Ministarka Vujović: Institutima i zavodima 25,5 miliona dinara za praćenje kvaliteta vazduha (FOTO)

02.06.2021

13:21

0

Autor: J.B.O.

Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan od glavnih prioriteta u ministarstvu koje vodi

Ministarka Vujović: Institutima i zavodima 25,5 miliona dinara za praćenje kvaliteta vazduha (FOTO)
Copyright ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, potpisala je danas ugovore s predstavnicima 17 zavoda za javno zdravlje i instituta, na osnovu kojih će im ministarstvo dodeliti 25,5 miliona dinara za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u ovoj godini.

Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan od glavnih prioriteta u ministarstvu koje vodi, kao i da u tom smislu važnu ulogu ima državna mreža monitoringa kvaliteta vazduha, saopštilo je ministarstvo.

– Cilj merenja je da utvrdimo kakav je trend u promenama kvaliteta vazduha i zato su nam dobijeni podaci od zavoda i instituta dragoceni, naročito kada uzmemo u obzir da ministarstvo ove godine, u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i individualnim ložištima. Već u sledećoj grejnoj sezoni imaćemo podatke u kojoj meri je napravljen pomak po pitanju poboljšanja kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama u kojima realizujemo projekte – istakla je ministarka Vujović.

ekologija.gov.rs

Ona je objasnila da zavodi i instituti kontrolišu kvalitet vazduha na ukupno 37 mernih mesta, u okviru državne mreže monitoriga koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha.

Kaže da se kvalitet vazduha kontroliše prema utvrđenom broju i rasporedu mernih mesta, obimu, vrsti i učestalosti merenja.

Pročitajte još:

– Bolji kvalitet vazduha je naš krajnji cilj kojem smo potpuno posvećeni. Tu smo da podržimo naše institucije u poslu koji je za čitavo društvo izuzetno značajan. Za praćenje kvaliteta vazduha ministarstvo svake godine izdvaja sve veća sredstva, koja zavodi za javno zdravlje i instituti namenski troše za uzorkovanje na terenu, analize i pripremu izveštaja za ministarstvo i Agenciju za zaštitu životne sredine – rekla je ministarka Vujović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike