Srpska pravoslavna crkva saopštila tužne vesti: Preminuo je prota Momir Lečić, dugodišnji sekretar Kancelarije patrijarha srpskog (FOTO)

01.12.2021

22:27

0

Zaupokojena liturgija sa opelom biće služena 2. decembra 2021. godine sa početkom u osam časova u Hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu

Srpska pravoslavna crkva saopštila tužne vesti: Preminuo je prota Momir Lečić, dugodišnji sekretar Kancelarije patrijarha srpskog (FOTO)
Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Preminuo je protođakon Momir Lečić, dugodišnji sekretar kancelarije patrijarha srpskog, saopštila je SPC.

Momir Lečić je rođen 30. marta 1936. godine u selu Bresnici kod Čačka od roditelja Vlastimira i Vasilije.

Osnovnu školu je završio u Čačku 1950. godine. Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1954. godine. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1960. godine, a u međuvremenu je odslužio vojni rok. Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu u Bonu (Nemačka) u periodu od 1960. do 1962. godine.

Patrijarh srpski German je rukopoložio teologa Momira Lečića u čin đakona na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice 4. decembra 1962. godine. Odlukom patrijarha Germana unapređen je u zvanje protođakona na praznik Svetog Vasilija Velikog, 14. januara 1973. godine. U Hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene služio je do 1984. godine, kada je, na svoju molbu, premešten na službu u Hram Svetog Aleksandra Nevskog. Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda postavljen je za činovničkog pripravnika u Kancelariji patrijarha srpskog 1962. godine, zatim je 1965. godine imenovan za pisara, a za sekretara je postavljen 1975. godine. Uporedo je obavljao dužnost referenta Velikog crkvenog suda. Službu u Kancelariji patrijarha srpskog okončao je 2009. godine, kada mu je Sveti arhijerejski sinod dodelio Orden Svetog Save II stepena.

 

 

Autor je naučnog rada „Izgradnja i obnova crkava i manastira od 1920. do 1941. godine“, objavljenog u „Spomenici Srpske pravoslavne crkve 1920-1970“.

Predano i odgovorno je vodio rad Kancelarije patrijarha Germana, a zatim i Kancelarije patrijarha Pavla. U više navrata bio je član poslanstava Srpske pravoslavne crkve tokom zvaničnih poseta pomesnim pravoslavni crkvama.

Učestvovao je u zasedanjima međucrkvenih konferencija širom sveta.

Zaupokojena liturgija sa opelom biće služena 2. decembra 2021. godine sa početkom u osam časova u Hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi