Korona presek: Pad broja novozaraženih, preminuo 41 pacijent

08.12.2021

15:22

0

Najnovije informacije oko kovida u našoj zemlji

Korona presek: Pad broja novozaraženih, preminuo 41 pacijent
24sedam

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.675 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 41 pacijent.

Testirano je 1.618 osoba.

Na respiratorima je 194 pacijenata.

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 1,884 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 40 pacijenata, dok je na respiratoru bilo 180 pacijenata. Tom prilikom testirano je 15.843  osoba.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, rekao je da nema informacije o tome da je novi omikron soj izolovan u Srbiji.

- Taj posao radi Medicinski fakultet u Beogradu i takvih podataka još nema, a da ih ima, obelodanili bi ih.

Govoreći o tome šta smo saznali do sada, da li je pojava ovog mutiranog soja kovida 19 dobra ili loša vest za čovečanstvo, dr Šekler ističe da su pojavu novog soja pratile panične vesti da postoji mogućnost da bude i gore.

- Ovaj put se desilo da bude bolje, mnogo bolje, i to je, možda, korak koji je virus trebalo da napravi u procesu prilagođavanja nama, da će se pandemija završiti nekom vrstom sporazuma, primirja između nas i virusa. Svako treba da uradi deo stvari, da se zaštitimo, da preduzimamo mere, da pratimo uputstva stručnih ljudi, a virus da postane manje virulentan i da izaziva lakše kliničke znake - rekao je Šekler za RTS.

Pominje se da je omikron preuzeo deo genetskog materijala drugog virusa, onog koji izaziva običnu prehladu. Dr Šekler kaže da ima i takvih vrsta informacija, ali je nezahvalno to procenjivati, jer je vrlo kratka sekvenca o kojoj se priča. Sastoji se od 12 nukleotida, a sličnih sekvenci ima i u drugim virusima, pa i u genomu samog čoveka, tako da o poreklu možemo samo da spekulišemo, ne možemo da budemo sigurni.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti