Uzbudljiv dan u Palati pravde: Tri ubistva i slučaj iznude u koji je umešana Dijana Hrkalović pred sudijama!

09.12.2021

07:15

0

Slučaj "Havana", teško ubistvo na Autokomandi i dva zločina stara više od 20 godina zakazani za danas

Uzbudljiv dan u Palati pravde: Tri ubistva i slučaj iznude u koji je umešana Dijana Hrkalović pred sudijama!
Copyright ATAImages/Milos Tešić

Zanimljiv dan očekuje nas danas u beogradskoj Palati pravde. Pred četiri veća tVišeg suda rebalo bi da se održe suđenja za dva teška ubistva, jedno ubistvo i iznudu, a ne zna se koje je od kojeg interesantnije.

Suđenje za iznudu, poznatije kao slučaj "Havana", trebalo bi da počne već u 9.30 sati. Vojislav Kostić (39) i Dalibor Đorić (38) terete se da su silom i pretnjama pokušali da iznude novac od dvojice miškaraca. U ovom slučaju prvooptužen je bio vlasnik "Havane" Vladimir Popović zvani Pop (43) koji je ubijen je 1. decembra 2018. godine u Beogradu, dvadesetak dana pred izricanje presude, koja je ukinuta.

Đoriću i Kostiću suđenje se ponavlja po odluci Apelacionog suda koji je u februaru ukinuo presudu kojom su obojica bili osuđeni na po tri godine zatvora. 

Oni su optuženi da su 29. decembra 2016. godine, u prostorijama kazina "Havana" u sklopu hotela "Slavija", pretukli oštećene Z. T. i M. R. terajući ih da priznaju dug Đoriću od 110.000 evra, pri čemu je M. R. zadobio tešku telesnu povredu.

Z.T. je, međutim, u maju promenio svoj iskaz navodeći da nije pretučen, kao i da im jeste dugovao pomenuti iznos novca. Đorić i Kostić se od 8. jula 2018. godine brane sa slobode.

Proces u odsustvu okrivljenog

Policija je saopštila da je prilikom hapšenja kod njih pronašla mobilne telefone, za koje sumnja da su korišćeni za dogovaranje oko krivičnih dela. Kod Đorića je nađeno više od 250.000 evra i oko 2,2 miliona dinara za koje se pretpostavljalo da su pribavljeni iznudama.

Hrkalović naručila ubistvo vlasnika "Havane"?

Ime bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović navodno se pojavilo i tokom istrage ubistva Vladimira Popovića Popa, nekadašnjeg vlasnika kazina "Havana", koga je, kao i advokata Dragoslava Mišu Ognjanovića, policija pratila do samog ubistva

Bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović uskoro bi mogla da bude pozvana i na saslušanje u sklopu istrage ubistva Vladimira Popovića Popa u decembru 2018. na Zvezdari. Njena uloga se, navodno, još uvek proverava, a svi dosad prikupljeni dokazi ukazuju na to da on nije ubijen u ratu klanova, kako se verovalo.

- Posebno je interesantno da je on, kao i advokat Dragoslav Miša Ognjanović, ali i Dragoslav Miloradović, kum Luke Bojovića, bio praćen uoči likvidacije. Tačnije, sva trojica su bila na merama policije. To znači da su ubijeni naočigled policajaca, kojima je neko dao zadatak da ih drže na oku. Ključni će biti iskazi upravo onih koji su naložili njihovo praćenje, i neki su već voljni da progovore o tome ko im je naredio da prisluškuju, Za sada, svi dokazi vode ka Dijani Hrkalović - otkriva izvor iz istrage.

Foto: Ataimages/ Antonio Ahelp
 

Popović je navodno bio blizak "škaljarskom klanu" iz Crne Gore i svrstavali su ga u bliske saradnike Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog držanja arseanala oružja.

Beograđaninu Darku Duloviću (31), optuženom za pomaganje u brutalnoj likvidaciji Siniše Milića Bosketa 19. juna 2018. godine na Autokomandi, za 10 sati zakazano je suđenje u njegovom odsustvu. Dulović, naime, služi kaznu od dve i po godine za trgovinu drogom u crnogorskom zatvoru.

Uhapšen u Crnoj Gori

Pripremnom Ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, krajem oktobra prisustvovao je njegov branilac Nikola Risović, koji je posle toga novinarima rekao da protiv Dulovića nema dokaza da je počinio krivično delo i da će tokom postupka to dokazati.

Guardia Civil
 

Dulović nije još izručen Srbiji iz Crne Gore, gde služi zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom. Automobil koji je vozio Milić eksplodirao je u 13 sati, na semaforu na prometnoj raskrsnici Ustaničke ulice i Južnog bulevara, 19. juna 2018. godine. Dulović je optužen za teško ubistvo pomaganjem. Za njim je na snazi poternica i rešenje o određivanju pritvora.

Nedugo posle ubistva Milića, Dulović je uhapšen po poternici Crne Gore.

Tokom istrage za ubistvo Milića ispitan je u crnogorskom zatvoru u Spužu, gde se branio ćutanjem, preneli su ranije mediji. Milić je bivši pripadnik Specijalnih antiteroristickih jedinica koji se potom bavio obezbeđivanjem ličnosti. Mediji pišu da je čuvao Filipa Koraća, bliskog saradnika Luke Bojovića, ali i da je bio njihov blizak saradnik. 

Dva stara zločina

Tačno u podne, pred dva različita veća, sudiće se optuženima za dva stara ubistva. Pred sudom će se naći Predrag Petrović (42), koji je izručen iz Italije, zbog ubistva u Beogradu počinjenog u junu 1994. godine.

Karabinjeri tragaju za pucačima foto: Printscreen/Ilrestodelcarlino.it
 

Predrag Petrović uhapšen je po Interpolovoj poternici početkom marta ove godine u italijanskom gradu Kazerta zbog ubistva koje je počinio 1994. u Beogradu. On je posle tog zločina počeo da radi za jedan on najopasnijih klanova u Italiji - Kazalezi. Hapšenje koje su izveli karabinjeri odigralo ise spred  jednog tržnog centra u koji je išao da se nađe sa suprugom.

Za Petrovićem su i italijanski istražitelji tragali od oktobra 2019, kada je pobegao iz kućnog pritvora, u kojem je bio zbog više krivičnih dela. Italijani su ga tražili zbog zločina koje  je počinio kao član ozloglašenog klana Kazalezi, a među kojima su i razne krađe, šverc oružja i prijem ukradene robe. Ta dela počinio je od 1999. do 2015. godine.

23 godine u bekstvu

Suđenje Predragu Miketiću, optuženom za ubistvo kik-boksera Vladimira Cvetkovića (19) 1997. godine, trebalo bi da se održi takođe u podne. Optuženi Miketić danas bi trebalo da iznese odbranu. 

Foto:24sedam/ Goran Sivački
 

Miketić je nakon ubistva Cvetkovića 23 godine bio u bekstvu, a uhapšen je prošle godine po međunarodnoj poternici u Crnoj Gori i izručen Srbiji. Odbranu je trebalo da iznese krajem oktobra, ali je kazao da ima zdravstvene probleme sa prostatom, da je tri nedelje nosio kateter, da trpi teške bolove i da mu je doktorka savetovala da leži. Zbog toga nije bio spreman da bude duže vreme na suđenju

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike