Jedna srpska planina povezuje dinosauruse, retku pticu i ikonu Hrista bez kose na pećinskom zidu! Zavirite! (FOTO/VIDEO)

19.12.2021

07:35

0

Autor: Maja Kostić

Stara planina proglašena je za park prirode, a od strane UNESKO-a predložena za svetski rezervat biosfere

Jedna srpska planina povezuje dinosauruse, retku pticu i ikonu Hrista bez kose na pećinskom zidu! Zavirite! (FOTO/VIDEO)
riđi mišar (1) - Copyright M.K./privatna arhiva

Stara planina raj za naučnike, decu i eko-turizam i možda jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svetu.

Na Staroj planini živi jedna od najređih i najlepših ptica u Evropi, riđi mišar. Ona je i dom krilastog zvončića za koga se smatra da nastanjuje samo Staru planinu. Kao takva ona je od neprocennjivog značaja za nauku te bi bilo kakva ekonomska eksplatacija ovih resursa dovela do katastrofalnih posledica.

- U današnje vreme svedoci smo toga da se čovek veoma udaljio od prirode. Ne samo što se udaljio, već ju je svojim neodgovornim i bahatim ponašanjem mnogo ugrozio. Nestaju pojedine vrste biljaka i životinja, a mnoge su pred istrebljenjem. Čovek ne shvata da je došao poslednji čas za otrežnjenje. Ako to brzo ne shvati, ozbiljno će biti ugroženo njegovo postojanje - rekao je Vladimir Manić, prosvetni radnik, fotograf i autor brojnih filmova o Staroj planini.

Jedna od najređih ptica u Evropi živi na Staroj planini. Ovu vrstu Manić je pronašao i snimio, 1991. godine.

- Do te godine se nije znalo da živi na prostorima Srbije i tada je zvanično zabeleženo da je ona počela i kod nas da se gnezdi. Riđi mišar je ptica iz porodice jastrebova, a ornitolozi je smatraju za jednu od najređih - istakao je Manić. koji je o ovoj ptici snimio i film „Kliktaj divljine“.

Privatna arhiva
Vladimir Manić

Jedinstveni staroplaninski ili krilasti zvončić (Campanula calicialata), koju su krajem prošlog veka pronašli niški botaničari Bojan Zlatković i Vladimir Ranđelović, je specifična samo za podneblje Stare planine.

- Za ovu biljku se smatra se da je potpuno nepoznata u nauci i tercijarne je starosti. Upisana je u Crvenu knjigu flore Srbije - kaže Manić.

On dodaje da su pronađeni i tragovi dinosaurusa u drugoj polovini prošlog veka u ataru sela Dojkinci.

Međutim, na planini postoji i crkva Sveti Petar I Pavle iz XIII veka koja se nalazi u pećini. U njoj se nalazi i jedinstvena ikona „Isus mladenac“ koja je nacrtana na steni pećinskog zida.

24sedam/M.K.
 

A pored crkve klisura Temac pruža nesvakidašnje prizore. U njoj je i najveći muzej kamenih skulptura na otvorenom u Srbiji, stvoren od crvenog peščara

Ali, ljudski nemar preti da ugrozi ovu nesvakidašnju lepotu, upozorava Manić.

- Svedoci smo da je u zadnjih nekoliko decenija na mnogim našim planinama čovek nemilice eksploatisao prirodna bogatstva. I šta danas tamo možemo da vidimo? Ekspanziju izgradnje turističkih objekata, zagađenje voda i vazduha, deponije, neplansku seču šume, ugrožavanje ekosistema - kaže Manić.

Privatna arhiva
 

On dodaje da bi Stara planina treblo da se sačuva od svakog vida ekonomskog eksploatisanja i da se, pre svega, promoviše eko turizam.

- S obzirom na to da je Stara planina pravi botanički rezervat i stecište mnogih retkih, endemičnih i reliktnih vrsta od neprocenjivog značaja za nauku i područje izuzetnih prirodnih vrednosti, postavlja se pitanje zašto se ne bi ovaj predeo mogao iskoristiti za naučna istraživanja, za eko – turizam - istakao je Manić.

Kako je dodao, kada je reč o posetama potrebno je akcenat baciti na decu iz naših škola i omladinu, studente fakulteta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike