Nakon misterioznog nestanka lavića u ZOO vrtu na Paliću, u Severnoj Makedoniji se pojavilo nelegalno leglo u privatnom vlasništvu

29.10.2021

19:00

0

U palićkom ZOO vrtu tvrde da su četvoro lavića preko noći pojeli odrasli mužjaci i da ih sledećeg jutra nisu zatekli

Nakon misterioznog nestanka lavića u ZOO vrtu na Paliću, u Severnoj Makedoniji se pojavilo nelegalno leglo u privatnom vlasništvu
profimedia-0168293439 - Copyright Profimedia

Nakon što se nedavno pojavila informacija o nestanku četiri lavića u ZOO vrtu na Paliću, makedonski mediji objavili su nedavno da je u Kumanovu priveden čovek kod koga su pronađeni mali lavovi, zasada nepoznatog porekla.

Čitava priča u Severnoj Makedoniji "zavrtela" se kada je portparolka skopskog zoo vrta Tina Mickovska pronašla fotografije na društvenim mrežama čoveka koji se slikao sa lavićima i objavila da je držanje ovih životinja krivično delo.

- U Severnoj Makedoniji nije dozvoljeno da se kupi lav. Čak ni mi kao zoološki vrt ne možemo da kupimo lava, već pravimo razmenu sa drugim zoološkim vrtovima. Trgovina i nelegalni šverc divljih životinja u Makedoniji je zabranjen zakonom. Ne samo ovde, već čitava Evropa ima rigorozne kazne i duge godine zatvora za to što ćete biti uhvaćeni sa ovakvim vidom života. Kako je uspeo mali lav da uđe u državu, pozivam da ispitaju i objave svi mediji, zato što se radi o međunarodnom skandalu  - izjavila je Mickovska a preneo Sloboden pečat.

Pixabay
Ilustracija

Samo nekoliko dana kasnije makedonska policija privela je S.A. (31) iz Kumanova zbog neovlašćenog čuvanja divljih životinja, a izvršena je kontrola tri lokacije u tom gradu. Policija je saopštila da je protiv S.A. podneta krivična prijava.

Međutim, S.A. nije jedini čije su fotografije sa lavićima osvanule na društvenim mrežama. U tom društvu našlo se još nekoliko korisnika društvenih mreža, ali se ne zna da li su oni prijatelji privedenog ili se radi o još jednom nelegalnom leglu.

Nisu moji, fotkao sam se na Kosovu

Portal Meta.mk objavio je da su njihovi novinari stupili u kontakt sa čovekom koji se na mreži Tik Tok fotografisao sa lavićima, ali je on negirao da se fotkao na teritoriji Makedonije.

On je objasnio da je laviće video na Kosovu i Metohiji, tačnije u jednom restoranu u Gnjilanu, dodavši da tamo postoji još jedan veliki lav. On je rekao i da mu je lavića dao vlasnik restorana kako bi se fotografisali.

Međutim, u restoranu su negirali da imaju male lavove, ali su potvrdili da imaju velikog lava!

- Čuvamo velikog lava Džonija, koji je godinama sa nama i tu će ostati dok institucije nađu dobro rešenje za njega, ali male nikako nemamo - rekli su novinarima u ovom restoranu.

Zanimljivo je i to da su u ZOO vrtu na Paliću letos na neobičan način nestala četiri lavića, za koja tvrde da ih je pojeo veliki lav.

Moguće da lav pojede mladunče

Veterinar Vladimir Terzin kaže za 24sedam da kod životinja nije retko da odrasli mužjak pojede mladunče.

- Često su mužjaci u životinjskom svetu svesni da će im neko mladunče jednog dana postati "konkurencija" i alfa mužjak, pa se često dešava da ih ubiju. To se dešava čak i kod domaćih mačaka a nije neobično. Međutim, vrlo često u životinjskom svetu se može videti da čopor napusti mladunče koje nema perspektivu da preživi. Jednostavno ga ostave ili čak usmrte i pojedu - objasnio je on. 

Lavići na Paliću živeli 48 sati

Naime, lavica Kiara sredinom jula omacila je četiri mladunčeta, ali je javnost za njihovu smrt saznala nekoliko meseci kasnije. Iako su lavići uginuli nekoliko dana nakon rođenja, ova vest je objavljena u prvoj polovini septembra. Nakon što se podigla prašina, direktor ZOO vrta Petar Savić podneo je ostavku.

Sonja Mandić, koja je nasledila Savića u funkciji v.d. direktora zoo-vrta, objasnila je hronološki sve šta se dešavalo sa lavićima.

- Lavići su se rodili u petak 16.07.2021. godine u ranim jutarnjim satima, u volijeri – u ograđenom ispustu u kojoj se drže svi lavovi grupno. Na žalost, uginuli su otprilike 48 sati po rođenju, u noći između subote i nedelje. S obzirom da se rodio neuobičajeno veliki broj mladunaca (u prirodi je uobičajeno da lavica odhrani jedno do dva mladunčeta, a naša lavica je imala pet od kojih je jedno mrtvorođeno, a četiri su se rodila živa), prenosila ih je sa jednog mesta na drugo, ali bi legla pored njih. Dana 16. i 17. jula zaposleni timaritelji su pokušali odvojiti majku sa mladuncima u unutrašnji objekat. Međutim, ceo čopor odraslih lavova se kretao zajedno i situacija je za zaposlene bila veoma opasna. 17. jula u toku dana su uspeli da odvoje odrasle lavove u objekat, ušli su u volijeru i proverili laviće. Radnici su zatekli slabo vitalne i slabe laviće, pa su ih dohranili mlečnom formulom da bi ojačali i vratili su ih u unutrašnji objekat. Tom prilikom leš mrtvorođenog lavića nije nađen. Majka-lavica se ponašala uobičajno za svoju vrstu, zaštitnički se postavljala prema njima i veterinar je smatrao da je najbolja šansa za njihov normalan život da ih prihvati majka i njihov čopor - objasnila je ona.

 

 

Mandićeva tvrdi da u zoo vrtu ne postoji drugi prostor u kome mogu da se bezbedno zbrinu mladi lavovi koje čopor odbaci. 

- Imajući u vidu sve  napred navedene činjenice, direktor je nakon konsultacije sa veterinarom doneo odluku da se lavići ne odvajaju od majke, pa su zbog toga smešteni u objekat. Narednog dana, 18. jula tela četiri lavića koja su prethodnog dana bili živi nismo zatekli u volijeri ni u objektu, čopor ih je odbacio i mužjak ih je pojeo. Nakon što je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla, direktor je započeo interni postupak o navedenim događajima - dodala je ona.

Ne sumnja da su lavići nestali

Mandićeva nije znala zbog čega javnost odmah nije obaveštena kada su lavići pojedeni, ali smatra da oni nisu nestali iz ZOO vrta.

- Iz dostupne dokumentacije, a posebno iz izjava timaritelja i veterinara koji mogu da posvedoče o događajima u kojima su neposredno učestvovali smatram da nema mesta sumnji da su lavići "nestali" iz našeg zoološkog vrta, ono što je tačno jeste da su na žalost uginuli, a pošto leševi nisu pronađeni nije bilo procedure uklanjanja leševa, samo je veterinar konstatovao činjenicu smrti - objasnila je ona u pisanom odgovoru.

Prema njenim informacijama policija ne ispituje ovaj slučaj, ali je postupak kontrole izvršila Republička veterinarska inspekcija. 

Redakcija portala 24sedam poslala je pitanja ovoj inspekciji, ali i makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova u nameri da saznamo koji su zaključci naše inspekcije ali i da je makedonska policija utvrdila poreklo lavića koji su pronađeni u Kumanovu. Odgovori su nam obećani narednih dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike