Devojčica (7) na respiratoru: Još jedno dete u Srbiji u borbi sa teškim oblikom korone

25.10.2021

11:12

0

Autor: M. M.

Sada je na respiratorima u Institutu za majku i dete ukupno četvoro dece

Devojčica (7) na respiratoru: Još jedno dete u Srbiji u borbi sa teškim oblikom korone
Tan2021-10-14_153120969_2 - Copyright TanjugAP Photo

Još jedno dete - devojčica od sedam godina - priključeno je zbog komplikacija izazvanih kovidom 19 na respirator u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", potvrdio je za "Novosti" profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovoj ustanovi i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

- Devojčica koja je kod nas transportovana iz KBC "Dr Dragiša Mišović" ima nefrološku bolest i ona je od četvoro intubirane dece jedina sa komorbitetom, odnosno pratećim hroničnim oboljenjem - kaže dr Minić.

- Prema svim parametrima, ona je, ipak, u nešto boljem stanju nego šestomesečna beba i dvoje tinejdžera, za koje se već dugo borimo.

Prvo troje dece u Srbiji koja su sa kovidom 19 priključena na respirator su, kako nam je juče potvrdio prof. Minić, sve vreme na ivici života.

- Borimo se danonoćno. Ovo je vrhunska medicina u našim uslovima, sa svom neophodnom, najmodernijom opremom za monitoring ovakvih slučajeva, ali su pomaci, nažalost, gotovo nikakvi - kaže prof. Minić.

- Ova deca su gotovo već treću nedelju na respiratorima. Ima nekih poboljšanja u parametrima koji se prate, ali to je boljitak, nažalost, samo u brojevima, ne i u stvarnom zdravstvenom stanju te dece - navodi doktor.

Podsetimo, u Institutu za majku i dete je do sada bilo četvoro kovid pozitivne dece, a njih troje je na respiratorima. Imaju 17 i 15 godina, a najmlađa je beba od pet meseci. Prof. Vladislav Vukomanović je rekao da su deca koja su na respiratoru životno ugrožena.

- Razmišljanje "moje dete sigurno neće da se zarazi" nije dobar način razmišljanja - poručuje doktor Vukomanović.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike