Ivanuša: Teško će se bilo ko sakriti od virusa

22.10.2021

07:05

0

Autor: J. S. J.

Ivanuša je ponovio da nema alternative vakcinaciji

Ivanuša: Teško će se bilo ko sakriti od virusa
Copyright RTS printscreen

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je delta soj korona virusa toliko zarazan da se od njega niko ne može sakriti.

Ivanuša rekao za RTS da je situcija sa korona virusom u Srbiji teška i dodao da uvođenje mera, odnosno kovid propusnica u Srbiji daje poruku da kovid 19 postaje izuzetno veliki problem koji može da se pogorša.

-Srbija je među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem obolelih. Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog kovida- rekao je Ivanuša.

Rekao je da još nema podataka da se mutirani, odnosno delta plus soj brže širi i da uzrokuje težu bolest od običnog delta soja, ali je ukazao da se svakako delta soj širi brže od alfa soja.

-Očekujemo da će nevakcinisane virus da pronađe tokom ove zime -rekao je Ivanuša i naglasio da će se teško bilo ko sakriti od virusa, a da kod mnogih on može uzrokovati tešku bolest.

Ivanuša je ponovio da nema alternative vakcinaciji.

"Pre ili kasnije svi će biti u kontaktu sa virusom, neki će oboleti i može biti teškog oblika bolesti. Vakcina nam je jedini spas, to važi i za bogate i za siromašne države", naglasio je Ivanuša.

Istakao je da vakcinisani, ako se slučajno zaraze, manje šire virus i ukazao da vakcinacija može da preokrene tok epidemije.

Ivanuša smatra da će efekat uvođenja kovid mera moći da se vidi u toku nekoliko nedelja.

-Nijedna mera nije 100 odsto učinkovita, zato je potrebno kombinovati različite mere i pored te mere pozvao bih ljude da izbegavaju gužvu, da ne idu u klubove, da održavaju distancu, nose maske i peru ruke, da ostanu kod kuće, da se izoluju ako su imali kontakt, da budu u karantinu- poručio je direktor kancelarije SZO u Srbiji.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike