Svirepa ubistva, silovanja, iznude: Četiri zanimljiva suđenja u Palati pravde

04.04.2022

07:45

0

Dva ubistva, jedna iznudia i nedozvoljene polne radnje danas u Palati pravde

Svirepa ubistva, silovanja, iznude: Četiri zanimljiva suđenja u Palati pravde
suđenje 112 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Goran Sivački Printscreen/Youtube/Rudar 7

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da se održe četiri zanimljiva suđenja.  Reč je o dva ubistva, jednoj iznudi i nedozvoljenim polnim radnjama.

U slučaju poznatom kao "Havana", sudi se dvojici optuženih za iznudu Vojislavu Kostiću i Daliboru Đoriću. Oni se terete da su silom i pretnjama pokušali da iznude novac od dvojice muškaraca. Suđenje se ponavlja po odluci Apelacionog suda koji je u februaru ukinuo presudu kojom su obojica bili osuđeni na po tri godine zatvora.

U ovom slučaju prvooptužen je bio vlasnik "Havane" Vladimir Popović zvani Pop koji je ubijen je 1. decembra 2018. godine u Beogradu, dvadesetak dana pred izricanje presude, koja je kasnije ukinuta. Popović je navodno bio blizak "škaljarskom kriminalnom klanu" i Luki Bojoviću.

Vladimir Popović Pop Facebook
 

Đorić i Kostić su optuženi da su 29. decembra 2016. godine, u prostorijama kazina "Havana" u sklopu hotela "Slavija", pretukli oštećene Z. T. i M. R. terajući ih da priznaju dug Đoriću od 110.000 evra, pri čemu je M. R. zadobio teško povređen. Međutim, Z. T. je u sudnici promenio svoj iskaz navodeći da nije pretučen, kao i da im jeste dugovao pomenuti novac.

Dalibor Đorić i Vojislav Kostić od 8. jula 2018. godine brane sa sa slobode. Policija je posle hapšenja osumnjičenih, saopštila da je prilikom hapšenja kod njih pronašla mobilne telefone, za koje sz sumnja da su korišćeni za dogovaranje oko krivičnih dela. Kod Đorića je nađeno više od 250.000 evra i oko 2,2 miliona dinara za koje policija sumnja da su pribavljeni iznudama.

Svedok se čeka sa Jahorine

Danas bi trebalo da se nastavi i ponovljeno suđenje Nedeljku Grboviću, optuženom za ubistvo Aleksandra Savkovića i ranjavanje Adija Isenovića pre pet godina ispred kluba "Nana". Ranije je svedočio Stevan Dukić, prvobitno optužen za učestvovanje u tuči, koja je prethodila ubistvu, ali je pravosnažno oslobođen. 

Poslednje suđenje bilo je odloženo, jer se u Višem sudu u Beogradu nije pojavio svedok odbrane Rade Gašević. Grbovićev branilac kazao je da se Gašević, koji je bio neposredni svedok, odselio iz Beograda u BiH u Han Pijesak i da sada radi na Jahorini, pa nije mogao da dođe. Obrana nije mogla da pronađe ni dvoje svedoka, koji su najverovatnije negde u Crnoj Gori, Miloša Lutovca i Sanju Bajić. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću, učitelju glume optuženom za seksualno zlostavljanje polaznica svoje škole, danas se nastavlja u Palati pravde. Aleksić je optužen za četiri  silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih djela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe u produženom trajanju.

Njega je prva za seksulano zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke.

Aleksić je uhapšen 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru, a potom mu je određen kućni pritvor i zabrana napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Otrovao se optuženi

Tačno u podne trebalo bi da se nastavi suđenje Radomiru Blagojeviću optuženom za teško ubistvo Zorice Kalinić u Beogradu i silovanje prijateljice R. N. u Smederevu. On se otrovao u pritvoru Okružnog zatvora, pa je prošli pretres bio odložen. 

On je već jednom pokušao samoubistvo i to godinu i po dana posle ubistva Zorice Kalinić, sa kojom je prethodno bio u vezi, ali je ona posle nekog vremena raskinula. I tada je popio tablete, ali su ga spasili na VMA ispravši mu želudac. Blagojević tad nije želeo da prihvati raskid, pa je sačekao Zoricu na ulazu u njenu zgradu polio je benzinom i zapalio.

Radomir Blagojević i Zorica Kalinić Foto: printscreen/Facebook
 

Inače, petnaest dana ranije je u svojoj kući kraj Smedereva silovao je i pretukao R. N. i pobegao. Ona je posle toga završila u bolnici, a prema lekarskim izveštajima i danas ima posledice.

Sledeće suđenje Blagojeviću je zakazano za početak aprila. Za ova dva krivična dela preti mu jedinstvena kazna do 40 godina zatvora. On je u sudnici priznao ubistvo, dok je negirao silovanje, mada mu izvedeni dokazi ne idu u prilog. Sudski veštaci su zaključili da on ne pokazuje osećanja kajanja i krivice, već da postupa racionalno.

Na jednom ročištu je otvoreno rekao da mu je žao što je ubio Zoricu, a nije R. N. Čini se da je pre dva meseca shvatio kakva mu kazna preti, pa je na suđenju onda tvrdio da on nije ubio Zoricu Kalinić, već joj naneo teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, što je blaže krivično delo, jer je ona nakon što je zapalio živela još dva dana i devet sati.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike