Mika u sudnici držao predavanje! Pominjao moć, novac, ali i prostituciju: Advokat Tintor izneo detalje - evo kako je izgledala odbrana!

03.02.2022

07:19

0

Advokat Jugoslav Titntor je izjavio da više nema tajnosti istrage, te da novinari ne saznaju informacije na osnovu izjava

Mika u sudnici držao predavanje! Pominjao moć, novac, ali i prostituciju: Advokat Tintor izneo detalje - evo kako je izgledala odbrana!
mika aleksic suđenje palata 0202 2022 foto kaca (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Advokat glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, Jugoslav Tintor je gostujući u jutarnjem programu ipisao kako je izgledalo iznšenje odbrane u slučaju silovanja za koje je optužežn učitelj glume Miroslav Mika Aleksić. Reitelju i profesoru se na teret stavlja više silovanja i polnog uznemiravanja, 

Advokat Jugoslav Titntor je izjavio da je ovo prvi put da možemo da razgovaramo jer više nema tajnosti istrage i novinari ne saznaju o toku postupka na osnovu izjava.

- U sudnici je bilo dvadesetak novinara iz različitih kuća i meni je drago da vidim na koji način oni razumeju 3,5 sata iznošenja odbrane okrivljenog. Moj utisak, lični, je da je to bilo predavanje, a ne odbrana. Svako ima pravo da se brani na način koji smatra najpovoljnijim i on ne može biti ograničavan u tom smislu. Ja nisam tu da dajem savete, ocene ili da ukazujem da to možda nije bio najbolji put. Novinari su primetili da je sudija deset puta vraćala priču na temu - objasnio je Tintor.

Kako kaže, ovde se priča o optužbi, o činjeničnim tvrdnjama, a okrivljeni ima svoj koncept odbrane.

- Raznih je tu bilo misli koje se započnu, pa po meni, ne završe nekom poentom - istkao je.

Kako je Aleksić u odbrani rekao, devojke si imale loše odnose u porodici, sa očevima. Pored toga navodno je izjavio da se majka jedne od njih bavila prostitucijom.

Advokat Jugoslav Tointor je kazao da se od okrivljenih očekuje "sve moguće" kada je odbrana u pitanju.

- Ja sam očekivao, čekamo tu odbranu prilično dugo, kada me neko pita, očekivao sam sve moguće. Nije to samo o očevima bilo već raznih tvrdnji, a nijedna nije dovršena do kraja - rekao je on.

Kako su mediji preneli, Aleksić je, navodno, rekao da ga je Milena "zavodila". Na ovo Tintor dodaje da je bilo mnogo tvrdnji i priča koje Aleksić ima pravo da iznese, ali da po njegovom utisku nedostaju činjenice.

- To ćemo sve videti, sve on krene, započne i ne dovrši. Kaže da je ovo projekat protiv njega, ali ne kaže zašto, niti čiji... Pa kaže ovo je spoj različitih interesa, moći i novci. Pa, kojih? Čijeg novca? Hajde, ako imaš nešto da kažeš. To u sudnici nismo čuli - istiiče advokat.

Prema njegovim rečima, tu ima sklonosti ka dramaturgiji, i kada odbrana daje neke izjave oni sve nešto nagoveštavaju.

- Kao, čuće se. Ali ovo je momenat u postupku kada okrivljeni, javno i neometano, kaže šta ima u odnosu na ono što mu se stavlja na teret - rekao je Tintor.

Naglašava da nije na njemu da da ocenu i ponavlja, da kada dođe i kaže - ja vidim da je to sindrom lažnih sećanja, mora se znati da postoje ekspertski timovi koji su veštaci u postupku, oni procenjuju kazivanje, sećanje, konfabulaciju, iskrivljenu memoriju...

- Oni su veštačili sve oštećene i utvrdili da toga nema. Da li je on kao okrivljeni veći ekspert od eksperata? Bilo je tamo psihologije, pedagogije, raznoraznih citiranja, od Vebera do Jerotića. Ali ono što meni kao nekome ko se bavi krivičnim pravom, nedostaje, to je egzaktno - činjenične tvrdnje i dokazi. To nismo čuli - istakao je Tintor.

Tokom iznošenja odbrane, ispred suda bio je protest podrške devojkama koje su Miku optužile, a njihov advokat rekao je da u ovakvim procesima izjave okrivljenih ne smeju da se doživljavaju lično. Navodi da je objasnio da se ne treba upuštati u ovo.

- Kada se neko brani u postupku, ne treba ni iz pozicije oštećenog doživljavati to lično i direktno. On će pokušati na svaki mogući način da izvitoperi i relativizuje ono što je na stolu. Znate, i u postupcima, i njegov branilac takođe ima neke zakonske mogućnosti. Sve je to uobičajeno, nije ovo ništa novo. Jeste mi bilo neuobičajeno da se tri i po sata sluša iznošenje neke priče, koja na momente bude interesantna, ali nema direktne veze sa onim što je tema. Nisam imao prilike često da čujem takav način odbrane - rekao je Tintor.

Prokomentarisao je još jedan postupak odbrane.

- Daću vam primer. Ako vam se stavlja na teret da li ste nešto radili ili niste, a vi sat vremena pokušavate da objasnite da ste režiser, a ne učitelj, i da to nije bila škola. Da biste se branili od krivičnog dela obljube zloupotrebom položaja, to činite dokazujući da vi niste bili u odnosu učenja. Umesto da date kontekst, vi praktično držite drugu liniju odbrane, a to je da to nije bila škola i da vi niste nastavnik. Procena je suda da li jeste, ili nije bila škola. Ali ono što se pokušava plasirati je da taj studio, kako je registrovan, u APR-u nije upisan sa delatnošću ustanove za edukaciju. U tom smislu se kaže da nije škola, obavezna je samo osnovna kako on kaže, svako je mogao da dođe i ode... Neću da dajem ideje odbrani, ali mislim da to nije pravi put - kazao je Jugoslav Tintor.

Naglašava da ovo krivično delo ne podrazumeva samo osnovnu i srednju školu i fakultet, zna se na šta je zakonodavac mislio rekavši "ko koristi položaj i zloupotrebljava ga, a taj položaj se zasniva na određenom odnosu koji se uspostavljen u procesu učenja", neću ja na pola odbrane da iznosim utiske - zaključio je Jugoslav Tintor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike