar udaljenosti, iz ruke žrtve uzeo je predmet koji je poneo sa sobom kao trofej.

Skoletov sin ubijen je u "sačekuši" u Borskoj ulici na Kanarevom brdu. Profesionalni ubica, prerušen u starca, gotovo sat vremena, čekao je u zasedi Zorana Uskokovića mlađeg. Kad je video Zorana da parkira "audi" karavan i kreće prema zgradi, prišao mu je i pucao iz pištolja u čelo i bradu. Dok mu je prilazio kretao se kao starac, jer se oslanjao na štap levom rukom i nosio staromodni tamni kaput i šubaru. Reč je, inače, o atletski građenom muškarcu, koji verovatno ima između 30 i 40 godina.

Usspeo je da se izvuče iz auta i nedaleko odatle pozove Hitnu pomoć i policiju. Lekari su uzalud dolazili, za dvojicu njegovih prijatelja nije bilo pomoći. Iako su i Uskoković i ekipa, takođe, pucali, nije utvrđeno da su nekog i pogodili. U opštem metežu, međutim, lakše je ranjeno i nekoliko građana.

Foto: Printscreen/Facebook
 

Usledila je jurnjava i pucnjava po ulicama Vidikovca i Miljakovca. Čak četiri ekipe su jurile Skoleta. Na kraju je ubijen, kao i njegov telohranitelj, inače policajac Miloš Stevanović. Da li su ubice bile članovi zemunskog klana i pripadnici "crvenih beretki", kao što se nagađalo, nikada se nije saznalo, jer Skoletove ubice nikada nisu zvanično uhvaćene.

Kalinić priznao Skoletovo ubistvo

Deceniju i po posle ubistva Skoleta, o tome je posvedočio i Sretko Kalinić, zvani Zver, jedan od najkrvoločnijih egzekutora "zemunskog klana".

- Moj recept za likvidacije beogradskog ološa traje pet do šest sekundi. Najduža likvidacija trajala mi je minut i po, a reč je o ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta - izjavio je Kalinić.

Zoran Uskoković se pročuo pod okriljem "voždovačkog klana", u vreme kad su ga predvodili Giška i Simenda, ali se rukovodio sasvim drugačijiim načelima od svojih šefova.Uskoković je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja u kafiću "Bakardi". Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu.

Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahovića Vlaje, savetnika u UKP MUP Srbije i Dragana Simića, načelnika OUP Savski venac, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi. Dovođen je u vezu i sa trgovinom narkoticima i prodajom ukradenih automobila, ali i švercom cigareta i nafte.

Skole koji se pominjao kao organizator ubistva Željka Ražnatovića sa komandatom SDG godinama je bio u dobrim i poslovnim odnosima. U poslednjem intervjuu koji je dao autoru knjige "Vidimo se u čitulji", Skole je potvrdio da je posle likvidacije pozvao udovicu Svetlanu Cecu Ražnatović i izjavio joj saučešće.

Iako je tvrdio da je s Arkanom bio u dobrim odnosima, jedan Skoletov poznanik je u istoj knjizi ispričao da je zapravo sukob Skoleta i Arkana počeo mnogo pre ubistva. Skole je, prema ovoj priči, bio ubeđen da će ga Arkan likvidirati.

"Prilog" za SDG

- Arkan je jednom prilikom zamolio Skoleta, s kojim je u to vreme imao korektne odnose, da mu pozajmi 80.000 nemačkih maraka. Novac mu je, navodno, bio potreban za obaveze prema pripadnicima Srpske dobrovoljačke garde. Skole mu je bez reči pozajmio novac, a nikakav razgovor o roku vraćanja nisu vodili. Prošlo je nekoliko meseci kad je Skole napomenuo Arkanu da bi bilo zgodno da mu vrati pozajmicu. Arkan mu je nonšalantno odgovorio: „Ma pusti, to je tvoja donacija za gardu.“ Skole, međutim, nije bio čovek koji olako prelazi preko uvreda i evidentnog pokazivanja da ga druga strana ne uvažava i smatra manje vrednim. Pomenuta „nesuglasica“ bila je uvertira u neuporedivo značajniji sukob - ispričao je u knjizi jedan od Skoletovih prijatelja.

Arkan pred ubistvo u Interkontinentalu Youtube/Printscreen
 

Daleko veći sukob, koji je medijima kao „kap koja je prelila čašu“ pomenuo i Dragan Nikolić Gagi, bio je transfer fudbalera Nikole Lazetića.

- Kad je Arkan odlučio da kupi Fudbalski klub Obilić, svima je bilo jasno da mu ambicije ne zadovoljavaju tada realne mogućnosti kluba. Za rekordno vreme Obilić se plasirao u elitno fudbalsko takmičenje i odmah osvojio šampionat Srbije - rekao je Nikolić.

Transferi fudbalera, prema rečima poznavalaca prilika, u tom periodu obavljali su se mimo bilo kakvih finansijskih kontrola, a isto se događalo i prilikom prodaje igrača u inostrane klubove. Definitivan razlaz između Arkana i Skoleta nastao je upravo zbog fudbalera. Sve se zakuvalo oko Nikole Lazetića, kog su Skole i njegovi prijatelji s treninga u novosadskoj Vojvodini dovukli u Beograd da odmah potpiše ugovor sa Arkanom i Obilićem. Lazetićev kasniji odlazak u inostranstvo navodno je bio vredan bar desetak miliona maraka, ali se tom novcu i pouzdanoj visini transfera nije ušlo u trag.

Dragan Nikolić Gagi je otkrio da je likvidaciju Arkana iz Nemačke telefonom, 17. januara 2000. navodio upravo Skole, dok je Branko Jevtović Jorga bio u hotelu pre nego što je Dobrosav Gavrić ušao i pucao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike