Misterija u slučaju nestalih beba! Mikrofilmovi sa podacima o porodiljama šetali od bolnice do Ministarstva rada, a završili u BIA!

04.04.2021

08:00 >> 11:36

0

Mirjana Novokmet iz udruženja Beogradska grupa roditelja nestalih beba tvrdi da već 19 godina pokušava da dođe do svojih porodiljskih papira

Misterija u slučaju nestalih beba! Mikrofilmovi sa podacima o porodiljama šetali od bolnice do Ministarstva rada, a završili u BIA!
Copyright Printscreen/Youtube/Profimedia

Mirjana Novokmet iz udruženja “Beogradska grupa roditelja nestalih beba” jedna je do mnogobrojnih roditelja nestalih beba koja godinama vodi bitku kako bi pronašla svoje dete. U potragu za svojim detetom krenula je još 2002. godine u bolnici gde se porodila, Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), poznatijoj kao GAK Višegradska.

Mirjana, u ispovesti za “24sedam”, priča kako je pre 19 godina započela potragu u toj ustanovi tražeći svoju istoriju bolesti, ali su joj tada rekli da su, zbog “izlivanja kanalizacionih cevi”, ta dokumenta uništena. Ipak, ostali su mikrofilmovi  sa velikim brojem dokumenata drugih porodilja.

– Rečeno mi je da su mikrofilmovi poslati u Arhiv Srbije. Kada sam otišla tamo, oni su mi kazali da su mikrofilmovi prebačeni u Penzijsko-invalidski fond (PIO). Tamo sam se obratila načelniku, koji je bio zadužen za mikrofilmove pitavši da li bi mogao da mi pronađe moja dokumenta. Tada mi je rekao da imaju oko 500 kaseta – započinje ona priču.

Pixabay

Mirjana je tada bila na sudu zbog svoje potrage za nestalim detetom, pa je pozvala načelnika da svedoči, što je on i učinio.

– On je dao izjavu i rekao da je to obimna građa i da ima oko 40.000 istorija bolesti koje su mikrofilmovane, ali nije našao moju. Međutim, pre nekoliko meseci saznala sam od jedne majke, koja takođe traga za detetom, da se isto obraćala PIO fondu i da su joj rekli da su mikrofilmovi u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja – objašnjava Novokmet.

Mirjana Novokmet, Printscreen/Youtube

Iako nije bilo jasno zbog čega su mikofilmovi prebačeni u ovo ministarstvo, to je, zapravo, i dalje bio početak priče. Prema zakonu o nestalim bebama, predmeti su se našli pred sudom koji je od nadležnih ustanova tražio da se dostave dokumenta. Kako Mirjana tvrdi, jedna majka je u međuvremenu tražila od GAK “Višegradska” svoja dokumenta da bi se direktor UKCS obratio PIO fondu nakon toga.

– On ih je zamolio za hitno postupanje. PIO fond mu je odgovorio da se mikrofilmovi nalaze u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja – dodaje ona. Mirjana poseduje čak i dokumenta koja dokazuju njene tvrdnje, a u koje je naš portal imao uvid.

Ubrzo nastao novi problem

Međutim, taman kada su Mirjana i ta majka pomislile da će doći do podataka u mikrofilmovima, priča se opet zakomplikovala. Mirjana tvrdi da ih više ni ministarstvo nije imalo.

– Nakon svega UKCS se obratio ministarstvu da bi mu tamo odgovorili da su mikrofilmove prebacili još 2019. godine u Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) – kaže Mirjana.

Pročitajte još:
Iako nikome nije bilo jasno zašto su mikrofilmovi završili u agenciji, Mirjana dodaje da BIA to i potvrdila.

– Oni su potvrdili da je 7. avgusta 2019. sa ministarstvom zaključen sporazum o pružanju tehničke pomoći, ali da je PIO fond taj koji može da pristupi mikrofilmovima i preuzima podatke. Tačnije, sporazumom je predviđeno da podacima mogu da pristupe samo ovlašćena lica fonda – objasnila je Mirjana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike