Novak ima 12 godina, a pravi burek bolje od odraslih: Sanjam da budem veliki buregdžija, ko moj pradeda Ljupče! (FOTO/VIDEO)

12.10.2021

06:30

0

Novak Stevanović najmlađi je niški, a verovatno i srpski pekar i buregdžija

Novak ima 12 godina, a pravi burek bolje od odraslih: Sanjam da budem veliki buregdžija, ko moj pradeda Ljupče! (FOTO/VIDEO)
viber_image_2021-10-11_17-01-36-313 - Copyright M.K.

Sa samo dvanaest godina, Novak Stevanović ume da razvuče kore, da ih zavrti iznad glave, nafiluje sirom, smesti u okruglu tepsiju, ispeče i napravi pravi “niški burek”, poput najiskusnijih pekara iz tog grada. 

Još od najmlađih dana, Novakova omiljena igra bila je da u porodičnoj pekari, u samom centru sela, razvlači testo, ali niko nije ni slutio da će igra prerasti u ljubav i iznedriti buregdžiju koji preko malenih ruku, do laktova namazanih mašću, vrti i razvlači testo u rangu pravih kulinara.

M.K.
 

Svakog dana kada završi sa školskim časovima, Novak najpre uradi domaće zadatke, a zatim dva-tri sata provede u pekari, spremajući razne vrste testa od domaćeg brašna - burek, pite, perece, kifle i druga razna peciva. Ljubav prema ovom zanatu kod njega se, kaže, rodila kako bi sačuvao porodičnu tradiciju, koju je započeo njegov pradeda.

- Naši roditelji i deke su se mnogo mučili da stvore sve ovo da bi nama olakšali, da imamo dovoljno svega. Ja želim da naučim ovaj posao, da ih nasledim i da ne urušim njihov rad. Moja starija braća više vole neke druge stvari, Dimitrije je sportista, trenira fudbal, a Nikola je upisao fakultet za doktora. Ja sam rešio da preuzmem zanat. To radim od svoje pete godine - ispričao je najmlađi buregdžija u Nišu.

M.K.
 

Mlin u tom mestu otvorio je njegov pradeka Ljubiša Stevanović još 1951. godine, a Novakovi roditelji su proširili posao otvorivši pekaru. Novak je tamo rastao i od priznatih majstora pekarskog zanata, kroz igru, učio veštinu i recepte.

- Prvo sam samo gledao, pa sam onda odlučio i da probam. Tad sam imao pet godina. Dok pravim, ja uživam, nekome jeste teško, a meni nije toliko, i kako rastem, sve više volim ovo da radim - pohvalio nam se Novak.

Niški burek, koji se od drugih balkanskih verzija razlikuje po tome što se kore slažu u okrugloj tepsiji, pravi se po receptu za koji Novakove “kolege” iz Unije pekara Niša smatraju da je jedini originalan. Tvrde da je prvi takav burek u Nišu napravio pekar iz Istanbula Mehmed Oglu 1498. godine.

- Stavimo mast, stavimo koru, raspljeskamo je i onda bacamo. Tako radimo sa četiri kore, a u treću i četvrtu stavljamo sir ili meso -  objašnjava sa sigurnošću Novak.

M.K.
 

Nakon što se ispeče, burek se u Nišu seče, ne po gramaži, već na na četvrtine ili osmine. Recepte radnika iz mlinarsko-pekarske fabrike već je, kaže, "sažvakao", pa sada isprobava nove ukuse, želeći da nađe savršenu kombinaciju za najbolji burek.

- Ja kombinujem burek sa sirom i sa mesom. Dobar je, ništa mu ne fali. Pravim sve vrste pitica, volim da isprobavam nove ukuse. Radnici mi mnogo pomažu, ali i kritikuju me, uvek mi kažu da mogu i bolje. Nije lako napraviti dobar burek, ali ja se trudim i u tome uživam. Jesam mali, ali sanjam da budem veliki i poznat buregdžija, koji ima svoju radnju, ali radi zajedno sa ostalim radnicima, baš kao što je radio moj pradeda Ljupče, koji je i otvorio mlin pre mnogo godina - odlučan je on.

M.K.
 

Prioritet mu je, kaže, škola, koju uvek stavlja na prvo mesto. Učenik je šestog razreda OŠ "Radoje Domanović". Slobodno vreme provodi sa drugarima, igrajući fudbal, ali voli i da peca, što je njegova druga velika strast. Ipak, najradije slobodne sate provodi uz testo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. Kostić

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike