KOKAIN U PATIKAMA, “ROLEX” U TOSTERU: Kako carinici “provaljuju” švercere? 24sedam na ispostavi aerodroma "Nikola Tesla"

22.12.2021

19:00

0

Mule je teže prepoznati, odaju ih destinacije sa kojih putuju, ali i tablete za zatvaranje koje nose sa sobom u prtljagu

KOKAIN U PATIKAMA, “ROLEX” U TOSTERU: Kako carinici  “provaljuju” švercere? 24sedam na ispostavi aerodroma "Nikola Tesla"
carina Horgoš - Copyright Carina Srbije

Da li znate koliko kokaina može da stane u đon od patika? Koliko skupocenih satova može da se spakuje u toster? Sve su to viđali naši carinici! 

Sezona praznika podrazumeva veliki broj putnika u drumskom i aviotransportu. Gužvu koriste i šverceri, jer im je lakše da se kroz nju “provuku”. Ekipa portala 24sedam posetila je carinsku ispostavu aerodroma “Nikola Tesla”, gde su nam carinici otkrili kako uvek “provale” švercere.

Pre samo nekoliko dana, na ovom aerodromu je uhvaćen jedan sredovečni makedonski državljanin koji je pokušao da krijumčari kokain u tečnom stanju, tako što je odeću u koferu sa kojim je putovao bukvalno natopio ovim opijatom. Carinicima je zapao za oko jer je putovao iz Južne Amerike, iz Ekvadora, u torbi nije imao ni četkicu za zube, ni sredstva za higijenu, ni obuću, već samo tu mokru odeću koja je na rendgenu odavala čudnu boju. Kada je kofer otvoren, osetio se jak miris kiseline, a putnik se pravdao da nije stigla da mu se osuši odeća pre putovanja. Izvršen je preliminarni test na prisustvo narkotika, kojim je otkriveno da je u pitanju kokain.

Andrija Raičević, šef smene, kaže da se ovakvi slučajevi uočavaju na osnovu iskustva carinika, operativnih podataka, korišćenjem rendgena, ali da je i destinacija sa koje putnik dolazi često indikacija za dalju proveru.

“Bilo je i u patikama, tu smo imali slučaj da je dečko doputovao iz Kolumbije, kod njega u prtljagu nije bilo ništa, ali prilikom ličnog pretresa je utvrđeno da nije čak imao ni uložak, đon je bio skroz izdubljen i u tom udubljenju se nalazio paket sa kokainom I u jednoj i u drugoj patici, bilo je više od kilograma ukupno”, rekao je Raičević za emisiju “24sedam sa Marom” i dodao da se momak neobično polako i oprezno kretao, pa je i sam njegov hod bio sumnjiv.

24sedam/Ivan Mitić
Andrija Raičević, šef smene u razgovoru sa autorkom emisije "24sedam s Marom"

Gutače droge, odnosno mule je teže prepoznati, odaju ih takođe destinacije sa kojih putuju, ali i tablete za zatvaranje koje nose sa sobom u prtljagu.

Aerodrom je karakterističan po pokušajima šverca predmeta manjih dimenzija, ali velike vrednosti, kao što su satovi, nakit, ali i veće količine novca.

Dešavalo se da putnici prođu kontrole na raznim evropskim i svetskim aerodromima, ali ih po sletanju na beogradski, naša carina uoči i spreči krijumčarenje.

24sedam/Ivan Mitić
 

“Imali smo situaciju da je putnik je iz Amerike krenuo, iz Čikaga, on je putovao Čikago-Njujork, Njujork-Frankfurt, Frankfurt-Beograd i kada je sleteo na beogradski aerodrom, na naše zadovoljstvo, mi smo pronašli sakriveno u tosteru devet skupocenih satova, to je bila vrednost preko 500.000 dolara, tako da takvih situacija ima mnogo, mnogo. Svi ovi skupoceni satovi koji se oduzimaju ovde na graničnom prelazu Aerodrom Nikola Tesla, svi oni budu čekirani i prodju neku kontrolu na nekom od evropskih aerodroma, ali ih mi sačekamo ovde i okončamo postupak”, pohvalila nam se šefica carinske ispostave aerodrom “Nikola Tesla”, Branka Popović.

24sedam/Ivan Mitić
Branka Popović, šefica carinske ispostave Aerodrom “Nikola Tesla”

Kod satova je carinicima indikativno ako u prtljagu uoče praznu kutiju, račun ili garanciju, bez obzira na to što putnik veruje da je siguran, jer je sat stavio na ruku. Inače, samo kutija “Rolex” sata vredi 500 evra!

Na rendgenu se sve vidi i to po bojama, iskusni carinik može da prepozna o kojoj se robi radi.

“Možemo da vidimo sve što ima u koferu, samo zavisi koje je gustine materijala, znači, ako je velika gustina tipa zlata, nakita onda je crna boja, teget boja, to nam je prvi indikator onda uzmemo kofer odnesemo tamo gde su oni naši stolovi za pretres i tamo otvorimo, potvrdimo samo ono što smo videli”, objasnio je voditeljki Mariji Atanasković carinik Stevan Vasić.

Što se tiče šverca novca, dozvoljeno je bez prijave iz zemlje izneti i u zemlju uneti 10.000 evra, a sve preko toga se mora prijaviti nadležnim organima. Ekstreman slučaj je jedna gospođa koja je putovala za Italiju, a u rukama je držala pleteni ceger sa 700.000 evra, naravno, neprijavljenih!

Kako su ljudi švercovali zmije, koji je omiljeni suvenir sa Kube i kako “miriše” živa sipa koja je “doputovala” u koferu jednog Kineza, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam TV.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike