Ko je imao koronu preti mu ovaj sindrom! Srpski lekar upozorio - tri simptoma su ključna

01.11.2021

16:18

0

Branislav Milovanović navodi kako je većinsko stanovište naučnika u svetu da su sindrom hroničnog umora i postkovid sindrom ista bolest

Ko je imao koronu preti mu ovaj sindrom! Srpski lekar upozorio - tri simptoma su ključna
Copyright Profimedia

Dr Branislav Milovanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije i šef Neurokardiološke laboratorije KBC "Bežanijska kosa“ objašnjava šta je postkovid sindrom o kome se mesecima unazad priča.

On podseća da je u junu mesecu bio okrugli sto koji je organizovala Evropska unija koji je bio posvećen postkovid sindromu i sindromu hroničnog umora. Treba napomenuti da prema zvaničnim podacima EU svaki deseti pacijent koji je preležao koronu ulazi u stanje postkovid sindroma.

- I dalje traju rasprave naučnika da li je sari o istoj ili o dve različite ali veoma slične bolesti. Zajedničkog stava još nema ali većina naučnika smatra da se radi o istom sindromu - kaže dr Milovanović.

Razjašnjavajući šta su simptomi postkovid sindroma dr Milovanović kaže:

- Ukoliko imate umor koji se pojavio prvi put i remeti vam život duže od 6 meseci, izraziti zamor posle fizičkog opterećenja, poremećaj spavanja. Ova tri simptoma su ključna. Takođe, postoji i kognitivni poremećaj - pacijenti imaju problem sa koncentracijom i pamćenjem. Mnogi se žale na vrtoglavice, nestabilnost i gubitak svesti.

Napominje da je problem što kada se kod takvih pacijenata uradi dijagnostika vi zapravo ništa specijalno ne nađete.

- Imamo metaboličke poremećeje koje ne možemo da dokažemo klasičnom dijagnostikom. To je problem - rekao je dr Milovanović.

Ističe da je Evropski parlament doneo rezoluciju da se mora dodatno ulagati u ispitivanje ovog sindroma.

- Postkovid sindrom je izuzetno opasan. On može da odvede u invaliditet. Pacijent ne može da radi, napušta posao, kod kuće i na poslu nema razumevanje za njegovo stanje. A to stanje može da traje godinama i može da dovede i do smrti - kaže dr Milovanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike