Vrt bez nade: 24sedam u zoo vrtu u Jagodini na plus 40, životinje jedva dišu u skučenim kavezima! (FOTO+VIDEO)

26.06.2021

18:45 >> 20:48

0

Neko mora odmah da reaguje!

Vrt bez nade: 24sedam u zoo vrtu u Jagodini na plus 40, životinje jedva dišu u skučenim kavezima! (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam/Lj.K.

Mnogi od nas koji, srećom, nikada nisu videli kako izgleda bar jedan dan života u zatočeništvu, ukoliko, greškom, posete zoološki vrt u Jagodini, mogu biti izloženi teškim prizorima, posmatrajući divlje zveri u neuslovnim kavezima kako se bore za svaki dah i malo vode.

24sedam/Lj.K.

Lepo uređen ulaz u jagodinski zoološki vrt deluje obećavajuće posetiocu, koji ni ne sluti kuda ga dalje vode uredno betonirane staze, ovičene pokošenom travom i cvećem.

Kad se na to doda i cena od 350 dinara za odrasle i lepo uređena bašta restorana “Tigar”, koji nudi kafu i koka – kolu za 200 dinara, tek pristigli posetilac veruje da će uživati za relativno male pare. Ali…

24sedam/Lj.K.

Ekipa “24sedam” bila je u petak u zoo vrtu u Jagodinii i zabeležila teške uslove u kojima pojedine životinje tamo žive, naročito kad je napolju žega, a živa u termometru blizu 40 stepeni.

To se, pre svega, odnosi na divlje zveri smeštene u kaveze od samo nekoliko kvadrata, u kojima jedva mogu da se kreću.

Prirodnog hlada ima, ali samo za posetioce vrta, dok se životinje “peku” na suncu, sa skoro praznim ili presahlim posudama predviđenim za vodu.

Lav i vuk nepomično su ležali u dubini kaveza, dok je jedan od medveda, u “samici” između njih, izvrnut na kamenoj podlozi, sa poluotvorenim ustima, delovao kao da se bori za dah.

24sedam/Lj.K.

Pod debelim krznom, potpaljenim vrelim popodnevnim suncem, druga dva medveda, u samo nekoliko koraka, unezvereno su kružila od jednog do drugog kraja kaveza.

Nažalost, ili je u ovom slučaju bolje reći na sreću, veliki broj predviđenih kaveza za divlje zveri je prazan.

Mnogih životinja iz ponude ovog zoo vrta nema. Jedan od razloga je i taj što je više od polovine “staništa” za životinje izlepljeno obaveštenjima da je u toku njihova rekonstrukcija. Između ostalog, u toku su radovi za uređenje prostora za vodene životinje, kao i za bengalskog tigra.

Za razliku od divljih životinja, čuvena jagodinska žirafa, koju je prvi čovek ovog grada Dragan Marković Palma, inspirisan glavnim junakom čuvene komedije Branislava Nušića “Put oko sveta”, krstio u Jovanču, boravi u daleko boljim uslovima.

Ona je u ovaj pomoravski grad stigla pre 11 godina iz Čikaga, a donator, firma MB “Gas”, platila ju je 45.000 dolara.

Svetla tačka jagodinskog zoološkog vrta je majmun Žika, koji svojim neobičnim govorom tela uspeva da zasmeje, i pored osećanja da smo na ovom mestu svedočili određenoj vrsti mučenja životinja, koje i nameće pitanje mora li Jagodina po svaku cenu da ima zološki vrt?

24sedam/Lj.K.

Pre više decenija, novinski tekstovi o nehumanim uslovima u kojima su boravile pojedine životinje u beogradskom zoološkom vrtu, imali su toliku snagu u javnosti da je u nekoliko godina smenjeno više direktora ovog vrta.

24sedam/Lj.K.

Kada je Vuk Bojović postavljen za direktora, novinar “Politike”, koji je sa žarom pratio ovu temu, skeptično je svakog jutra dolazio u vrt da vidi kako će se čovek, koji je vajar po profesiji, snaći među životinjama.

Oštrica njegovog novinarskog pera otupela je kada je zatekao nilskog konja kako ispušta zvukove kao da se smeje, dok mu Bojović češka zube.

Pročitajte još

Samo godinu dana pre prvog pomoravskog zoološkog vrta, na novinarsko pitanje zašto mu je tigar omiljena životinja, Dragan Marković Palma odgovorio je:

– Zato što je faca!

U slučaju zoološkog vrta u Jagodini, na potezu su sada organizacije koje se bave zaštitom životinja, koje hitno moraju da reaguju na nehumane uslove u kojima borave ove životinje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike