Ukinut pritvor Miki Aleksiću: Učitelj glume će se braniti sa slobode!

10.03.2022

15:49

0

Miroslav Aleksić je optužen za četiri silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja

Ukinut pritvor Miki Aleksiću: Učitelj glume će se braniti sa slobode!
24sedam/Katarina Mihajlović

Miroslavu Miki Aleksiću ukinut je kućni pritvor. On će se ubuduće optužbi za silovanje i nedozvoljene polne radnje braniti sa slobode. Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksulano zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke.

Miroslav Aleksić, optužen za seksualno zlostavljanje sedam polaznica, u četvorosatnom iznošenju odbrane praktično priznao da je vređao i omalovažavao polaznike svog dramskog studija "Stvar srca"

Reditelj i vlasnik škole glume, koji je pred Višim sudom u Beogradu prvi put javno iznosio odbranu i šokirao svojim izjavama, između ostalog, istakao je i da se glumica Iva Ilinčić "prenemagala" dok joj je zadavao zadatke, kao i da je normalno decu nazivati "gluperdo, glupane i glupačice".

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Miroslava Aleksića za krivična dela silovanja i nedozvoljene polne radnje, koje je počinio nad sedam devojaka, koje su pohađale njegovu školu glume. Prva je Aleksića prijavila glumica Milena Radulović, posle čega je isto učinila i njena koleginica Iva Ilinčić. Aleksić je u sredu četiri sata iznosio odbranu, u kojoj je u više navrata omalovažio žrtve i optužio medije za hajku. Nakon brojnih uvreda koje je izneo na račun Milene Radulović, reditelj se osvrnuo i na njenu koleginicu Ivu Ilinčić.

Optuženi je priznao i da je bio strog i da je vređao svoje učenike, te da smatra da nema ništa loše u tome ako se neko vređa.

- Moja poslednja ocena na fakultetu je bila desetka i tada sam od profesora dobio komentar: "Deset, budaletino", a meni je bilo milo što to čujem. Nema ništa loše u ovim izrazima - gluperdo, glupane i glupačice. Tako se i meni danas javljaju neke moje učenice i kažu mi: "Ovde glupačica ta i ta" - kazao je Aleksić.

Aleksić je pred sudom izjavio i da on nije nastavnik kao što piše u optužnici, već da je reditelj punih 40 godina.

- Negiram da sam bio nastavnik, nego sam svih 40 godina bio režiser. Nikada niko nije bio primoran da pripada dramskom studiju. Tu su dolazili dobrovoljno četiri puta mesečno po sat i po - rekao je Aleksić.

On je objasnio da je rečenicu "Ne trebate vi meni nego ja vama" izgovorio u smislu da ih on ne tera budu deo studija i uče glumu ukoliko ne žele.

- Mojim učenicima sam davao razne zadatke. Jedan od njih je bio da idu u Knez Mihailovu i da gledaju ljude otpozadi i da mi procene šta čovekov hod govori o njegovom stanju, da li je samouveren, smoren ili ima neki problem.

Mika Aleksić je u sredu u Palati pravde u svom opširnom izlaganju opisao kako izgleda jedan njegov čas.

- Na času sam tražio disciplinu i kod mene nije bilo kašnjenja. Kada uđu u studio i stanu u vrstu, kreće "Očenaš". Muva se ne čuje, njih 25 je kao jedno. Nikada me nisu oslovljavali nastavnikom ili učiteljem. Vrata studija, dok sam ja držao časove, nikada nisu bila zaključana.

Optuženi reditelj kaže da je više kažnjavao dečake, ali specifičnim metodama.

- Ukoliko bi oni nešto pogrešili, bili tvrdoglavi i ne bi želeli da odustanu od svog stava, terao sam ih da se umivaju. Ako učenik ne uspe da se izvuče iz situacije u kojoj je bio, ja ga pošaljem opet na umivanje - rekao je Aleksić:

Uhapšen je 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru.

Bonus video

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti