"To je treći nivo nasilja": Oglasila se škola iz Kraljeva čiji su učenici brutalnim udarcem oborili dečaka

01.11.2021

15:23

0

Maloletnici koji su napali svog vršnjaka saslušani su od strane policije

"To je treći nivo nasilja": Oglasila se škola iz Kraljeva čiji su učenici brutalnim udarcem oborili dečaka
Profmedia

Novi slučaj vršnjačkog nasilja koji je potresao Srbiju dogodio se 25. oktobra u Kraljevu. Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi da je jedan udarac bio dovoljan da se tinejdžer zatetura i padne na beton. Tinejdžeri su učenici Poljoprivredno-hemijske škole "Dr Đorđe Radić".

- Iako se slučaj desio van škole, a s obzirom na to da su akteri incidenta i učenici koji pohađaju našu školu, škola se u okviru svojih nadležnosti uključila, i u skladu sa Protokolom o zaštiti učenika od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije, preduzela odgovarajuće mere. Nakon saznanja o incidentu, odnosno objavljivanja snimka vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama, škola je je prikupila informacije i obavila razgovore sa učenicima akterima i njihovim roditeljima - kažu iz škole.

S obzirom na to da je, kako kažu, u pitanju treći nivo nasilja, u toku je izrada Individualnog plana zaštite za učenika koji je trpeo nasilje, koji predviđa savetodavni rad, psihološku podršku, praćenje napretka učenika, rad sa porodicom i sve druge potrebne mere.

- Takođe, škola će sprovesti pojačan vaspitni rad sa učenicima koji su vršili nasilje koji obuhvata individualni vaspitni i savetodavni rad, mere restitucije, društveno koristan rad, psihološko savetovanje, ali i razmatranje o daljim vaspitnim i disciplinskim merama. Ove mere podrazumevaju ne samo kontinuiran rad i praćenje ponašanja učenika, već i saradnju i aktivno učešće roditelja, učenika koji je trpeo nasilje, kao i roditelja počinioca i posmatrača. Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, diskriminacije Škole na ovom slučaju sarađuje i sa drugim institucijama koje su nadležne za pitanje vršnjačkog nasilja: policijom i Centrom za socijalni rad, sa kojima će planirati dalje korake, i po potrebi uključiti i druge institucije - dodaju.

Škola najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i spremna je da, kako ističu, zajedno sa roditeljima i drugim institucijama, intenzivno radi kako bi učenik koji je trpeo nasilje prevazišao traumu, ali i kako bi učenici koji su vršili nasilje shvatili posledice i štetnost svog ponašanja.

Podsećamo, na snimku se vidi kako tinejdžer koji je napadnut stoji sa grupom drugih tinejdžera, a potom ga jedan od njih udara pesnicom u glavu toliko jako da on pada. Pored dvojice najbližih napadnutom dečaku, u blizini su najmanje još dvojica.

Na snimku se čuje glas ženske osobe, koja više nego pomirljivim tonom kaže "Nemoj da ga bijete". Ali, osim toga, niko nije prišao da pomogne napadnutom dečaku.

Snimak je izazvao buru na društvenim mrežama i mnogi su pozvali nagležne da reaguju. Kako navode, napadnuti dečak ima 15 godina i živi sa ocem u obližnjem selu.

MUP uzeo izjave maloletnika

Iako događaj nije prijavljen policiji, policijski službenici su, čim se video snimak pojavio na društvenim mrežama, preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i brzim i efikasnim radom identifikovali i pronašli trojicu maloletnika, saopštio je MUP.

- Apelujemo na građane da saznanja u vezi sa delima sa elementima nasilja, kao i svakom drugom krivičnom delu, prijave policiji, a ne da snimke objavljuju na društvenim mrežama - navodi se u saopštenju.

MUP ukazuje da se dešava i da sadržaji koji se dele na društvenim mrežama sadrže netačne i neprecizne informacije, što dovodi do uznemiravanja građana.

Ističu da se u vezi sa konkretnim događajem, na društvenim mrežama pojavila informacija da je u događaju učestvovao i sin policijskog službenika, a nakon obavljenih provera, utvrđeno je da to nije tačno.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti