Nepristojna ponuda o najsurovijim likvidacijama: Javno nudio milion evra onome ko otkrije ko mu je ubio brata!

02.12.2021

19:45

0

U svetu je česta praksa da se informacije o ubistvima plaćaju jer se ovaj metod pokazao kao veoma delotvoran

Nepristojna ponuda o najsurovijim likvidacijama: Javno nudio milion evra onome ko otkrije ko mu je ubio brata!
ivanovic vukelic pukanic - Copyright Profimedia/Printscreen/YouTube

Vlada tzv. Kosova ponudila je 20.000 evra kao nagradu za informacije koje bi mogle da dovedu do hapšenja osobe koja je pre nedelju dana pucala na autobus u mestu Glođane i pritom usmrtila tri osobe i ranila jednu.

Policija još traga za osumnjičenim za ovo delo, a tog 26. novembra, ubijeni su vozač autobusa i dva učenika. U pucnjavi je povređen i jedan učenik, ali je van životne opasnosti.

Iako se još niko nije javio da otkrije nešto što bi pomoglo u istrazi, nije prvi put da tzv. kosovska vlada nudi novac kao nagradu za pomoć oko slučaja ubistva, a ovaj način prikupljanja informacija se praktikuje širom našeg regiona, ali i u svetu.

Advokat i nekadašnji načelnik policije grada Beograda Marko Nicović objasnio je za 24sedam da je u svetu vrlo često da se informacije o zločinima prikupljaju na ovaj način i da je veoma delotvorno.

- U Srbiji to nikada nije bila praksa, iako se svuda u svetu pokazala kao delotvorna. Na taj način uhvaćeni su neki od najozbiljnijih kriminalaca i ubica i rešeni su mnogi ozbiljni slučajevi. Kod nas se ovako nešto ne primenjuje, a moglo bi da pomogne i reši mnoge probleme policije i istražnih organa- rekao je Marko Nicović za 24sedam.

Za informacije o ubicama Olivera Ivanovića nudili 10.000 evra

Kosovska policija je tokom istrage u slučaju ubistva političara Olivera Ivanovića tražila pomoć građana i bilo koga ko ima važne informacije za rešavanje slučaja i za te informacije nudila 10.000 evra. Svakome ko je spreman da pomogne u identifikaciji počinilaca, policija je obećala anonimnost.

Lider inicijative "Sloboda demokratija pravda", Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018. godine iz vatrenog oružja u Severnoj Mitrovici, a istraga o njegovom ubistvu pokrenuta je na Kosovu i u Srbiji.

Glavnoosumnjičen za ovo ubistvo je Milan Radoičić, a optuženi za umešanost u ubistvo su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Za saznanja o ubistvu novinara 13.000 evra

Hrvatski novinar Ivo Pukanić ubijen je u oktobru 2008. godine u Zagrebu ispred sedišta Nacionala, zajedno sa svojim saradnikom Nikom Franjićem.

Hrvatska vlada je tada za informacije o ovom ubistvu ponudila 100.000 kuna, odnosno 13.300 evra, tražeći bilo kakvu informaciju o ubicama. 

Pukanić je inače dobio i nagradu za intervju koji je radio sa odbeglim generalom Antom Gotovinom, koji je bio u bekstvu usled optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, a pisao je i o švercu cigareta, optuživši kao organizatore Mila Đukanovića i Stanka Subotića Caneta, što se kasnije proveravalo kao motiv za ubistvo Pukanića.

Profimedia
 

Za njegovo ubistvo, kao organizator, bio je optužen i Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam ali je on pravosnažno oslobođen optužbi, dok je Željko Milovanović pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, kao neposredni izvršilac ubistva.

Za informacije o prijatelju Luke Bojovića i ubistvu biznismena iz Vranja - 20.000 evra

Veljko Banović Votka uhapšen je 2018. godine u akciji srpske i holandske policije u belgijskom Antverpenu, a u njegovim stanovima i automobilu je tada pronađeno četiri kilograma kokaina i 1,7 miliona evra u kešu. 

Holandska policija ga je tada pratila iz Amsterdama, pa sve dok nije prešao granicu i ušao u Belgiju. Kako se tada navodilo, holandska policija je sumnjala da je Banović umešan u ubistvo Gorana Tasića Gokčeta, kriminalca iz Vranja, koji je likvidiran u martu 2018. godine u Amsterdamu.  U istrazi ubistva Gorana Tasića, što su holandski mediji označili kao obračun narko-klanova, hapšenje Banovića je bio prvi veći pomak.

Guardia Civil
 

Tamošnja policija je te godine nudila 20.000 evra za korisne informacije vezane za Banovića i ovo ubistvo, jer nije bilo dovoljno dokaza da se on optuži za ovo delo. 

Više od 50.000 evra za informacije o ubistvu Banjalučanina

Inžinjer iz Banjaluke, Milan Vukelić ubijen je u novembru 2007. u ovom gradu, a ni danas, 14 godina nakon likvidacije policija nije uspela da otkrije ni identitet direktnog izvršioca.

U istragu je bio uključen i EUPM, a MUP RS je nudio i 100.000 maraka za informaciju koja bi dovela do otkrivanja ubica Vukelića. Kako se i tada navodilo u medijima, Vukelić je bio ubeđen da mu prete i stalno to ponavljao, ali niko nije uradio ništa po tom pitanju.

Printscreen/YouTube
 

Pod njegovo vozilo je stavljena bomba koja je eksplodirala u momentu dok je on bio u vozilu, a sumnje su da je Vukelić ubijen jer je javno govorio o kriminalu i nezakonitostima sa kojima se susretao, ali i nelegalnoj gradnji.

Amerika imala i specijalne ponude

Američke vlasti su 2015. godine ponudile nagradu od 100.000 dolara za informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja dvojice zatvorenika osuđenih za ubistva, koji su na spektakularan način pobegli iz najvećeg zatvora u američkoj državi Njujork sa maksimalnim obezbeđenjem, probivši put kroz zidove ćelija.

20.000 evra za saznanja o nasmejanom ubici

Holandske vlasti su 2019. godine nudile nagradu od 20.000 evra za informaciju koja bi mogla da ih dovede do Čabe Dera koji je bio na listi najtraženijih kriminalaca holandske policije. Ovaj plaćeni ubica iz Srbije zauzimao je prvo mesto.

Oni su na svom sajtu objavili da ko god pruži bilo kakvu informaciju značajnu za lociranje ovog plaćenika, biće nagrađen svotom od 20.000 evra.

U apelu policije navodi se i da ga potražuju zbog sumnje da je 30. jula 2018. likvidirao hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića (62) u jednom restoranu u Amsterdamu. A Čaba je srpskoj javnosti postao poznat nakon što je na Banovom brdu hladnokrvno likvidirao Nebojšu Markovića.

Vest zlata vredna za Slobodana Šaranovića

Ubistvo rođenog brata Slobodana Šaranovića, Branislava, u oktobru 2009. godine, označeno je kao početak krvavog rata između dve porodice - Bojović i Šaranović. Slobodan je tada za bilo kakva saznanja o ubicama njegovog brata ponudio čak 1.000.000 evra.

On je putem oglasa javno ubicama i pomagačima poručio da je spreman da ih bogato nagradi, ako mu ukažu ko je naredio likvidaciju brata Branislava od koga je bio nerazdvojan.

- Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću, direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji niti progoniti na bilo koji drugi način, ukoliko se odluče da mi povjere tačnu i provjerljivu informaciju: ko ih je prvi kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno u čije ime i za čiji račun su to uradili? Garancija se odnosi takođe i na moje čvrsto obećanje da će im za opisanu informaciju biti usplaćena novčana nagrada u iznosu od 6 (šest) cifara u evrima- pisalo je u oglasu.

Slobodan Šaranović Printscren/Youtube/ Vijesti
 

Kasnije je Slobodan, kad je likvidacija Brana Šaeranovića pripisana Luki Bojoviću, što nikada nije dokazano, izjavio da nikada ne bi ponudio nagradu da je znao da su Bojovići u pitanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike