Pritisak pacijenata na kovid bolnice ne popušta! Oglasio se dr Ašanin: "Hitni slučajevi ne čekaju"

25.10.2021

13:08

0

Autor: M. M.

U ovom momentu naše bolnice su pune, u Batajnici je 771 pacijent, 93 u jedinici intenzivnog lečenja, 57 je na respiratoru a bilo je 64 prijema

Pritisak pacijenata na kovid bolnice ne popušta! Oglasio se dr Ašanin: "Hitni slučajevi ne čekaju"
Copyright Printscreen/YouTube

Pritisak pacijenata na kovid bolnice u Batajnici i na Infektivnoj klinici ne popušta, ističe direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

- U proseku, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti ima i do 200 pregleda u toku 24 časa, a broj prijema u toku dana bude između 60 i 80. U danu za nama je bilo 64 prijema u kovid bolnici u Batajnici - kaže Ašanin za RTS.

U ovom momentu naše bolnice su pune, u Batajnici je 771 pacijent, 93 u jedinici intenzivnog lečenja, 57 je na respiratoru a bilo je 64 prijema.

Što se tiče Infektivne klinike, Ašanin ukazuje na to da ne samo da je popunjenost 100 odsto nego imaju i ponekog prekobrojnog bolesnika.

KCS radi u dvojnom režimu

Dr Ašanin kaže da se medicinski radnici trude na sve načine da ne zanemare nekog od pacijenata koji nisu oboleli od kovida i da im se omogući optimalna dijagnostika i lečenje.

- Borimo se da u tri velika segmenta obezbedimo nekovid pacijente. To je ambulantni rad, rad dnevne bolnice i stacionarno smeštanje tih bolesnika na bolničko lečenje. U ambulantnom delu, u prvih šest meseci, preko uputa prioritetnih ili uputa bez termina, kako su nam upućivani iz doma zdravlja, uradili smo 174.000 pregleda - objašnjava.

Poslednjih meseci preko IZISA je omogućeno zakazivanje i primanje pacijenata za prve preglede i ostvari se u proseku oko 35.000 pregleda mesečno. Što se tiče dnevne bolnice, tu se najviše leče onkološki pacijenti i tu mora da se održi kontinuitet u primeni citostatika, biološke terapije.

- Od početka godine do danas pregledali smo oko 20.000 pacijenata, podvrgli procedurama i lečili oko 20.000 pacijenata, a primili oko 55.000 pacijenata što se tiče bolničkog dela - objasnio je profesor Ašanin.

Koliko se čeka na intervencije i operacije

Kako objašnjava, prinuđeni su da sa manjim brojem medicinskih sestara, tehničara, lekara, internista, smanje donekle obim posla, na nivou 30 do 40 odsto u zavisnosti od toga o kojoj klinici se radi.

- Hitni pacijenti u urgentnom stanju odmah se primaju i ne čekaju. Između ovih drugih pravimo prioritete. Pacijenti koji imaju hronična oboljenja koja se pogoršavaju, oni koji su odlagani i ne mogu da čekaju imaju prioritet i primamo ih - rekao je Ašanin.

Na listi čekanja za dijagnostiku, koronarografiju ima oko 700 pacijenata, na ugradnju stenta čeka 31 pacijent.

- Od početka godine uradili smo 2.300 operacija katarakte, na listi čekanja je 1.600 pacijenata, za oko osam meseci - istakao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, najviše se čeka na ortopediji, između godinu i godinu i po dana, 870 pacijenata čeka na ugradnju proteze kolena i 700 na ugradnju kuka.

Ašanin kaže da neki odlažu svoj dolazak, plaše se okolnosti da im dolazak može biti rizičan.

Dijagnostičke procedure se rade i za vikend

Kako objašnjava, trude se da zadovolje potrebe pacijenata, imaju razna dijagnostička snimanja, svakog drugog vikenda, povećavaju broj radnih dana i hvataju priključak sa obavezama.

- Obaveštavamo građane, radimo preglede i kontrole, i kažemo im da pri pogoršanju stanja moraju odmah da se jave domovima zdravlja, ne smeju da neuzimanjem terapije dozvole pogoršanje - zaključio je Ašanin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike