Stefan i Bojana sumnjali su da su im zamenili bebu u porodilištu, a kada je stigla DNK analiza tamo je pisalo ime drugog deteta! (FOTO)

07.10.2021

08:15

10

Stefan Živanović više od četiri godine sakupljao dokaze da bi utvrdio identitet svog deteta

Stefan i Bojana sumnjali su da su im zamenili bebu u porodilištu, a kada je stigla DNK analiza tamo je pisalo ime drugog deteta! (FOTO)
24sedam/R:M.

Stefan Živanović sumnja da mu je beba zamenjena u GAK "Narodni front" 2016. godine, a za 24sedam kaže da je četiri godine sakupljao dokumentaciju kako bi to i dokazao.

Njegova supruga Bojana Jakšić ostala je u drugom stanju i urađena joj je kompletna kontrola, uključujući 4D snimak, "dabl test", i, kako kaže Stefan, sve je bilo idealno. 

Bojana se 1. juna 2016. godine javila u GAK "Narodni front" na redovnu kontrolu.

- Sve je bilo u redu. Dobili smo papir gde je navedeno da još nije spremna za porođaj i da se javi za nekoliko dana ponovo. Uzeli smo taj papir, da bi nakon 10 minuta neka sestra ili doktorka rekla da mora da se vrati u porođajnu salu. Dakle, nju otpuštaju kući pa je odmah vraćaju. Niko mi se tog dana nije javljao na telefon. Uveče sam nazvao, pitao šta se dešava, i samo su mi rekli da je sve u redu i spustili slušalicu - kaže on.

24sedam/Katarina Mihajlović
Stefan Živanović

Tvrdi da mu je uveče stigla na Viber slika Bojane i njene, kako on kaže, prave bebe.

- Na slici se vidi kako ona još spava. Porođena je carskim rezom. Niko mi iz "Narodnog fronta" još uvek ništa ne javlja, niti Bojani donose bebu. Odlazim 3. juna u porodilište, gde me je sačekala načelnica pedijatrije, i tada mi donose dete od tri kilograma i 550 grama bez narukvice. Imam i dokaz za to. I kažu - ovo je vaše retardirano dete, imaćete još dece, vi ste još mladi, a takva deca idu u ustanove ili hraniteljske porodice. I ja tu padnem u nesvest... Pomirio sam se sa tim da je to moje dete... Posle toga odlazim kod Bojane svaki dan, al nisam smeo ništa da joj kažem. Pet dana joj nisu donosili dete - priča on.

24sedam/R:M.
Slika bebe nakon porođaja i broj protokola

Međutim, dete je zapravo imalo Daunov sindrom, pa Stefanu nije jasno zašto su mu prvo rekli da je retardirano.

On kaže da je tokom istrage, koju je sam vodio, utvrdio da su postojala dva broja protokola porođaja.

- Supruga Bojana je nosila narukvicu 2.849, a na protokolu porođaja je broj 2.884. Ta dva broja moraju da budu identična! Ali se tu pojavljuje i broj dečjeg protokola 2.926. Kao da su tri deteta "u opticaju", a ne dva - objašnjava Stefan.

24sedam/R:M.
Sporni dokument sa dva različita broja

- Ja sam bio u zdravstvenoj inspekciji i oni su mi rekli da je menjanje narukvica krivično delo! Narukvicu kad jednom stave, tek kod kuće mogu da je skinu makazicama - objasnio je on.

24sedam/R:M.
 

Čudno je i to što je rađen carski rez, kaže on, jer mu je jedan ginekolog rekao da to nije uobičajni postupak, s obzirom na to da je žena bila otvorena šest centimetara.

24sedam/R:M.
 

S druge strane, na listu anestezije štiklirano je da je Bojana porođena vaginalno, pa je to unelo dodatnu sumnju.

24sedam/R:M.
Obeleženo da se supruga Bojana porodila vaginalno, a ne carskim rezom

Zanimljivo je i da je na listu nakon rođena pisalo da je dete teško tri kilograma i 770 grama, a da su njemu rekli da je 220 grama lakše. Međutim, čudno mu je bilo što je toliko dete u inkubatoru, pa je pitao lekara o čemu se radi, a on mu je odgovorio da su u pitanju neke analize. 

Stefan je više puta fotografisao dete kada bi imao priliku, a zanimljiva scena desila se i kod doktorke koja je prva izvršila pregled novorođenčeta.

24sedam/R:M.
Dete nema narukvicu

- Posedujem dokument da na detetu nisu viđene anatomske anomalije. Pitao sam je da li je moguće da ima Daunov sindrom, a ona me upitala ko mi je to rekao. Ja sam joj naveo imena, a ona mi je rekla da ih prvi put čuje. I tada su prvi put odneli bebu kod majke. Supruga se rastužila, pet dana nije videla dete... - priča on.

Međutim, Živanović kaže da je primetio još jednu čudnu stvar. 

- Na tom detetu je bio mladež ispod levog oka. Posle toga više nije bilo tog deteta, već su mi potom davali dete sa Daunovim sindromom. Meni je tada to bilo sumnjivo - priča on.

24sedam/R:M.
 

On kaže da je nakon toga imao sastanak kod bivše direktorke GAK "Narodni front" Snežana Rakić, koja mu je ponudila da se o trošku klinike uradi DNK test kako bi bili sigurni da li se stvarno radi o njihovoj bebi.

Ali Živanović tvrdi da on i supruga nisu videli kada su od deteta uzeli uzorak bukalne sluznice iz usta. A onda je usledio novi šok, jer je u DNK izveštaju pisalo da su oni roditelji deteta koje se uopšte ne zove kao njihovo.

24sedam/R:M.
Uneto pogrešno ime oca

- Mi nismo videli tada od kog deteta su uzeli bukalnu sluznicu... Nakon dva-tri dana stigao je DNK... Pisalo je da smo Bojana i ja biološki roditelji Aleksandra Marinkovića?! - priča on.

Na pitanje njegove tašte ko je Aleksandar Marinković, doktor je odgovorio da treba da sačekaju da se sve završi. Međutim, Stefan kaže da je u izveštaju postojala još jedna greška, jer je Bojana rodila dete u 22.55, a u dokumentu je pisao 22,15.

- To je druga greška. A treća greška je da je DNK rađen 2015, a supruga se porodila 2016. godine - kaže on.

24sedam/R:M.
Obrazloženje napravljenje greške u DNK analizi

Nakon toga su im objasnili da su prekopirani pogrešni podaci u njihov izveštaj i poslali vozača po drugi izveštaj.

Međutim, Stefanu i Bojani nisu dali da iznesu dete sa Daunovim sindromom iz porodilišta. Dete je smešteno u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici. Na pitanje zašto mu nisu dali da iznese dete, on kaže da je to zbog pogrešnog imena.

- Pa nisu jer je DNK glasio na ime Aleksandar Marinković, dok se istraga ne završi, a policija nije izašla na uviđaj - objasnio je on, i dodao da se nije odrekao tog deteta, ali da mora da sačeka da policija i tužilaštvo odrade svoj posao.

24sedam/R:M.
Ispravljena DNK analiza

Kaže da dete u Zvečanskoj obilazi redovno, a nakon loših iskustava sa udruženjima koja se bave nestalom decom odlučio je da sam vodi svoju bitku. 

Prikupljao je više od četiri godine dokumentaciju i onda je odlučio da izađe u javnost. 

- Molim državu da stane, da pogleda... Nadam se da jedino oni mogu da mi pomognu u ovom slučaju i da hoće. Želeo bih da me ministar Vulin primi na jedan informativni razgovor i da pogleda sve moje dokaze - rekao je on.

Redakcija portala 24sedam pokušala je da dobije i odgovore iz GAK "Narodni front" ali do objavljivanja ovog teksta nisu nam ništa odgovorili.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R. Marković