On peče najbolju rakiju u Srbiji: Basista slavnog rok benda toliko otkinuo na nju da je odneo u Ameriku (VIDEO)

07.11.2021

17:00

0

Ilija Rudić iz Borče ima toliko medalja za svoju rakiju da više nema gde da ih okači

On peče najbolju rakiju u Srbiji: Basista slavnog rok benda toliko otkinuo na nju da je odneo u Ameriku  (VIDEO)
viber_image_2021-11-06_13-23-24-198 - Copyright 24sedam

Čini se da u Srbiji svaka druga kuća pravi rakiju ili bar ima nekog rođaka koji peče "proverenu". Međutim, da li znate gde je najbolja rakija? I mi smo se iznenadili. U Borči, kod Ilije Rudića!

Na zidovima njegove male destilerije na periferiji Beograda, više nema mesta - sve su popunile medalje, priznanja i diplome za kvalitet rakije koju pravi. Mnogi se iznenade kad shvate da najbolji hobista-rakijaš u Srbiji ovo piće peče u podrumu svoje kuće u Borči. 

- Moja destilerija, ja sam je nazvao urbana, jer se nalazi u naseljenom mestu. Komšije vole da svrate, čak i oni koji ne piju rakiju, ovde im ‘krene” - kaže Ilija Rudić za emisiju “24sedam sa Marom”.

Njegova rakija se zove “Inspiracija” i do sada je pobeđivala na mnogim takmičenjima u Srbiji, ali i u okolnim zemljama. Ime je dobila zahvaljujući Ilijinom sinu Petru, koji iznad destilerije ima muzički studio, pa su njegovim gosti i saradnici, kad zapne kreativni tok, tražili “inspiraciju” u čašici i dobijali je baš tako.

Imao je Ilija i svetske goste - za ovu malu destileriju čuo je čak i basista grupe “Faith No More” Bili Guld, koji je došao, popio nekoliko čašica, odneo dve flaše i rešio da promoviše rakiju po Americi. 

Ilija svoju rakiju ne prodaje, ali mnogi bi da je kupe. 

- Dobra rakija ne može da bude jeftina! U zavisnosti od godine, dunja se kreće, evo sad najavljuju 40, 50 pa čak je išla i do 80 dinara ja se sećam. E sad, ako vam treba za litar dunjevače od 10 do 12 kilograma kad je izuzetno dobra godina do 20-22 kilograma za litar dunjevače kad je loša, a ako je platite 50 dinara, već vas u voćnjaku košta 1.000 dinara litar dunjevače, bez pripreme, bez ičega, a  sve ostalo gde je? To ako hoćete da radite dobro i pošteno. A ako hoćete, kao mnogi što rade, uzmu podlogu jabuku, jer je jabuka jeftina, pa napravi jabukovaču, pa doda malo dunje, aromu, pa prodaje veštaka za 800 dinara to ne pije vodu, tu ne možete da očekujete kvalitet”, objašnjava Ilija.

Kako da prepoznate lošu rakiju, koja je tajna njegove rakije i šta sve čuva u svom podrumu, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike