Dileri kriju heroin u “nuteli”, ali ga Hera ipak nanjuši: Ova sitnica ukazuje cariniku da treba da vas pretrese! (FOTO/VIDEO)

14.03.2022

07:00

0

Carinski psi su obučeni da otkriju narkotike i duvan, bez obzira na to gde ih krijumčari kriju

Dileri kriju heroin u “nuteli”, ali ga Hera ipak nanjuši: Ova sitnica ukazuje cariniku da treba da vas pretrese! (FOTO/VIDEO)
pas Hera (20) - Copyright 24sedam/Ivan Mitić/Nenad Vujanović

Na srpskim graničnim prelazima već neko vreme redovno “patroliraju” četvoronožni službenici carine kojima baš ništa ne može da promakne. Ovi psi su uglavnom rase belgijski ili nemački ovčar ili labrador i prošli su specijalnu obuku, tokom koje su istrenirani da nanjuše različite vrste narkotika, kao i duvan. 

Uskoro se očekuje da u Srbiju stignu i psi koji će moći da nanjuše i novac, što će znatno pomoći u borbi protiv šverca većih količina novčanica.

Hera je rase belgijski ovčar malinoa, ima sedam godina i radi sa “kolegom” Dejanom Stojanovićem. Osim što uvek rade zajedno, Hera i živi kod ovog carinika.

Uz to, zajedno su prošli obuku i sada obilaze carinske prelaze po Srbiji, gde god se javi potreba za njihovim timskim radom. Mi smo ih sreli na Batrovcima, jednom od naših najprometnijih graničnih prelaza, gde šverceri često pokušavaju da prokrijumčare najrazličitije stvari na najčudnije načine.

- Najzanimljiviji je slučaj sa autobusom u kojem su cigarete bile sakrivene u krovu od klima-uređaja, 300-400 boksova, a u podu je bila marihuana - 55 kg. Naravno, bilo je još zaplena, ali manjih - rekao je Dejan u emisiji “24sedam sa Marom”.

Šef prelaza Goran Đorović otkrio je voditeljki Mariji Atanasković da je prisustvo carinskih pasa na prelazu dragoceno, ne samo zbog njihovog njuha, već i same pojave.

- Samo prisustvo službenih pasa na graničnom prelazu kod potencijalnih krijumčara izaziva dodatnu nervozu. Posmatranjem putnika ta nervoza se lakše uoči i onda se lakše donosi odluka o eventualnom pregledu vozila ili putnika. Naravno, prilikom pregleda vozila, kada učestvuju službeni psi mnogo je lakše otkrivanje krijumčarene robe, s obzirom na to da su psi obučeni da lakše nego ljudi otkriju mesta gde se nalazila roba a više je nema, ili je u autu - objasnio je Đorović.

 

 

Krijumčari narkotike uglavnom kriju u hrani i odeći, pa je tako upamćen slučaj jednog pokušaja šverca heroina u tegli krema “nutela”.

Carinici su u autobusima pronalazili različite namirnice jakog mirisa, koje su tu stavljene s ciljem da zavaraju trag sakrivene robe.

Kako to utiče na pse, šta je carinicima glavni signal da neko vozilo detaljnije pregledaju i gde možete da vidite Heru, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam TV.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike