Nutricionisti šokirali: Najomiljeniji srpski namaz od paprika ne vredi spremati! Jedno povrće je kralj zimnice!
Većina povrća ne gubi nutritivne vrednosti kada se ukiseli, ali ima i izuzetaka
Kupus je jedino povrće koje kiseljenjem povećava svoju nutritivnu vrednost, dok ren nije potrebno stavljati u turšiju, kaže za 24sedam nutricionistkinja Branka Mirković.
- Najbolje je povrće jesti u svežem stanju kao salatu. Može se i termički obraditi, ali ne treba da bude prekuvano, predinstano, preprženo jer tada gubi nutritivne vrednosti. Turšija, odnosno ukiseljeno povrće je preporučlljivo i ne gube se nutritivne vrednosti u velikoj meri - navodi nutricionistkinja i dodaje da je turšija najbolji način konzerviranja povrća.
Kupus je kralj zimnice
Ali, omiljena srpska poslastica od paprike i plavog paradajza ajvar nije zdrav koliko se misli, kaže nutricionistkinja Mirković. Ona objašnjava da paprika sadrži visok nivo C vitamina i da je najbolje jesti je u svežem stanju
- U turšiji se nešto malo gubi od nutritivnih vrednosti u zavisnosti da li se samo kiseli ili se i peče. Što je duža termička obrada više se nutritivnih vrednosti gubi. Ajvar ima vrlo malo nutritivnih vrednosti, tu paprika gubi maksimalno sve vitamine i minerale. C vitamin se potpuno gubi tim pečenjem pa upržavanjem - objasnila je ona.
Od svih namirnica koje se stavljaju u turšiju i kisele, najbolja svojstva ima kupus. Nutricionisti savetuju da je bolje da se kupus kiseli u glavicama nego da se renda u ribanac.
Ukoliko je kupus dugo vremena stajao u buretu, trebalo bi pre upotrebe da odstoji u mlakoj vodi da bi se smanjio procenat soli.
- Kupus je jedina namirnica kod koje se kiseljenjem povećavaju nutritivne vrednosti. Kiseo kupus se posebno preporučuje jer ima više C vitamina, lakše se vari i ima mlečnu kiselinu koja je vrlo blagotvorna za organizam - navodi Mirkovićeva.
Ren se ne mora kiseliti
Sve ostale vrste povrća se mogu jesti iz zimnice kada nema svežeg povrća, jer kiseljenjem ne gube korisna svojstva.
- Kada se kisele paradajz, krastavac, šargarepa, karfiol samo se preliju mlakom vodom sa začinima i ne gube značajno korisne materije. Karfiol iz turšije ima veću nutritivnu vrednost nego kada se bari - kaže ona.
Ren je posebno značajan i treba ga jesti u nešto većim količinama tokom zime, isto kao i beli luk.
- Ren je odličan za disajne organe i za sve upale koje su vezane za disajne organe. Ali ren je veoma otporno povrće koje traje tokom cele godine i može zimi u svežem stanju da se nađe. Nema potrebe da se stavlja u turšiju - ističe Mirkovićeva.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari