Pokrenut postupak zbog "Ivermektina": Pred Sudom časti 15 lekara!

05.11.2021

15:55

1

Lekari mogu izgubiti licencu

Pokrenut postupak zbog "Ivermektina": Pred Sudom časti 15 lekara!
Ivermectin profimedia-0586308009 - Copyright Profimedia

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti pokrenula je postupak pred Sudom časti, protiv lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovid-19 infekcije lekom "ivermektin".

Čak 15 lekara mogu izgubiti licencu, prenosi Telegraf.

Među administratorima vajber grupe "LRNE - Ivermektin preporuke", u kojoj se promoviše korišćenje antiparazitskog leka “ivermektin”, našla su se imena lekara iz Beograda i Niša. Među njima su, pored ostalih, lekari Medicinskog fakulteta u Beogradu i Nišu - prof. dr Valentina Arsić Arsenijević i prof. dr Bojko Bjelaković.

- Trenutne aktivnosti koje se sprovode u cilju formiranja slučaja vezanog za Viber grupu u kojoj se promoviše upotreba leka Ivermektin, odnose se na utvrđivanje identiteta lica, kao i činjenice da li su u pitanju lekari, odnosno da li su u pitanju članovi Lekarske komore Srbije. Lekari koji su članovi Lekarske komore Srbije, moći će da odgovaraju pred Sudom časti i Etičkim odborom, a ostali će biti u nadležnosti drugih organa Republike Srbije. Kroz saradnju sa zdravstvenom inspekcijom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, Lekarska komora Srbije će preduzeti sve dalje potrebne aktivnosti. Lekarska komora Srbije apeluje na građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama - saopšteno je ranije iz Lekarske komore Srbije.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je "zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite od strane zdravstvenog radnika van zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse" (Zakon o zdravstvenoj zaštiti, "Sl. glasnik RS", br 25/2019, stav 2. člana 160).

Zakon predviđa dalje da "ako zdravstveni radnik postupi u suprotnosti sa stavom 2. ovog člana, nadležna komora zdravstvenih radnika zdravstvenom radniku oduzima licencu, u skladu sa zakonom".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike