"Zemunci" izrešetali Karleušinog dečka: Ćanda i Ivan likvidirani na povratku sa sahrane "kralja novosadskog podzemlja"! Opačić navodio ubice

25.03.2024

08:00

0

U Zorana Davidovića i Ivana Stojanovića iz "audija" u paralelnoj vožnji rafale ispalio "tandem smrti" - Sretko Kalinić i Mile Luković Kum

"Zemunci" izrešetali Karleušinog dečka: Ćanda i Ivan likvidirani na povratku sa sahrane "kralja novosadskog podzemlja"! Opačić navodio ubice
Ilustracija - Copyright YouTube/Rudar7

Velika ljubav pevačice Jelene Karleuše, Zoran Davidović, poznatiji kao Ćanda, momak sa Miljakovca, izrešetan je pre tačno 24 godine u automobilu "audi A8" na uključenju za auto-put Beograd - Zagreb. Tog 23. marta 2000. godine sa njim u automobilu ubijen je i Ivan Stojanović.

Najmanje dvojica tada nepoznatih napadača pucala su tog popodneva iz automatske puške "kalašnjikov" iz automobila marke "audi", bez registarskih tablica, koji se kretao paralelno sa vozilom žrtava.

Posle zločina, ubice su pobegle prema centru Beograda, a potom su se sa auto-puta isključile kod Bežanijske kose. "Audi" je pronađen spaljen u Hercegovačkoj ulici u Zemunu.

Davidović i Stojanović vraćali su se iz Novog Sada, gde su prisustvovali sahrani zajedničkog prijatelja, "kralja novosadskog podzemlja" Branislava Lainovića Dugog, koji je tri dana ranije ubijen u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Posle sahrane otišli su do porodice Lainovića. Dugi, u Novom Sadu zvani Lajavi, ubijen je 20. marta 2000. u 16.15 ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Lainović je, navodno, ubijen jer je bio prijatelj ljudi koji su organizovali Arkanovo ubistvo, ali pošto sam nije imao veze sa tim, smatra se da su ga "zemunci" ubili kako bi preuzeli Novi Sad, gde je Lajavi bio "vitez zaštitnik" od "zemunske napasti koja se širila celom Srbijom" i gde joj je zabranio ulaz.

Ispaljeno najmanje 30 metaka

Posle sahrane Dugog, za Beograd, automobilom "audi A8", kojim je upravljao Stojanović, krenuli su oko 18 časova. Išli su Novim novosadskim auto-putem, a potom su skrenuli ka petlji kako bi se uključili na auto-put Zagreb - Beograd.

Dok su na uključenju skretali udesno, ispred njih je bilo nepoznato vozilo, najverovatnije sa saučesnicima ubica, koje je polako kočilo. Stojanović je usporio sivo-metalik "audi A8". U tom trenutku, sa leve strane prišao je "audi" sa napadačima. U paralelnoj vožnji odjeknuli su rafali. Napadači su ispalili oko 30 metaka kalibra 7,62 milimetra, koji su precizno pogađali žrtve u vrat i glavu, usmrtivši ih na licu mesta.

Davidović i Stojanović ubijeni su u „audiju“ koji je bio u vlasništvu Mirka Tomića zvanog Bosanac, iz Zemuna, koji je 13. februara izrešetan u svom „golfu 4“ na Bulevaru Nikole Tesle, nedaleko od poslovnog centra „Ušće“. “Audi A8“ pasioniranog zemunskog kockara Davidović i Stojanović su uzeli u Novom Sadu.

Printscreen/YouTube/Rudar7
"Audi" u kome su izrešetani Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović

Vozilo je navodno bilo kod Lainovića, posle čije sahrane je trebalo da ga dvojica mladića vrate u Beograd. Po gradu su u to vreme kružile priče da je taj „audi“ na neki način uklet, jer je sve koji su ga vozili zadesila neka strašna sudbina.

Odustali zbog pevačice

Jedan od svedoka saradnika na suđenju „zemunskom klanu“ rekao je da je sada pokojni Nenad Opačić, vođa „veterničkog klana“, dojavio Dušanu Spasojeviću da je Davidović promenio auto na povratku kući, a u ubistvu je učestvovala uigrana trojka - Nikola Bajić je bio vozač, a pucali su Sretko Kalinić i Mile Luković, zvani Kum.

- Potpuno sam bio upoznat iz njihovih priča da se vrše pripreme za Ćandinu likvidaciju. Znam da su pričali o tome kako su ga pratili, da su ga jednom upratili, krenuli na njega, ali da su videli da u vozilu pored njega sedi tadašnja njegova devojka Jelena Karleuša, pa su zbog toga odustali od pucanja. Koliko sam razumeo, nisu hteli da dođe do slučajnih žrtava, pogotovo žena i dece - ispričao je svedok.

Razlog Ćandine likvidacije je njegova bliskost sa Dugim, ali i uklanjanje svih onih koji bi mogli eventualno da im smetaju u njihovim poslovima.

Zoran Davidović, kao član takozvane miljakovačke ekipe, bio je dobro poznat u krugovima bliskim beogradskom podzemlju, mada nikada zvanično nije bio u sukobu sa zakonom. Rođen je na Miljakovcu, gde je i živeo i u tom naselju je izgradio velelepnu kuću.

"Jedina ljubavi moja, čekaj me"

U mesecima koji su prethodili ubistvu, Ćanda je često viđan u društvu Zorana Uskokovića Skoleta, a jedno vreme je bio i prijatelj sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

O Davidovićevim poslovima malo ko je znao, mada se tvrdilo da je ulagao novac samo u unosni biznis. Pripisivali su mu i trgovinu narkoticima i ukradenim automobilima, ali ga zbog tih dela policija nikada nije privodila.

Jelena Karleuša ,,Zvezde Granda" screenshot
Jelena Karleuša

Planirao je da se sa Miljakovca preseli u kuću u Zemunu, koju je gradio i u kojoj je trebalo da živi sa Jelenom Karleušom. Posle ubistva Davidovića, Karleuša je prekinula karijeru na godinu dana, a jednom prilikom je na pitanje novinara o tome odgovorila: “Zar da pevam stihove ‘A ti si meni zdrav i živ’…”

Davidović i Karleuša bili su nerazdvojni od NATO agresije, kada su se i upoznali na jednom od beogradskih spavova.

"Jedina ljubavi moja, čekaj me", poslednje su reči koje je poznata folk pevačica Jelena Karleuša uputila svom momku Ćandi, u jednoj od mnogobrojnih čitulja, potpisujući se kao Jecika.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike