Pevajuće tibetanske posude, mini-libele, nakit, ruže, ptice, devize u gaćama: Nesvakidašnja otkrića carinika na graničnim prelazima! (FOTO)

15.03.2022

07:00

0

Na prelazu Bački Breg u kamionu pored buradi zatečeno i 25 migranata koji su hteli u Frankfurt

Pevajuće tibetanske posude, mini-libele, nakit, ruže, ptice, devize u gaćama: Nesvakidašnja otkrića carinika na graničnim prelazima! (FOTO)
carina psenicA GORIVO - Copyright TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA

Nije tajna da se preko granice prenosi sve i svašta, a sa nečim što ljudi krijumčare iznenade se i sami carinici. Neke od zaplena mogle bi se svrstati u red bizarnih, poput pevajućih tibetanskih posuda, gomile cveća ili ptica, sa kojima su se susreli carinici u drugoj polovini proišle godine.

Carinici su tako 14. decembra na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, u prtljagu jednog putnika otkrili i zaplenili pregršt srebrnog nakita i poludragog kamenja, kao i neobičan set pevajućih tibetanskih posuda.

Nakit je otkriven pred ukrcavanje na let za Milano. Tokom kontrole prtljaga u koferu jednog putnika pronađeno je više od dva kilograma nakita. Vlasnik kofera, 31-godišnji Italijan koji je putovao u društvu verenice iz Kine, nije prijavio nakit, iako je bio u obavezi da to učini.

Kofer je bio pun srebrnog prstenja, ogrlica, narukvica, privezaka, koji su bili zapakovani u posebne vrećice, spremni za prodaju, kao i pločica, alata i raznog poludragog kamenja, pa je ukupna vrednost prekršaja procenjena na gotovo 6.000 evra. U razgovoru sa službenicima par je tvrdio da se bavi izradom nakita i da nisu znali da moraju da ga prijave pri prelasku granice.

Pored nakita u prtljagu se našao i jedan set takozvanih pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do 10 različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza. Putnik je novčano kažnjen sa 400.000 dinara i zaštitnom merom trajnog oduzimanja robe.

Čak 105 živih ptica

Na graničnom prelazu Gradina, carinici su u saradnji sa policijom sprečili 29. novembra pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri crvene rozele (Platycercus Eximius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

Prekršaj je otkriven kad je za izlaznu kontrolu pristigao "folksvagen turan", bugarske registracije, kojim su dvojica Bugara putovala ka svojoj zemlji. Prtljažnik njihovog vozila bio je prepun kaveza sa živim pticama. Iz skučenog prtljažnika izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe u kojima su carinici našli ukupno 105 ptica, koje su transportovane bez bilo kakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije.

Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu "Palić", dok je protiv 64-godišnjeg vozača pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Dva dana ranije, na istom graničnom prelazu, carinici su u saradnji sa policijom, sprečili neobičan pokušaj krijumčarenja i osujetili putnika jednog autobusa da preko granice prenese 5.000 neprijavljenih mini-libela.

Foto: Uprava carina
 

Prekršaj je otkriven kad je na izlaznu kontrolu stigao autobus turskog prevoznika, koji je saobraćao na relaciji Nemačka-Turska. U prtljažnom delu autobusa carinici su uočili i nekoliko velikih kartonskih kutija, a kad su one otvorene pred carinicima se ukazalo mnoštvo mini-libela, za koje se kao vlasnik prijavio 51-godišnji turski državljanin. On je rekao da je spornu robu kupio u Nemačkoj, kao i da se radi o novogodišnjim poklonima za poznanike i prijatelje.

Foto: Uprava carina
 

Mini-libele su zadržane do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Kubanski tompusi i astma

U saradnji sa policijom carinici su 28. novembra na prelazu Špiljani sprečili krijumčarenje 225 kubanskih tompusa, čija je vrednost procenjena na više od milion dinara.

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kad je za detaljan pregled izdvojen automobil "citroen", podgoričke registracije, za čijim je volanom bio Srbin, koji je carinicima rekao da nema ništa da prijavi. Ispostavilo se da je za vozačem raspisana poternica.

Detaljnom kontrolom u prtljažniku automobila pronađena je putna torba puna kubanskih tompusa "'Cohiba Benike'', ''Romeo y Julieta'', ''Montecristo Habana'' i "Cohibo". Tridesetpetogodišnji Nišlija je carinicima rekao da je kubanske tompuse kupio u toj zemlji za lične potrebe, jer je astmatičar, pa ga njihovo korišćenje navodno smiruje.

Kad su carinici i policajci 23. novembra na prelazu Bački Breg skinuli ceradu sa jednog kamiona, pored praznih buradi, u tovaru su zatekli 25 migranata. "Slepi putnici" stajalo je mirno pored prazne buradi kojima je bio natovaren kamion, beogradske registracije.

Foto: Uprava carina
 

Sve je otkriveno kad je, bez obzira na nepovređena carinska obeležja, detaljno pregledan kamion, koji se uputio u Nemačku.Iz kamionske prikolice izašlo je čak 25 mlađih muškaraca bez bilo kakve dokumentacije, očigledno vođeni idejom da tako stignu do Frankfurta, što je bilo i krajnje odredište kamiona. U krevetu vozača nađena je i manja količina belog praha za koju se pretpostavljalo da je droga. Obojicu vozača od 32 i 26 godina, zajedno sa migrantima, preuzela je policija.

Zaplenjeno 100.000 ruža

Prilikom kontrole jednog javnog carinskog skladišta u centru Beograda carinici su 8. novembra zaplenili gotovo 100.000 ruža i drugog raznog i saksijskog cveća iz Holandije. Prekršaj je otkriven prilikom dvodnevne kontrole robe prijavljene za carinjenje, a utvrđeno je da je uvoznik iz Beograda prijavio samo jednu petinu nađenog cveća.

Prijavljeno je svega 19.500 ruža i hrizantema, vredbnosti nešto više od 3.000 evra, ali je kontrolom nađeno oko 100.000 neprijavljenog rezanog i saksijskog cveća, čija vrednost u prvom momentu nije bila poznata. Cveće je zadržano do okončanja prekršajnog postupka protiv uvoznika.

Službenici carine su u saradnji sa policijom, 15. oktobra na aerodromu Nikola Tesla u prtljagu jednog putnika za Kubu, otkrili i zaplenili 950 tompusa, a potom i 40.000 neprijavljenih evra koje je sakrio u donji veš i ručnu torbicu.

Kineski državljanin 20. septembra je doputovao u Srbiju posle čega je na šalteru službe izgubljeno-nađeno prijavio da mu je prtljag izgubljen i tražio da mu se dostavi u hotel u kome je boravio. Kontrolom prtljaga prispelog posle putnika ustanovljeno je da se u koferu ne nalazi ništa sem topmpusa u kutijama. Naloženo je da putnik dođe i lično preuzme kofer.

Uprava carina
 

Putnik se nije pojavljivao da preuzme kofer, a posle višednevnog boravka u Srbiji, pojavio se na aerodromu sa namerom da otputuje na Kubu preko Pariza. Carina ga je tada preuzela i pred njim otvorila kofer u kome je bilo 950 komada raznih marki tompusa, čija je vrednost procenjena na 13.000 evra.

Uprava carina
 

U donjem vešu putnika, u posebno napravljenim džepovima na boksericama, nađene su devize i to u specijalno našivenim džepovima na zadnjem delu bokserica bilo je čak 36.000 evra, a u koverti koju je putnik nosio u ručnoj torbici još 4.000 evra.

Marihuana u podu autobusa

Pokušaj krijumčarenja 53 kilograma marihuane skrivene u fabričkim šupljinama jednog autobusa carinici su 8. oktobra uspeli da spreče na prelazu Gradina.

Droga je otkrivena kad je na red za izlaznu kontrolu stigao autobus pun putnika koji su krenuli na šoping turu u Istanbul. Carinici su u razgovoru sa putnicima saznali da su putovanje dobili gratis. Kontrolom autobusa uočene su nepravilnosti u podu prvog reda sedišta iza vozačevog mesta.

Foto: Uprava carina
 

Čim su otvorili taj deo, carinike je zapahnuo miris marihuane, koja je bila skrivena u šupljini. Na snimku skenera utvrđeno je da je bunker dublji nego što se to na prvi pogled činilo.

Na punktu Rudnica 25. juna sprečena je jedna putnica da u koferu prokrijumčari gotovo 17 kilograma marihuane.

Slučaj je otkriven kad je na punkt iz pravca Kosmeta pristigao autobus novopazarskog prevoznika koji saobraća na redovnoj liniji Kosovska Mitrovica - Beograd.

Foto: Uprava carina
 

U koferu jedne putnice carinici su zatekli neobičan prizor. Kofer je bio ispunjen paketima narkotika, umotanih u plastične kese i oblepljenih selotejpom.

Foto: Uprava carina
 

Državljanka Srbije sa prebivalištem u Zvečanu, krenula je na put sa koferom dupke punim droge, a kada su carinici otkrili njenu nameru, izjavila je da je drogu preuzela od nepoznate osobe u Zvečanu i da je samo trebalo da je prenese do taksi službe u opštini Raška.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike