Magija koju nikada neće prevazići: Jedina ovakva radnja u Nišu postala glavni hit među turistima (FOTO, VIDEO)

20.11.2021

19:00

0

Autor: Maja Kostić

U Nišu postoji samo jedna prodavnica ploča koju mnogi obožavaju

Magija koju nikada neće prevazići: Jedina ovakva radnja u Nišu postala glavni hit među turistima (FOTO, VIDEO)
viber_image_2021-11-19_15-46-17-043 - Copyright 24sedam/M.K.

Magija koja nastaje onda kada igla dotakne ploču, glavni je razlog što su “longlplejke” i gramofoni ponovo u modi i što ovaj, naizgled zastareli trend, uveliko ponovo oživljava. 

Analogni zvuk koji je, kako kažu zaljubljenici u ploče, prijatniji za slušanje, prirodniji i bliži zvuku koncerata ili žive svirke,  svojstven je jedino vinilu kome se i mladi i stari sve radije vraćaju. Na jugu zemlje tome u prilog svedoči jedina radnja gramofonskih ploča u Nišu koju redovno posećuju kupci širom zemlje, ali i strani turisti kojima je ovo postala gotovo nezaobilazna lokacija. Osim što je cena pristupačnija nego u inostranstvu, žele da kao suvenir kući ponesu primerak ploče uglavnom muzike sa Balkana.

24sedam/M.K.
 

Kada je radnja pre gotovo 10 godina godina otvorena, mnogi su bili skeptični da će opstati duže od nekoliko meseci. Međutim, njen vlasnik Zoran Cekić nije imao dilemu da je, nakon pauze od 20 godina, bilo krajnje vreme da Niš ponovo gramofonsku ploču uvede na velika vrata.

-  Najpre smo kolega i ja videli šta imamo u kućnoj kolekciji, šta je tu interesantno. U tom momentu imali sam kolekciju od čak 12.000 ploča, koju i danas obogaćujemo. Počeli smo da posećujemo berze ploča u Beogradu, Novom Sadu, kod nas gde takođe ima tih berzi, i došli smo na ideju da udružimo naše kolekcije, pa da probamo da otvorimo radnju jer je nije bilo van Beograda nigde. Spojili smo ono što volimo sa onim što donosi prihode i otvorili smo radnju - priča za naš portal jedan od suvlasnika radnje Zoran Cekić. On kaže da je do sada prodao oko 200 gramofona i na desetine hiljada ploča.

24sedam/M.K.
Zoran Cekić u svojoj radnji

Muzici sa vinila mora se, kaže, posvetiti posebna pažnja. Potrebno je izdvojiti malo vremena, ne može se samo “kliknuti” na sledeću pesmu, ploča se sluša cela, redom, a kada se završi, treba je očistiti i  vodite računa o njoj. 

24sedam/M.K.
 

Interesantno je, kaže Cekić, da su najčešće mušterije zapravo mladi ljudi koji su ili nasledili ljubav prema vinilu od starijih, ili su znatiželjni kako zvuči pesma kada se igla spusti na ploču.

- Onda se odluče da kupe i gramofon, mi uglavnom prodajemo polovne gramofone, ali donose i neke stare koje žele da poprave. Najviše se traži muzika s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, ali i džez koji u Nišu uvek ima slušaoce. Veoma dobro ide rok muzika bivše Jugoslavije - grupe EKV, "Partibrejkersi", "Haustor" - priča nam on  i tvrdi da interesovanje za ploče zapravo nikada nije ni prestalo.

24sedam/M.K.
 

- Grupe koje su držale do sebe su i devedesetih izdavale vinil. Naša klijentela su uglavnom mladi, a i grupe koje se sada pojavljuju objavljaju ploče. Jeste to skup način za slušanje muzike, ali je jedan od kvalitetnijih. Od toga muzičari ne mogu zaraditi, to je više simbolika kada objave 500 primeraka, ali to je simbolika koja nema cenu – ističe.

Na rafovima ove radnje nalazi se veliki izbor "longplejki" i "singlica" čija se cena kreća od desetak do stotinak evra, ali ima i onih čija je cena preko 10.000 dinara, poput Miše Blama i slično. Mnogo je i onih od neprocenjive vrednosti koje čekaju ozbiljne kolekcionare.

Da je u Nišu popularnost vinila sve veća, pokazuje i to što se u kafićima jednom mesečno organizuju berze ploča, a u poslednje vreme česte su i žurke na kojima di-džejevi puštaju samo muziku sa vinila, a nedavno je otvoren i kafić u kom se muzika sluša jedino na gramofonu.

Sve više je i kolekcionara kojima je jedina radnja u Nišu umnogome olakšala put do omiljenih primeraka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike