Vojska Srbije razvija nove rakete: "Košave" će imati duplo veći domet od svojih prethodnika

24.11.2020

06:22 >> 12:38

0

Autor: autor26

Ovaj raketni sistem značajno će unaprediti raketnu artiljeriju, ali je još uvek u fazi prototipa i tek treba da prođe određene testove, navodi Andrej Mlaka

Vojska Srbije razvija nove rakete: "Košave" će imati duplo veći domet od svojih prethodnika
Copyright mycity-military.com

Vojska Srbije otpočela je razvoj preciznih krstarećih raketa “košava 1” i “košava 2”, koje će imati veliku razornu moć, ali i taktički domet do 50 kilometara – duplo veći od onog koji ima projektil “alas”.

mycity-military.com

U fazi prototipa

Andrej Mlakar, vojni analitičar i autor bloga o vojsci i naoružanju, kaže za “24sedam” da će ovaj raketni sistem značajno unaprediti raketnu artiljeriju Vojske Srbije, ali dodaje da su ovi projektili trenutno u fazi prototipa i da tek treba da se testiraju.

Printscreen / YouTube

– Pored velikog dometa, ove rakete, takozvane mini-krstareće, mogu da menjaju i putanju. Ideja je nastala po ugledu na Izrael, koji je već radio seriju krstarećih raketa taktičkog dometa. Tokom eksploatacije i ratnih uslova, uočeno je da raketa “orkan” kalibra 262 milimetra nije sposobna za izvođenje određenih dejstava i efekti koje je postizala bili su mali. Tada je počelo da se razmišlja o novim projektilima većeg dometa, jačeg barutnog punjenja, odnosno bojeve glave – navodi Mlakar.

Pročitajte još:

Kupovinom turske letelice „bajraktar“ Vojska Srbije postaće jedna od najjačih vojnih sila! 

Vojska Srbije najnaprednija je u regionu po kvalitetu obučenosti vojnika: Američki sajt prepoznao je Srbiju kao najveću vojnu silu na Balkanu

Kako dodaje, jedan projektil “košave 1” i “košave 2” zameniće čitav lanser svojih prethodnika.

– Vojska ne bi morala da ispaljuje lanser od 12 ili 30 raketa, već samo jednu, koja će postići isti efekat kad pronađe cilj. U pitanju je precizno vođena municija. Međutim, tek treba da prođu određene testove kako bi ušle u upotrebu – objašnjava naš sagovornik.

Lanseri “košave”

Inače, raketu “košava 1” karakteriše novi dizajn sa takozvanim buster motorom i planirajućim krilima, koja se otvaraju u krstarećem delu putanje. Buster motor je turbo-mlazni motor potiska 0,75 kN, a vodi poreklo od nevođene rakete “munja”. Zasad se planira da bude lansirana sa modernizovanog vozila “Oganj”, ali i sa samohodnog višecevnog lansera raketa “Morava”.

Printscreen / YouTube

“Košava 1” deli istu glavu za samonavođenje sa raketom “alas”, kao i istu stanicu za navođenje, ali ih razlikuje razmena informacija između rakete i operatera u srednjem delu putanje. Masa “košave 1” je 309 kilograma, a masa njene bojeve glave 100 kilograma. Visokopodzvučna brzina iznosi 900 kilometara po času.

Pročitajte još:

Vojska Srbije opremljena je novim puškama, a druga je u svetu koja razvija metak “grendel”

Jače rakete, radar sa većim dometom, novi motor… Vojska Srbije na korak do najbolje verzije aviona “mig-29”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike