Šta će biti sa nastavom: Pojedine škole prešle na onlajn časove, roditelji čekuju odluku nadležnih

24.11.2020

19:22 >> 10:10

0

Postoji mogućnost da će đaci u našoj zemlji, po drugi put, časove pratiti od kuće

Šta će biti sa nastavom: Pojedine škole prešle na onlajn časove, roditelji čekuju odluku nadležnih
Copyright Printscreen

Đaci širom Srbije možda će ponovo, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, morati na neko vreme da napuste klupe i da nastavu prate na malim ekranima, prognoze su mnogih roditelja, ali i nadležnih.

Naša zemlja već neko vreme beleži vrtoglav porast broja zaraženih od koronavirusa, a broj preminulih raste iz dana u dan. Stoga, sve oči uprte u članove Kriznog štaba, ali i u ministrstvo prosvete koji bi, između ostalog, trebalo da odluče šta će biti s obrazovnim ustanovama.

Sve više zaraženih u školama

Đaci su od 11. do 13. novembra bili na mini jesenjem raspustu, a od kada su se vratili sve više učenika i nastavnika se javljalo sa simptomima koronavirusa, pa su zabrinuti roditelji ostali zbunjeni da li škole treba da ostanu otvorene.

Profimedia

Nedavno je i direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović navela da je od 1. septembra – početka školske godine – zaraženo oko 1.500 dece.

– Deca se najmanje zaražavaju u školi, ali se kovid 19 donosi iz porodica u škole. Prema podacima koje dobijamo iz zdravstvenih ustanova, od 1. septembra pa do sada imali smo oko 1.500 slučajeva kod dece – rekla je tada ona.

Pročitajte još: Sramna scena iz Kraljeva: Muškarac krade kutiju sa novcem za lečenje male Anike!

Međutim, prema pojedinim podacima, ukupan broj zaraženih učenika ali i nastavnika u našoj zemlji premašuje 2.200.

Izvesno onlajn školovanje

Pojedine škole već su zatvorile  vrata, a đake preusmerile na rad od kuće,a prema navodima imunologa dr Srđe Jankovića “izvesno je da će se takav metod rada uskoro proširiti na celu našu zemlju”.

Pixabay

– Odeljenja prelaze na onlajn nastavu kada se za to steknu uslovi. Kada će nastupiti trenutak kada će celo školstvo da pređe na onlajn nastavu to sada ne mogu da kažem, sigurno da se približava – rekao je danas dr Janković.

Pročitajte još: U Areni čitave porodice sa obostranim upalama pluća

On je naglasio da je stav Kriznog štaba da se što duže moguće drže niže razrede u školi, jer mlađa deca ne mogu sama da ostaju kod kuće.

Sa druge strane, ministar prosvete Branko Ružić kaže da treba razdvojiti ono što se dešava u obazovnom sistemu od onoga što se događa u društvu.

Zanemarljive brojke

Tanjug/Dragan Kujundzić

– Brojke rastu, to ne znači da ne rastu brojke zaraženih među zaposlenima u prosveti i među decom – brojke su po statistici zanemarljive, ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja. Obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou – ističe Ružić i dodaje da je moguće da će ovu odluku razmotriti za učenike viših razreda.

On se osvrnuo i na zimski raspust, za koji postoji mogućnost da će ove godine trajati nešto duže.

– Škole se ne zatvaraju, može se preći na onlajn, pominje se ideja da se unificiraju kalendari AP Vojvodine sa ostakom Srbije u pogledu raspusta, da raspust bude od 21. decembra do 20. januara da bi se pokrili svi praznici, a to ćemo ovih dana znati – najavio je ministar.

Iako je još uvek nepoznato šta će se dešavati sa nastavom, sve je izvesnije da će učenici, po drugi put u ovoj godini gradivo da prate sa TV ekrana.

Podsećamo, na proleće, nakon proglašenja vanredne situacije i policijskog časa, prekinuta je neposredna nastava. Takvo stanje bilo je do završetka školske godine.

Da li će se i sada ponoviti scenario iz marta, ostaje da se vidi.

 

Gde sve đaci prate onlajn nastavu:
– U Vrbasu

– Dimitrovgradu

– Paraćinu

– Smederevu

– Nišu (pojedine škole)

Šta kaže SZO?

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas da se trenutna situacija u vezi sa virusom korona u Srbiji “može nazvati trećim talasom epidemije” i da postoji bojazan od zatvaranja.

– Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava i, ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život -zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike