Krvava "Nana": Otvorena za elitu, proslavili je kriminalci! Sve je krenulo od ubistva Andrije Lakonića

07.10.2021

13:58

1

Nedeljko Grbović optužen da je ispred kultnog kluba usmrtio Aleksandra Savkovića

Krvava "Nana": Otvorena za elitu, proslavili je kriminalci! Sve je krenulo od ubistva Andrije Lakonića
Klub Nana - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ponovljeno suđenje Nedeljku Grboviću za ubistvo Aleksandra Savkovića ispred noćnog kluba "Nana" na Senjaku pre četiri godine trebalo bi sutra da počne u Višem sudu u Beogradu. 

Grbović je posle hapšenja i tokom prvog suđenja, nešto više od tri godine, bio u zatvoru, a poslednjih meseci je u kućnom pritvoru sa nanogicom, pa će u Palatu pravde stići sa slobode. 

Prvobitnom presudom, Viši sud u Beogradu osudio je na 13 godina zatvora nekadašnjeg šefa obezbeđenja "Nane" Grbovića, zbog optužbi da je u decembru 2017. godine, u ranim jutarnjim časovima, ubio Aleksandra Savkovića ispred tog kluba, ranio Adiju Iseinovića i ugrozio više osoba. Trojica optuženih za učestvovanje u tuči iste noći u "Nani" Stevan Dukić, Stefan Šapurić i Miloš Tančev oslobođeni su optužbi. 

Ovu presudu Višeg suda ukinuo je Apelacioni sud i predmet vratio na ponovno odlučivanje. 

Kasno uveče, dana kad je ubijen Savković, nepoznate osobe bacile su "molotovljeve koktele" na klub "Nana", a tom prilikom niko, srećom, nije povređen.

Krvavi obračuni

Kultni noćni klub "Nana", postao je poznat po krvavim obračunima, iako ga nikad nisu držali kriminalci. Sve je počelo u martu 1990. godine kada je Veselin Vesko Vukotić u "Nani" ubio Andriju Lakonića. Bilo je to prvo ubistvo u nekoj diskoteci u Beogradu, a klub je potom jedno vreme bio zatvoren.

24sedam/Goran Sivački
 

Rano subotnje jutro 24. marta 1990. godine svanulo je krvavo u „Nani“: na uviđaj koji je usledio sjatilo se mnogo istražitelja, zvanih i nezvanih, a priča o ubistvu Andrije Lakonića, kriminalca u usponu i bivšeg boksera, navodno je odmah bila poznata. Prema njoj, u diskoteci su za istim stolom sedela trojica dobrih prijatelja - Darko Ašanin, Vesko Vukotić i Lakonić. U gluvo doba noći, između njih, izbila je svađa, navodno oko nekih devojaka, koja je okončana pucnjima, kad je pet hitaca pogodilo Lakonića i usmrtilo ga na mestu.

Prinstcreen/Facebook/Legende90
 

U ovu verziju ubistva sumnja se do danas. Teorije su mnogobrojne, a dve su opstale. Lakonić je ubijen ili zato što je previše pričao o ubistvima koja je sa Ašaninom i Vukotićem navodno počinio za račun DB u inostranstvu, ili je ubica bio omamljen narkoticima i Lakonića ubio iz nehata. 

Slučaj "Lakonić" nije bio jedini sa krvavim krajem u ovom klubu u elitnom beogradskom naselju. Tako je krajem 2013. Mirko Milačić, Crnogorac prisutan na tamošnjoj kriminalnoj sceni, teško ranjen ispred "Nane" pošto su se on i njegovi prijatelji posvađali sa mladićima za susednim stolom.

Nekoliko nedelja posle pucnjave, policija je uhapsila Marka M, koji je u trenutku hapšenja bacio bombu na policiju. Kod njega i njegovog prijatelja Nemanje S. neđen je pištolj iz kog je Miliačić ranjen. Motiv tog obračuna, kako je istraga utvrdila, bila je svađa oko separea.

U avgustu 2014. godine, trojicu mladića ispred kluba „Nana“ izrešetao je motociklista u pokretu. U pucnjavi koja se dogodila oko 5.45 ranjeni su Predrag Lj. u nogu, Igor R. u leđa i u nogu Marko V. Nije poznato da je ovaj slučaj ikada rasvetljen.

Slučaj "bentli"

"Nana" se pominjala i 2. septembra 2017. godine u slučaju "bentli". Kao bomba u javnosti je odjeknula vest da je pomenuti automobil naleteo na kolonu predsednika Aleksandra Vučića u blizini Topčiderske zvezde. Auto je umalo probio kolonu vozila iz predsedničke pratnje, ali su "kobre" uspele da ga zaustave i uhapse trojicu prisutnih u vozilu.

Mitski sukob Giške i Ranka Rubežića

Diskoteku "Nana" obeležio je i miitski sukob Đorđa Božovića i Ranka Rubežića. Giška je uspeo da ispred "Nane" oduzme pištolj Rubežiću koji je tom prilikom i ranjen. Božović ga je potom odneo na obližnju prugu sa koje ga je skinuo radnik železnice. 

Vozač "bentlija" bio je Luka Radulović, a njegovi saputnici već pominjani Stevan Dukić i Miloš Tančev. Oni su osumnjičeni da su ugrozili bezbednost predsednika Srbije. Radulović je posebno interesantan policiji: njegov dosije je prepun različitih krivičnih dela, a postojale su i informacije da je tražen zbog ubistva u Beču. U trenutku hapšenja, sva trojica bila su pod dejstvom narkotika.  "Bentli", inače, nije njihov, već pripada bivšem fudbaleru Ivici Dragutinoviću, koji im ga je pozajmio. 

"Nana" je otvorena 1982. godine pod oznakom „mlečni restoran" u skladu sa tadašnjim zakonima koji nisu poznavali odrednicu „noćni klub". "Nana' je po otvaranju zamišljena kao elitno mesto. Vlasnik je predvideo da posetioci moraju da dolaze u klub u odelima. Gosti su bili i diplomate, stranci koji bi svraćali u Beograd, ali i estradne zvezde. Ulazilo se na preporuku ili na člansku kartu.

Vlasnica glumica

U ovaj klub donet je pehar koji je Crvena zvezda osvojila kao evropski šampion na utakmici u Bariju 1991. godine. Isto tako, u "Nani" je organizovano praćenje prenosa američkog napada na Irak preko CNN-a na televizorima specijalno instaliranim za tu priliku. U "Nani" je prvi beogradski nastup imao i tada nepoznati mladi pevač Dino Dvornik, dolazili su i neki strani poznati glumci, čak i deo političkog establišmenta tadašnje zemlje. Tokom devedesetih, klub se zatvarao i otvarao pod raznim imenima.

Zanimljivo je da vlasnici "Nane" nikada nisu bili iz kriminalnog miljea. Klub su otvorili poznata glumica Nada Blam i njen bivši suprug. U jednom intervjuu Nada je rekla da se u tom periodu osećala kao begunac, jer je živela život koji joj je bio potpuno stran. 

- U doba kada smo on i ja otvorili čuvenu diskoteku "Nanu", ona je bila jedna od najpoznatijih u Jugoslaviji. Tamo sam upoznala mnogo ljudi i jedan život koji mi je pre toga bio stran. Imali smo mnogo novca, ali i mnoštvo nevolja. Bilo je i onih situacija kakve čitate u štampi. Zaista sam se našla u nebranom grožđu, nisam ni znala da takve stvari postoje. Išla sam u muzičku školu, pa na Akademiju i odjednom sam postala vlasnica kafića. Mislila sam da ću umreti. To nije posao koji sam umela da radim. Sada bih umela, ali ne želim. Nikad više - izjavila je svojevremeno poznata glumica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike