Dr Stojanović objasnila sve o simptomima kovida, a jedan posebno zabrinjava

22.11.2020

19:50 >> 20:15

0

Ona je istakla da je, prema do sada poznatim naučnim podacima, čovek zapravo najzarazniji kada nema simptoma

Dr Stojanović objasnila sve o simptomima kovida, a jedan posebno zabrinjava
Copyright printscreen/youtube/RTS ordinacija

Internista-pulmolog dr Ana Stojanović, gostujući u emisiji RTS Ordinacija je objasnila korona virus izaziva promene u čitavom organizmu, d aje to sistemsko oboljenje.

-Bakterijske infekcije su obično lokalizovane, u jednom delu pluća se dešava čitav proces, on je samoograničavajuć, a kada je u pitanju korona, ti receptori koji privlače virus se nalaze svuda, pa se virus širi po plućima, srcu – preizirala je.

Ona je istakla da je, prema do sada poznatim naučnim podacima, čovek zapravo najzarazniji kada nema simptoma.

-Kada dođemo u kontakt sa obolelim, oko dva do pet dana nema simptoma, tada je osoba najzaraznija. Onaj ko je već oboleo, taj nije više rizik jer se čuva. Nakon pet dana se obično javljaju groznica, temperatura, drhtavica, jeza, problemi sa gornjim disajnim putevima, mada ne uvek, narušeno čulo ukusa, mirisa. Zato se preporučuje da ispitate čulo mirisa mirisanjem limuna, pomorandže… Tada je moguće da se javi nedostatak vazduha, taj osećaj kao da vam neko sedi na grudima. To je već loš znak i pokazuje da su pluća zahvaćena u većoj meri – istakla je doktorka.

Ono što je naglasila je da se  kod upale pluća izazvane korona virusom stetostkop ne mogu čuti nikakve promene.

– Mi smo naučili da prepoznajemo i minimalne promene na rendgenu, ali je često potrebno neko vreme da se promene pokažu, nakon četiri-pet dana mogu da se uoče.

ZAŠTO SE DAJU ANTIBIOTICI?

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

U procesu lečenja korona virusa pacijentima se često daju i antibiotici, a doktorka je objasnila zašto se to radi iako je poznato da ovi lekovi ne deluju na viruse.

-Ova bolest je samoizlečujuća, mi terapijom samo činimo da se telo bolje izbori, svi znamo da antibiotici ne deluju. Evropski kongres pulmologa bio je u septembru, vodeća imena su se izjašnjavala o terapiji, antibiotik je pomenut kao pomoćna terapija. Čovek koji je o tome pričao rekao je da antibiotik ne deluje na viruse, ali mi moramo sebi pomoći i dati antibiotik. Često je virus baza na kojoj se razvija neka bakterijska infekcija i otuda mi dajemo antibiotik koji u nekoj meri pomogne.

Pulmolog objašnjava i da se tokom lečenja meri saturacija kiseonika, kako bi lekari imali bolju predstavu o tome kako da pomognu pacijentu.

-Svi znaju da je kiseonik nešto bez čega nijedno tkivo ni ćelija ne može. Dobar dotok kiseonika obezbeđuju pluća, a kod kovida virus oštećuje membranu, mesto na kome kiseonik prelazi u krv da bi ishranio ćelije. Merimo saturaciju stavljanjem štipaljkice, pulsnog oksimetra, koji je orijentacioni pokazatelj saturacije. Od 94 do 100 odsto znači da je sve u redu, kod nekih hroničnih bolesnika je malo niži, 88-89 to tolerišemo, u ovoj bolesti sve što je ispod 93-94 odsto mi smo zabrinuti”, objasnila je doktorka, dodajući da se za stavljanje na respirator ne gleda samo to, već je potrebna detaljnija procena.

ZAŠTO SE JAVLJA UMOR

Pulmolog je istakla da je naučnim studijama demantovana tvrdnja da su pušači zaštićeniji od kovida, a objasnila je i zašto se javlja umor kao posledica korone.

Pročitajte još:

Korona je za 365 dana bacila ljude na kolena: Najpogubnije dejstvo nije zaraza! 

U Francuskoj ubijaju američke vidre zbog korona virusa (VIDEO) 

“Zašto dolazi do umora, nemogućnosti da nešto uradite? Zato što ostaju u određenom procentu, recimo kod jedne trećine obolelih lečenih u bolnicama, oni imaju sklonost ka razvoju fibroze pluća. Narodski rečeno, to su ožiljci na plućima, koji nisu funkcionalni. To vododi od promena na srcu, i to trajnih”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike