Više od polovine "zemunskog klana" na slobodi: Kazne odslužili i Pejaković i "doktor za zolju"

17.09.2021

20:30 >> 07:57

0

Autor: Mi. S.

Iz zatvora uskoro izlazi i Dušan Krsmanović, kome su zbog toga što se pokajao stizale pretnje

Više od polovine "zemunskog klana" na slobodi: Kazne odslužili i Pejaković i "doktor za zolju"
Printscreen/Mup

Više od polovine “zemunskog klana” već je odslužilo kazne i pušteno iz zatvora. Među njima su i osuđeni za ubistvo premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Osam godina je već na slobodi Saša Pejaković, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, koji je odslužio kaznu i od tada živi na relaciji Beograd-Subotica. Pre tri godine kaznu je odslužio i Željko Tojaga, poznatiji kao Žmigi ili “doktor za zolju”, kako se sam predstavio na suđenju za ubistvo premijera Đinđića u Specijalnom sudu u Beogradu.

Pročitajte još

Iz zatvora su pušteni Slobodan Pažin, Darko Milićević, Milomir Kaličanin. Dalibor Nišavić Čoda, Saša Petrović, Darko Milić, Dragan Miladinović, Milan Drča, Milan Jovanović, Srećko Trajković, Bojan Dolić, Slobodan Kovčić, Toni Gavrić, bivši radnik MUP, dok je Predragu Maletiću odmah izrečena oslobađajuća presuda.

Slobodan čovek uskoro bi trebalo da postane i Dušan Krsmanović. Njegov brat Đorđe je bio jedan od vođa takozvane pajser brigade, podmlatka „zemunskog klana“. Osuđen je na četiri godine i 10 meseci zatvora zbog iznude i trgovine drogom. Odavno je na slobodi, a presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu isplaćena mu je odšteta od 8.200 evra jer država Srbija nije sprovela istragu i nije otkrila policajce koji su ga tukli i maltretirali u vreme akcije “Sablja”.

Printscreen/MUP

Pravo da traži uslovno puštanje sa robije, za manje od dve godine, posle odslužene dve trećine kazne od 30 godina, stiče i Branislav Bezarević, On je bivši rad­nik BIA, koji je osuđen jer je “zemuncima” davao in­for­ma­ci­je o kre­ta­nju premijera. Policijsku karijeru Bezarević je po­čeo 1993. go­di­ne u OUP Ze­mun, gde je upo­znao Zo­ra­na Vu­ko­je­vi­ća Vu­ka, kasnije svedoka-sa­rad­ni­ka u ovom po­stup­ku. Potom je prešao u MUP, pa u Še­stu upra­vu BIA na po­slo­ve obez­be­đe­nja lič­no­sti. Jedini je od osuđenih ubica premijera koji zatvorsku kaznu služi u Beogradu.

Tojaga je nekadašnji pripadnik “crvenih beretki” koji je na zatvorsku kaznu osuđen zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod “Kombank arene” 21. februara 2003.  Prvobitno je bio osuđen na 30 godina robije, ali mu je kazna kasnije prepolovljena. Iz zatvora “Zabela” pušten je krajem aprila 2018. godine posle više pisanih molbi za uslovni otpust.

Pročitajte još

Dušan Krsmanović trebalo bi uskoro da bude pušten iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Ovaj pripadnik “zemunskog klana”, koji je uhapšen u akciji “Sablja”, jedini je koji je na suđenju izrazio kajanje, ali ne zbog ubistva premijera Đinđića, već, kako je sam izjavio “svega što ga je dovelo u situaciju u kojoj se našao”. Zbog tog “priznanja” stizale su mu pretnje, zbog kojih se i nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a ne u Požarevcu, gde su svi ostali.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam