Srpska virusologinja skenirala omikron soj i najavila kraj pandemije: Evo kad skidamo maske i pobeđujemo koronu

18.12.2021

14:48

0

Ona navodi i da je vakcinacija jedini spas od novih sojeva i da samo većim odzivom za vakcinacijom možemo da se nadamo kraju pandemije

Srpska virusologinja skenirala omikron soj i najavila kraj pandemije: Evo kad skidamo maske i pobeđujemo koronu
Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Srbija poslednjih dana ima povoljniju epidemiološku situaciju, a brojevi novozaraženih pacijenata su u padu u svim krajevima naše zemlje.

Stručnjake u svetu brine pojava omikrona, novog soja koronavirusa, koji uveliko hara Evropom i svetom, dok u Srbiji ova varijanta još uvek nije registrovana.

Virusologinja prof. dr Nada Kuljić Kapulica rekla je za Kurir da su dosadašnja istraživanja pokazala da je ovaj soj zarazniji, da daje blažu kliničku sliku i da je kod njega manji procenat smrtnosti.

- Činjenica je da se ovaj soj brže prenosi, ali ja smatram i imam optimističko predviđanje da pošto ovaj soj ima manji stepen virulentnosti i time što daje slabije kliničke slike kod pacijenata možemo da vidimo neki znak da nam se bliži kraj pandemije. Blaže kliničke slike ovog soja daju nadu da će i budući sojevi biti takvi - kazala je prof. dr Nada Kuljić Kapulica.

Ona navodi i da je vakcinacija jedini spas od novih sojeva i da samo većim odzivom za vakcinacijom možemo da se nadamo kraju pandemije.

- Postojeće vakcine iako imaju manju efikasnost protiv novih sojeva ipak daju određeni stepen zaštite koji utiče na razvitak kliničke slike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike